A recesszió sok helyen a kényelmes távmunkának is véget vethet

munka
2022 július 03., 07:17
comments 10

Az iparosodott világ nagy részén a mindennapi élet visszatért a világjárvány előtti állapothoz: az utazási korlátozásokat nagyrészt feloldották, a maszkok többnyire eltűntek az üzletekből és a tömegközlekedési eszközökről (Nyugaton legalábbis), az éttermek, színházak, múzeumok, sportstadionok és koncerttermek pedig újra tele vannak helyiekkel és turistákkal.

Egyvalami viszont nem tért vissza a járvány előtti szintre: az irodai munka. 2020 márciusa óta a Covid-19 világszerte irodai dolgozók százmillióit kényszerítette ki a munkahelyükről.

Így kezdődött a nagy távmunkakísérlet, ami még mindig sok szellemi foglalkoztatottnál tart. Csak mostmár nem kényszer. Annak ellenére, hogy sok munkahely újra megnyílt, a dolgozók jelentős része inkább otthon maradt. A járvány kezdete óta folyik találgatás, hogy vajon milyen hosszan tarthat ki a váratlanul jött, de gyorsan népszerűvé vált bizonyuló távmunkatrend.

photo_camera Illusztráció: Mint Images

Jobb otthon

Ha a járvány után vissza is mész majd az irodába, már nem lesz ugyanolyan: sokan elveszítik a munkájukat, mások talán sokáig otthonról fognak dolgozni, de maguk az irodák is megváltoznak – ilyen jóslatokkal volt tele a sajtó, amikor kitört a világjárvány. Azóta eltelt több mint két év.

A vakcinák megjelenésekor már azt jósolták, hogy olyan sokan dolgoznának továbbra is otthonról, hogy fele akkora irodákba költözhetnek a legmenőbb londoni jogi vállalatok. De a nagy átalakulás sok súrlódást okoz: a bankvezetők például nem szeretik, ha a beosztottjaik távolról dolgoznak, a világ leggazdagabb embere pedig közölte a Tesla dolgozóival, hogy térjenek vissza az irodába, vagy elveszítik az állásukat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.