A harmadik oltás étlapja

reggel 4
2021 július 28., 5:00

Jó reggelt! Kánikula, kánikula, kánikula.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MILÁK MEGCSINÁLTA

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Furcsa ilyet leírni, de ahogy azt előre lehetett tudni, Milák Kristóf olimpiai aranyérmet szerzett 200 méter pillangón. A magyar úszó a döntőben az eddig megszokott módon emelkedett ki a mezőnyből, és végül utcahosszal, két és fél másodperccel verte a második helyezettet. Pedig a döntő előtt elszakadt a gatyája. Nem is tűnt utána boldognak, talán jobb időt várt magától.

Ebben a számban mindössze hét századmásodperccel csúszott le a dobogóról Kenderesi Tamás. A női 200 méteres vegyesúszás döntőjében Hosszú Katinka hetedik lett. Hosszúnak tegnap sem volt jó napja, az egész magyar sajtó azzal foglalkozott, hogy miért nem itthon szólt, hogy nem akar úszni 200 pillangón. Akkor indulhatott volna helyette Jakabos Zsuzsanna.

Szerdán még egy magyar éremre van jó esély: Szilágyi Áron vezetésével a magyar kardvívó csapat ezekben a percekben vív az elődöntőben az olaszok ellen. A szerdai tokiói eseményeket itt közvetítjük.

COVID-21

photo_camera A Microsoft Hololens virtuális szemüveg a kiterjesztett valóság (augmented reality) eszközeivel információkat vetíthet rá a látóterünkre, és az általunk látott képet másokkal is megoszthatjuk. A fotón dr . Thomas Gregory, a bobigny-i Avicenne kórház főorvosa látható, amint virtuális protézist rajzol egy valódi elé. A szemüveg valóságra vetített illusztrációit Gregory szakorvos kollégái is maguk előtt láthatják. Fotó: RAPHAEL DE BENGY/Hans Lucas via AFP

Hirtelen megugrott a covidbetegséggel kórházban kezeltek száma, a hétfőn jelentett 55 után a keddi adatok szerint már 73-an vannak. A 18 fős emelkedés százalékosan igen sok, majdnem harmadával többen szorultak hétfőn kórházi ápolásra, mint a hétvégén. A gépi lélegeztetésre szorulók száma is nőtt, jelenleg 11-en vannak.

Ezek még mindig nagyon alacsony számok, de a növekedés egyértelmű, és most már a hivatalos megszólalók is elismerik, hogy ez bizony a delta variáns. Müller Cecília szerint mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. György István államtitkár négy napja még 20 feletti esetet mondott, itt tehát néhány nap alatt háromszorozódás történt.

Müller szerint az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban. Ez összességében azt jelenti, hogy hamarosan olyan ütemben növekedhetnek a fertőzésszámok, mint az utóbbi hetekben Nyugat-Európa országaiban.

A kérdés már csak az, hogy a negyedik hullám fertőzései mekkora pusztítást tudnak végezni a magyar lakosságban. Mindenesetre jó labor erre Nagy-Britannia, ahol mostanra angliai és walesi népesség 92 százaléka lehet vagy vakcináció, vagy természetes fertőzés útján immúnis a vírusra, amihez képest továbbra is nagyon magas a fertőzöttek száma. Magyarországon becslésünk szerint ettől jóval elmarad az immunitás aránya, ami most 65 százalék lehet. Vagyis nálunk az ősz és az iskolakezdés közeledtével sokkal nagyobb immunizálatlan sokaságra szabadulhat rá a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.

Nagy-Britanniáról már azt is tudjuk, hogy ott az EB-meccsek idején nagyon megugrott az újonnan azonosított fertőzöttek körében a férfiak aránya. Az összefüggés erős, ugyanilyen megugrást tapasztaltak az idei, két brit csapat között rendezett Bajnokok Ligája döntő idején is, majd a nemek közti különbség az Eb végével megszűnt az adatokban. A járvány azonban nem a stadionokban terjedt elsősorban, hanem a jellemzően zárt terekben tartott közös meccsnézéseken.

HARMADIK OLTÁS

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az RTL Híradójának sikerült megszereznie egy táblázatot, amiből kiderül, milyen oltások kombinálását javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje a harmadik oltásokhoz:

  • AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm
  • Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm
  • Modernára: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm

A harmadik oltásra a hét második felétől lehet regisztrálni az eeszt.gov.hu honlapon azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. A harmadik dózisra a háziorvosnál lehet jelentkezni, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokon is, ahol az orvos dönt arról, milyen vakcinát kapjon a jelentkező.

Jó kérdés, hogy ki fog harmadszorra Sinopharmot kérni, ha tényleg szabadon lehet választani. A kínai oltóanyagot már a magyar kormány is jó ideje ingyen osztogatja baráti országoknak, miközben a nyugati vakcinákért pénzt kér – hiszen azokért hajlandó is valaki fizetni.

Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója is, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket.

PÉNZÜNK

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A magyarok háromnegyede uniós szinten szegénynek számít, ami még a bolgárnál is magasabb arány. Az EU-ban csak Romániában rosszabb a helyzet.

A kelet-európai országok többsége az elmúlt tizenöt évben faragni tudott jövedelmi hátrányából az Unió átlagához képest. Egyetlen kivételt találunk: Magyarországot. Az anyagi helyzetünk javult ugyan, de éppen olyan ütemben, ahogyan az EU-átlag is.

Segítséget jelenthet a magyar háztartások számára, hogy a Monetáris Tanács 1,2 százalékosra emelte az alapkamatot, amivel tovább harcolnak az egyre növekvő hazai infláció ellen. Az viszont rossz hír, hogy vasárnaptól már nem kedvezményes az elviteles és házhoz szállított ételek áfája. A kormány tavaly novemberben csökkentette ezt 27-ről 5 százalékra, hogy így segítse a nehéz helyzetbe jutott vendéglátóhelyeket. A visszaemeléssel minden bizonnyal kevesebben fognak rendelni, az éttermeknek pedig kisebb lesz a forgalma.

A magyar költségvetés szempontjából legfontosabb esemény azonban az, hogy két hónap haladékot kapott a magyar kormány az EU-s helyreállítási terv letárgyalására

Bár Orbán Viktor pénteken már kormányhatározatba foglalta, hogy az Európai Bizottság csakis a homofób törvénymódosítások miatt késleltetheti az ország helyreállítási tervének elfogadását, Veerle Nuyts bizottsági szóvivő kedden arról beszélt, hogy a magyar fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, és kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében.

A MELEG

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Most már minden nap érkeznek hírek a világ legkülönbözőbb helyeiről tüzekről, melegről, klímaváltozásról. Görögországban az erdők, Pest megyében csak a tarló ég. A leglátványosabb képek azonban Kínából érkeztek, ahol a homokvihar egy komplett várost ostromol.

Az biztos, hogy a jövőben Európában is egyre sűrűbbek lesznek az észak-amerikaiakhoz hasonló hőhullámok. A kérdés inkább az, hogy meg lehet menteni a Földet úgy, hogy közben folyamatosan nő a gazdaság?

A fenntarthatósági célok elérése nehéz, de nem lehetetlen, csak épp a globális gazdaságot és környezetvédelmet kell összehangolni hozzá. A nemnövekedés elmélete, a veganizmus vagy a szuperfehérre festett épületek tetőkertjei is segíthetnek ebben, de egy biztos: összefogás nélkül nincs jövője a mai társadalomnak.

Ennek az összefogásnak az egyik fontos eleme a fenntartható agrártermelés. A Budapesten a múlt héten megrendezett 13. Európai Precíziós Mezőgazdasági Konferencián pedig az is kiderült, hogy ehhez GPS-szel szántó traktor, talajszondázó okosszenzor, permetező drónraj és műholdas termésbecslés is kellhet.

MÁSHOL

photo_camera Amerikai ejtőernyős zászlóalj Észak-Karolinában. Fotó: CAPT. ROBYN HAAKE/AFP

ÉS EGY TÉVÉMŰSOR

photo_camera Fotó: RTL Klub/Házasodna a gazda

Hány órán át ganéznál azért, hogy elvigyenek lángosozni egy duzzasztógáthoz? Igazán minőségi trash-élményt nyújt az RTL-en futó gazdás társkereső, amiben a gazdák ingyen dolgoztatják az értük szó szerint vasvillával versengő, potenciális randipartnereiket.