Nyárra már vakcinabőség lehet Magyarországon

járvány
2021 március 16., 17:43

A rövid távú járványhírek rosszak, a középtávúak már jobbak.

A rossz hírek a kórházakból érkeznek: már majdnem tízezer covid-fertőzött van olyan állapotban, hogy az otthoni gyógyulásnál komolyabb ellátás kell számukra. Közülük 1067 fertőzött lélegeztetését gépekkel kell segíteni. Zacher Gábor szerint olyan túlterheltek a kórházak, mintha minden nap tömegbaleset történne.

A harmadik hullám még hosszú hetekig nagyon magasan tarthatja a kórházban kezelt covidosok számát.

Orvosok beszámolói szerint a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek fiatalabbak, mint tavasszal vagy ősszel. A halálozási adatok alapján az áldozatok átlagéletkora 5 évvel alacsonyabb a tavaszi első hulláménál.

A vírus a buborékot is képest kijátszani, legalábbis azt, amivel a magyar szervezők próbálták megvédeni az egy év után megtartott első nagyobb nemzetközi vívóverseny résztvevőit. A hazai szövetség pedig azért vállalta a világkupa megrendezését, hogy minél több magyar résztvevő juthasson ki a bizonytalan megrendezésű tokiói olimpiára. A gyorsmérleg: 8 fertőzött résztvevő, karanténban itt ragadt japánok.

Egy új francia mutáció pedig a jelek szerint a PCR-tesztet tudja kijátszani.

A pozitív híreket az oltásfrontról várhatjuk. Ebből akad, de az egyik legfontosabb végleges lezárására csütörtökig várni kell. Több ország elővigyázatosságból felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájának beadását. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ismét megerősítette, hogy semmi nem utal arra, hogy az AZ-oltóanyag vérrögöt okozna. Az EMA szerint a vakcina előnyei felülmúlják a vélt hátrányait. Csütörtökön várható a vizsgálatok végleges lezárása.

Kemenesi Gábor virológus szerint a 17 millió beadott Astra-Zeneca oltás után negyvennél kevesebb beoltottnál tapasztaltak vérrögképződést, ez pedig a rendelkezésre álló adatok szerint nem tér el lényegesen egy ekkora populációban általában előforduló esetek számától. A belga egészségügyi miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „felelőtlenség” volna leállítani az oltakozást az AstraZeneca vakcinájával, amikor ennyi új fertőzött van

Ami már rövid távon is jó hír: a kínaiak az áprilisra tervezett szállításukból előre hozták 100 ezer vakcina repülőgépre pakolását és Magyarországra indítását. Erre azért volt égető szükség, hogy be lehessen oltani újra mindenkit, aki megkapta az első körben a Sinopharm-oltóanyagát.

Bár az Orbán Viktor előtt lévő, messziről sokszor megmutatott tervet nem publikálják arról, hogy milyen ütemben várhatók az EU-s közös beszerzésből az oltóanyagok, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének bejelentése és a Reuters híre alapján úgy tűnik, hogy 4,6 millió magyar beoltására elég vakcina érkezhet az EU-ból április és június között. Az addig beérkező kínai és orosz oltóanyagokkal együtt - ha a gyártók tartani tudják az ígéreteiket - vakcinabőség lehet Magyarországon nyárra.

Vakcina tehát várhatóan a mostaninál jóval több lesz, az oltóanyagok beadásáról meg is kell győzni a magyarokat. Jelenleg valamivel 3 millió felett van az oltásra regisztráltak száma. Az Ipsos felmérése szerint a 30 év alattiak akarják a legkevésbé az oltást.

Bízzunk benne, hogy nagyobb lesz a hajlandóság az oltásra, mint a szerbeknél, ahol már több a vakcina, mint ahányan regisztráltak az oltásra. És ahol a járvány terjedésének megfékezésére ötnapos szigorítást kellett bevezetni.

Nálunk előfordul az is, hogy az oltás beadásával nem az embereket, hanem az őket oltó háziorvost kellene meggyőzni. Az erdőkertesi orvos esetében már ott tartunk, hogy meggyőzés helyett már kényszeríteni kell a betegei beoltására. Az oltásellenes Kiss Csabára a kormányhivatal egymillió forintos bírságot szabott ki, az orvos szerint politikai döntéssel.

Nem Kiss Csaba az egyetlen, akire büntetés vár. A Mi Hazánk Mozgalom lezárások ellen összehívott tüntetésén résztvevők közül 250 ember ellen indult eljárás, mert a lezárások idején tüntettek. (A tüntetésről szóló riportunkat itt nézheti meg.)

Nem a vakcinával, hanem az oltási programról szóló hivatalos kommunikációval van baja a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezet elnökének. Szerinte ugyanis „a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető, totális cenzúra van”, ezért a betegek gyakran a háziorvosaikat hibáztatják az oltási program akadozása miatt.

A politika eközben köszöni szépen, elvan. Az ellenzék szerint a kormány nem tesz semmit, a kormány szerint az ellenzék oltásellenes. Orbán Viktor is beszállt a járványügyi kommunikációs háborúba, az ellenzék az oltáskáoszt kérte rajta számon, a miniszterelnök tovább koptatta a szokásos lemezt.

Kásler Miklós mindenesetre élvezi a kormányfő bizalmát, Brazíliában nehezebb dolga lenne.

Visszatérve inkább a tudományhoz: hamarosan már csecsemőkön is tesztelik a Moderna-vakcináját.

És ismerje meg a világ legkreatívabb vakcinaszemléltető anyagát, amit egy magyar orvos a konyhájában készített el.