Biztos úr, én nem lopok, csak hülye vagyok!

reggel 4
2023 január 24., 06:37
comments 2

Jó reggelt! Aki nem szívesen lép ki az utcára mostanában, képzelje el, milyen a mínusz 53 fok!

4 fontos cikk:

Szolidaritás

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Tegnap elindult az egyhetes országos tanársztrájk. A szakszervezetek január 31-re meghirdették a Szolidaritás napját, és csatlakozásra hívják a szakszervezeteket, civil szervezeteket és az állampolgárokat. Nem csak a tanárok tiltakoznak, az újpesti Babits Mihály Gimnázium diákjai például spontán ülősztrájkolnak.

De abban is van logika, amit a Brassó utcai Általános Iskola tanárai mondanak: sztrájkolni már nincs értelme, mert ezt az eszközt a kormány kiüresítette. Szerintük két út maradt: minél nagyobb létszámban engedetlenkedni, vagy tömegesen elhagyni a pályát. Friss hír, hogy 23 év után elhagyja a tanári pályát Berta Beáta, a Karinthy tanára, a tanártüntetések egyik arca.

Figyelmeztetést kapott a szombathelyi tankerület igazgatója, amiért 11 fok volt az egyik iskolában. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint egyáltalán nem sikertörténet az egyetemek alapítványba szervezése.

Az év nagy kérdései

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Meddig képes Oroszország újabb katonákat és eszközöket küldeni a harcmezőre? És Ukrajna? És az orosz társadalom és gazdaság meddig bírja? Mi az Egyesült Államok reálpolitikai érdeke Ukrajna támogatásában? Ilyesmikről beszélgetett az egyik legjobb Oroszország-szakértő és az egyik legjobb külpolitikai újságíró, vagyis Rácz és Király András a Newsroom podcastben.

Ma reggel aztán folytatódott Rácz sorozata, ezúttal az aktuális fronthelyzetről írt: Szoledar bevétele az első orosz hadi siker 2022 nyara óta, nem csoda, hogy annyira próbálják felnagyítani a jelentőségét. Holott akkor sem lehetne komoly áttörésre számítani, ha további véres harcok árán elesne Bahmut is.

A reálisnál kétszer-háromszor drágábban élelmezik az ukrán katonákat, a megvádolt minisztérium az SZBU-hoz fordult - írja Gazda Albert, aki szerencsére beszéli a büszke ukrán nyelvet, és így el tudta olvasni a korrupciós botrányt kirobbantó cikkeket. Zelenszkij elnök kemény fellépést ígért, azt mondta, nem lesz visszatérés ahhoz, ami volt.

Háború körülöttünk:

  • Mit tudnak ezek a német tankok, hogy ekkora a perpatvar körülöttük?
  • Letartóztatták az állítólagos Wagner-zsoldost Norvégiában
  • Bulgária partjaihoz sodort a víz egy tengeri aknát
  • Ne számítsanak a törökök támogatására a NATO-csatlakozásban a svédek – üzente Erdogan

Háború nálunk:

  • Nem szereti, de nem vétózza az Ukrajnának szánt EU-s fegyverpénzt a magyar kormány

A nap képe

Tilki Attila fideszes képviselő, L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, Orbán Viktor és Román István főispán Szatmárcsekén.

Tilki Attila fideszes képviselő, L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, Orbán Viktor és Román István főispán
photo_camera Fotó: Facebook/L. Simon László

A nap mondata

A Blikk cikkében, amely arról szól, hogy Kövér László „sosem látott arcszőrzettel lepte meg a balassagyarmati hallgatóságot”: „A szakáll meleget ad, védi a piszoktól a szájnyílást, az ősidőkben pedig az ellenség elrettentésére szolgált, emellett a férfiasság, a bölcsesség, a hatalom jelképe is.”

Belföld rovat

A meggyanúsítása óta Völner Pál először ült vissza a Fidesz-frakcióba, éppen a korrupcióval vádolt Boldog István mellé
photo_camera 2022. március: a meggyanúsítása óta Völner Pál először ült vissza a Fidesz-frakcióba, éppen a korrupcióval vádolt Boldog István mellé Fotó: Bankó Gábor/444

Olyan drága lett a túró és a joghurt, hogy tavaly 20 százalékkal kevesebbet adtak el. A GVH vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat, de a boltosok szerint ők csak a feldolgozói árakat követték.

Egyetlen focipályányi terület hómentesítéséért fele annyit fizettek ki egy évre, mint amennyiből Szekszárd vagy Békéscsaba összes közterületét hó- és jégmentesítik. A rendőrök azzal mentegették a vezérigazgatót, hogy agyilag képtelen volt felfogni az összeget. Közben Polt Péter és az Integritás Hatóság elnöke megbeszélték, mit kell tenni a korrupció visszaszorításáért :)

  • Navracsics Tibor elment babérokat aratni a Deák térre - képekkel és Karácsonnyal
  • Völner arról beszélt a feleségének: Tudna olyat mondani, amitől meginogna pár ember széke. Aztán pár órával később jött az újabb cikk, miszerint vallomásában két másik államtitkárra mutogat. Aztán még egy, ami szerint Schadl György arról beszélt, hogy az egyik végrehajtó azzal fenyegetőzött, feljelenti Varga Judit igazságügyi minisztert.
  • És az ún. ellenzék: közpénzből fizette be a 18. kerületi önkormányzat a polgármestert az ATV műsoraiba. A csatorna szerint nem is.

A napindítóra és más hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.