Lassan, de biztosan nő az áldozatok száma

járvány
2020 november 18., 17:11
  • Az utóbbi napokban stagnál, de továbbra is európai élbolyban a magyar halálozás.
  • Már az összesített halálozási adatokon is látszik a járvány hatása.
  • Nagyon hatékony a Pfizer és a BioNTech vakcinája.
  • Egy felmérés szerint a magyarok jelentős része nem oltatná be magát koronavírus ellen.
  • Berlinben vízágyúval oszlatták a tüntetőket.
  • Olaszorszában hiánycikk az orvosi oxigén, a hollandok már lazítanak.
  • Napi járványösszefoglaló.

Ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, továbbra is 100 körül alakul a járvány halálos áldozatainak száma naponta, szerdán éppen 99 volt. Kicsit távolabbról nézve: az elmúlt két hétben 136 fertőzött halt meg Magyarországon egymillió lakosra vetítve. Ez a szám csak három uniós országban magasabb: Bulgáriában, Belgiumban és Csehországban. Utóbbi kettő javuló tendenciát mutat, Csehországban már kevesebben vannak kórházban, mint nálunk.

photo_camera Grafika: DW/444

Az összesített, országos halálozási számokon is látszik a járvány hatása. A 43. héten (október 19-25.) 2816-an haltak meg Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az elmúlt öt év átlagánál ugyanebben az időszakban (2413). A 65-79 évesek közt 28 százalékos a növekedés. Az operatív törzs számai alapján azon a héten az elhunytak 12,4 százaléka volt regisztrált koronavírusos.

A rossz levegő is súlyosbítja a helyzetet
Egy Greenpeace által ismertetett tanulmány szerint a koronavírusos halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza Magyarországon.

A nyíregyházi kórház közleményben borult ki a sajtóra
Több újság idézte a főorvosukat, aki szerint a sok fertőzött beteg miatt már nem tudják biztosítani az elvárt, magas színvonalú ellátást.

Müller Cecília azt állítja, nem tudják, mely idősotthonokban van jelen a fertőzés
Nem gyűjtik, ahogy azt sem, hány gondozott fertőzött. Csak azt árulta el Szél Bernadettnek, hogy a hónap elején 118 intézmény volt érintett.

A magyarok 47 százaléka nem oltatná be magát koronavírus ellen, 36 százalék még nem döntött
Az Euronews reprezentatív felmérése szerint.

Az elvált szülők kevesebbet találkozhatnak a gyerekeikkel a kijárási tilalom miatt
Ami azért is furcsa, mert tavasszal még gondoltak rájuk a rendeletalkotáskor.

A szórakozóhelyek bezártak, de vannak kivételek
A Garancsi István és Habony Árpád bizalmasa érdekeltségébe tartozó egykori Vajna-kaszinók este hétig várják a vendégeket.

„Az egész napom kuka, gyenge vagyok, mint az őszi légy”
Károly tavasszal vezetett karanténnaplót a 444-en, most pedig beszámolt a fertőzés utóhatásairól.

Úgy tűnhetett, de nem hosszabbították meg a kijárási tilalmat februárig
Egy nehezen érthető kormányrendelet miatt többen ezt gondolták.

photo_camera Fotó: Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik via AFP

Befejeződött a BioNTech és a Pfizer vakcinájának tesztelése, amiben 44 ezer önkéntes vett részt. 95 százalékban hatékonynak tűnik, még az idősek körében is, és nincsenek komoly mellékhatásai. Néhány napon belül a forgalomba hozatali engedélyt is megkérik.

Azért még vannak kérdőjelek, például, hogy megakadályozza-e a fertőzés továbbadását, mennyi időre nyújt védettséget, és mennyire széles tömegekhez juthat el. Magyarország csütörtökön mintákat kap az orosz vakcinából.

Helyzet a világban

Amerikában engedélyezték az első otthon, saját kezűleg elvégezhető gyorstesztet. A részletes paramétereit egyelőre nem ismerni, de biztosan kevésbé lesz pontos, mint a PCR.

Vízágyúval oszlatták fel a korlátozások elleni tiltakozást Berlinben. Egy törvényjavaslat a mostaninál szigorúbb intézkedéseket tenne lehetővé a tartományok számára.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Hiánycikk Olaszországban az orvosi oxigén, a koronavírusos betegeknek sem jut elég. Egy nápolyi ügyvéd több mint száz gyógyszertárnak és -cégnek telefonált, mire szerezni tudott a rokonának.

Szlovéniában és Horvátországban sem lassít a járvány, dőlnek a fertőzésrekordok. Szlovéniában leállt az élet, napközben is lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

Hollandiában lazítanak, nyitnak színházak, mozik, könyvtárak, állatkertek, vidámparkok és erotikus bárok. Az elmúlt héten 16 százalékkal kevesebben haltak meg, mint az azt megelőző hét napban.

Legalább három hónapja nem volt olyan magas a napi halálozás Svédországban, mint most: 96.

Svájci orvosok szerint kimerítették az intenzív ágyas kapacitásaikat. Ebben a hónapban a regisztrált fertőzöttek száma lakosságarányosan duplája az uniós átlagnak, egyelőre mégsem hoztak szigorú korlátozásokat.