Kísérleti oltást kaptak a San Diego-i állatkert majmai

ÁLLAT
2021 március 05., 06:05

A nagytestű majmokat azért kezdik beoltani állatoknak tervezett vakcinával a San Diego-i állatkertben, mert a gorillák között elkezdett terjedni a koronavírus. Eddig négy orángután és öt bonobó kapott a Zoetis nevű cég által állatoknak fejlesztett kísérleti oltóanyagból. A beoltottak között volt Karen is, a világ első orángutánja, amin nyílt szívműtétet hajtottak végre 1994-ben. Nadine Lamberski vezető gondozó arról számolt be, hogy egyik állatnál sem tapasztaltak mellékhatásokat, és hamarosan elvégzik rajtuk az antitest-teszteket.

photo_camera Fotó: MARK RALSTON/AFP

Januárban az állatkert nyolc gorillája kapta el a koronavírust, amik azóta már jobban vannak. Amikor az első két állat tesztje pozitív lett, az állatkert úgy döntött, nem választja szét őket, mivel a gorillák az emberhez hasonlóan rendkívül szociálisak, így a szétválasztásuk akár kontraproduktív lett volna.

Bár már 2020 tavaszán figyelmeztettek a szakemberek arra, hogy a koronavírus más főemlősöket is fenyegethet, és különösen az emberrel 98,4 százalékban megegyező DNS-sel rendelkező gorillákra jelenthet nagy veszélyt, ez az első eset a világon, hogy gorillák igazoltan koronavírussal fertőződnek. Környezetvédők szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kihalástól fenyegetett gorillafajok vadon élő csoportjaiba semmiképp se jusson be a koronavírus, annak ugyanis beláthatatlan következményei lennének.

Más állatkertekben tigrisekben és oroszlánokban is megjelent a COVID-19. (BBC)