Saját fideszes forrását is felnyomta az origós Kovács András, hátha megússza, hogy elítélik

Média
2022 október 17., 04:11
comments 33
  • Rágalmazás miatt jogerősen elítélte és megrovásban részesítette a bíróság Kovács Andrást, az Origo munkatársát.
  • Az ítélet kimondta, hogy Kovács a szakmai alapvetéseket nem betartva, szándékosan közölt olyan hamisnak bizonyult tényállításokat Czeglédy Csabáról, amelyek alkalmasak voltak a becsület csorbítására.
  • Kovácsot első fokon már elítélték, amikor - Orbán Viktor ajánlására - Áder János köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésével tüntette ki.
  • Az utolsó szó jogán Kovács felfedte a bíróság előtt fideszes forrását, Fiák Istvánt is, így most már ellene is rágalmazás miatt zajlik eljárás.

Czeglédy Csabát 2017. június 14-én vette őrizetbe a NAV Csongrád megyei igazgatóság költségvetési csalás gyanúja miatt. Az akkor MSZP-s színekben politizáló ügyvédet nyolc társával együtt azzal gyanúsították meg, hogy egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezetet működtetett. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az őrizetbe vétel másnapján azonnal elrendelte Czeglédy és társai előzetes letartóztatását.

A gyanú szerint Czeglédy egy magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő gazdasági társaság - a Humán Operátor Zrt. - vezetőjeként többszintes céghálót működtetett, ezzel elkerülve a közterhek megfizetését, és legalább 3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozva vele a költségvetésnek 2013 és 2016 között.

A strómanokon keresztül működtetett iskolaszövetkezetek a vád szerint valójában nem végeztek érdemi tevékenységet, ha mégis, nem fizettek adót, és létezésük elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a szombathelyi társaság mentesüljön a közterhek alól.

2017 őszén a Czeglédy-ügy a közelgő Fidesz-kampány egyik fontos témája lett. Miután diákmunkások estek el keresetüktől a történtek nyomán, a kormánypárti többséggel működő parlament határozatot fogadott el arról, hogy „a kabinetnek a lehető leggyorsabban ki kell fizetnie azokat, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai tudatosan megkárosítottak.” Az ügyben tanúként meghallgatták Dobrev Klárát is, mielőtt néhány héttel a választások előtt, Polt Péter legfőbb ügyész kérésére az országgyűlés megszavazta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az előzetesben ülő Czeglédy négy nappal a választások előtt, be is fejezte kampányát.

A 2018-as kampány közeledtével a kormánypárti média nagy lelkesedéssel igyekezett újabb és újabb részletekkel napirenden tartani az ügyet, és ez több esetben látványos túlkapásokat eredményezett. A lelkesek közt a leglelkesebb a Pesti Srácok munkatársa, Füssy Angéla volt, aki kész beadványokat írt nyomozóknak és az ügyészségnek, hogy ezzel segítsen számukra kidomborítani az ügy politikai szálait. Mint az később, a HVG birtokába került nyomozati anyagokból is kiderült, Füssy annak ellenére kiadta szocialista forrását az ügyészségnek, hogy az illető kifejezetten kérte tőle, hogy fedve maradjon. Emlékezetes összecsapás zajlott ennek farvizén Czeglédy és a Pesti Srácok egy másik munkatársa között, amit a politikus végül azzal zárt rövidre, hogy „inkább vagyok adócsaló mint pesti srácokos kretén”.

Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe, ahol egy iskolaszövetkezet két vezetője ellen indult költségvetési csalási ügyben tanúként hallgatták meg a politikust
photo_camera Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe, ahol egy iskolaszövetkezet két vezetője ellen indult költségvetési csalási ügyben tanúként hallgatták meg a politikust Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

„A cikk megírását nem én kértem”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.