Elkezdték levagdosni Tóth Csaba csápjait Zuglóban

POLITIKA
2021 december 16., 18:59
comments 3

Miközben az ellenzék látványosan takarékra tekerte a kampányát az előválasztás után, Zuglóban komoly mozgolódások indultak, miután az addig megingathatatlannak tűnő Tóth Csaba látványosan elhasalt. A felállás annyira megváltozott, hogy amíg pár hónapja a Demokratikus Koalíció a gyanús ügyekkel teli MSZP-s képviselő indulását támogatta, a csütörtöki testületi ülésen a párt alpolgármestere, Horváth Zsolt már arra szólította fel a szocialista polgármestert, hogy határolódjon el „a Tóth Csaba-féle lejárató maffiamódszerektől”, majd azzal folytatta, hogy „mi nem a Tóth Csaba-féle politikát szeretnénk itt képviselni, és nem a NER és Tóth Csaba összefonódását Zuglóban”. Végül azt is belengette, hogy ha az elhatárolódás nem történik meg, kilépnek a koalícióból.

link Forrás

Mióta Hadházy Ákos megnyerte az előválasztást:

  • A helyi MSZP meggyengült;
  • a többi párt elkezdte leépíteni Tóth klientúrarendszerét;
  • most pedig egy NER-hez köthető ingatlanprojektnek is keresztbe tettek.

Eleve ebben a körzetben mérgesedett el leginkább a jelölti verseny, aztán szeptember végén, az első forduló finisében teljesen összeomlott a támogatás Tóth mögött. Az ellenzéki pártok azután vonták meg tőle a támogatásukat, hogy a jelölti vitában Hadházy Ákos bemutatta, hogyan rejtett el az MSZP-s képviselő egy egész gyártelepet a helyi bizalmasai segítségével.

Amikor Tóth látta, hogy a helyzet menthetetlen, meg sem várta az első forduló eredményét, hanem bejelentette, hogy ennyi volt, elég volt és visszalépett. Ez azonban még nem jelentette helyi uralma végét. A Szabad Európának is elmondta, hogy a választási zakó ellenére nem vonult vissza. Megtartotta a klientúráját, a kulcsemberei is megmaradtak a képviselő-testületben és az önkormányzati cégekben.

photo_camera Tóth Csaba és Horváth Csaba Tóth Csabának kampányol Fotó: Tóth Csaba FB

Tóth hatalmát az alapozta meg, hogy az MSZP volt többségben a koalíción belül, a szocialista frakciót pedig helyi elnökként gyakorlatilag ő irányította. Az ő jóváhagyása nélkül Karácsony Gergely idején sem nagyon lehetett döntéseket hozni. Kerületi polgármesterként Karácsony Gergely is arra panaszkodott, hogy a háta mögött a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött parkolásügyben. Ezen a felálláson Horváth Csaba polgármesterré választása sem változtatott: már az indulásnál olyan parkolási szerződést kötöttek, amit Horváth is erkölcsileg aggályosnak tartott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.