Szijjártónak arról is tárgyalnia kell Moszkvában, hogy az orosz fél szerint jogtalan a 3-as metró ajtóhibái miatt kért kötbér

Budapest
2018 szeptember 17., 04:42
comments 265

Orbán Viktor kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyinnal. Úgy tudjuk, hétfőn pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkavacsorát kezdeményez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) megbeszélést folytat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülése napján Bécsben 2017. december 7-én. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Információink szerint nem várható, hogy Orbán és Putyin újabb szerződést írna alá, de az orosz fél előre jelezte, hogy a Szijjártó Péter miniszter és Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnökének tárgyalásán fel fogják vetni az M3-as metró felújított szerelvényeinek kérdését. Az oroszok ugyanis nehezményezik a magyar fél által kiszabott kötbért, szerintük az jogtalan. Azt állítják, a szerelvények ajtóinak meghibásodása nem az orosz fél hibájából keletkezett, hanem amiatt, hogy a magyar metróalagutak egyenetlenségei miatt a túl érzékeny szenzorok téves jeleket kaptak, és azokat le kellett cseréni gyengébb minőségű szenzorokra.

Miután a felújított metrókocsik ajtajai rendszeresen nem nyíltak kimindkét irányban kinyíltak, vagy nem zárultak be (az egyik esetben egy fakockát is találtak, ami miatt Tarlós István főpolgármester és a BKV szabotázsról beszélt, és rendőrségi nyomozás is indult), a felújító orosz Metrovagonmas tavaly közölte, leváltják az eddigi vezetőt, és újat hoznak a metrójavítások irányítására. Itthon a botrányos felújításért senkit sem számoltattak el. A BKV több mint 800 millió forint kötbérigényt jelentett be az orosz cég felé.

photo_camera Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a budapesti 3-as metróvonal első, Oroszországban felújított metrószerelvényének bemutatóján a BKK Kőér utcai járműtelephelyén Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az Index tavaly alapos cikkben dolgozta fel, miért az orosz Metrovagonmassal újíttatta fel Budapest a szerelvényeket, amikor a felújítás szinte annyiba került, mintha teljesen új kocsikat vettek volna, ráadásul felmerült, hogy ezek valójában új, csak korszerűtlen kocsik, amik a cég nyakán maradtak. Az Index akkor azt írta, titkosszolgálati vonalon is gyanús lobbisták egyengették az egyébként fegyvergyártással is foglalkozó orosz cég útját a megrendeléshez. A lap szerint Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője is azért kényszerült távozni, mert ellenezte a beruházást, és befolyásos orosz körök nyomasztani kezdték a magyar kormányt, onnan pedig Tarlósnál kijárták Vitézy menesztését.

A felújítási projektre 2015 nyarán írták alá a szerződést a moszkvai polgármesterrel. A 222 kocsi darabonként 0,98 millió euróba került (légkondi nélkül). Ez elvileg kicsivel olcsóbb, mintha teljesen újat vettünk volna, de a felújítás csak 20 évre szól, ugyanis a felújított szerelvények élettartamát ennyiben maximalizálják, egy új szerelvénynél az élettartam 30 év. Az első felújított szerelvény 2017. március 20-án állt forgalomba, idén április 3-tól már csak ilyenek járnak a vonalon.

Utóbb az is kiderült, hogy egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 19 százalékkal többe kerül, mint egy új Nyizsnij-Novgorodnak. Ez úgy lehet, hogy az új novgorodi metró típusa 81717.6, ami kevésbé korszerű, mint a budapesti kocsik: a novgorodi új kocsikban elavult orosz hajtás van régi szerkezetű forgóvázzal és egyéb orosz főegységekkel, a mieink viszont Hitachi hajtással, Knorr fékrendszerrel és CAF kerékpárral üzemelnek. Tehát a felújított metrókocsi újabb, mint az új.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.