Már azzal is előrébb vannak, ha csak heteket nyernek az omikron berobbanása előtt

járvány
2021 december 21., 18:55

Gyors, határozott intézkedésekkel próbálják késleltetni az omikron variáns terjedését Izraelben. Ez három dolgot jelent:

  • Utazási korlátozásokat: senki sem mehet vörös listás országokba, és nem is engednek be onnan külföldieket. A hazaérkező izraeliekre karantén vár, még az oltottakra is.
  • Külön megvizsgálnak minden egyes pozitív PCR-tesztet, hogy az omikron variáns okozta-e a fertőzést.
  • Felkutatják az omikronosok kontaktjait, elvágva a fertőzési láncokat, akadályozva a gyors terjedést.

Izraelben mostanáig 175 omikron-fertőzöttet találtak, közülük 113-an külföldről érkeztek haza. Vagyis nagyon kevesen kapták el a koronavírus legújabb változatát úgy, hogy sem ők, sem a kontaktjaik nem jártak külföldön. A kórházakban szinte kizárólag deltával fertőzött covidosokat ápolnak.

A számok elkerülhetetlenül emelkedni fognak, egyszerűen az a céljuk, hogy időt nyerjenek, magyarázta Ran Balicer, az izraeli kormány tanácsadó-testületének vezetője egy hétfői online beszélgetésen.

Egyrészt így nyugodtabban várhatják a részletesebb adatokat az omikron veszélyességéről. Másrészt, ha csak néhány héttel tolják ki az omikron berobbanását, akkor is lehetőséget adnak az embereknek, hogy beoltassák magukat, akár az első, akár a harmadik adaggal.

photo_camera Jeruzsálemi kórházi dolgozók Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Balicer szerint az oltási hajlandóság növeléséhez elsősorban nyílt kommunikációra és transzparens adatszolgáltatásra van szükség. Igyekeznek mindig világossá tenni az intézkedések logikáját, és elismerik azt is, ha valamiben bizonytalanok. Leültek az ultraortodox zsidó vezetőkkel is, akik saját közösségeikben igyekeztek népszerűsíteni az oltást.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.