Lenyakaznák a bubukat

reggel 4
2023 április 01., 07:36

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele. Ilyenkor (szombaton) az elmúlt hét nagyobb, olvasgatósabb/nézegetősebb/hallgatgatósabb anyagait gyűjtjük össze.

ZABA

Mészáros Lőrinc a felcsúti falunap főzőversenyén zsűrizik 2016. augusztus 13-án Felcsúton.
photo_camera Mészáros Lőrinc a felcsúti falunap főzőversenyén zsűrizik 2016. augusztus 13-án Felcsúton. Fotó: Bankó Gábor/444

Miért nem láthatjuk, mit esznek a nem kövér fideszes politikusok? Miért nem fér a kék plakáttengerbe néhány tuti tipp a korai halál elkerüléséhez? Miért a dagadt gazda, és nem a nyalka huszár a követendő példa? Erről lamentált Bede Márton.

HÚSVÉT

photo_camera Grafika: Tbg

Húsvéti élelmiszerkörkép: egy kiló kötözött sonkát már 2690 forintért is vehetünk, a bárányhús és a torma viszont ritka és drága. Körülnéztünk Budapesten piacokon, őstermelőknél és szupermarketekben, hogy mennyibe kerülnek a húsvéti ünnepi reggeli kötelező elemei, a kötözött sonkától az újhagymán át a tormáig.

BAHMUT

A bahmuti frontvonalba tartó ukrán gyalogosok egy BMP lövészpáncéloson a város határában 2023. március 22-én.
photo_camera A bahmuti frontvonalba tartó ukrán gyalogosok egy BMP lövészpáncéloson a város határában 2023. március 22-én. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az ukrajnai város kitart, Rácz András szerint a város az ellenállás szimbóluma.

PONPA

Szaúd Arábia (balra) és Irán (jobbra) tárgyalói Pekingben
photo_camera Szaúd Arábia (balra) és Irán (jobbra) tárgyalói Pekingben Fotó: LUO XIAOGUANG/Xinhua via AFP

KOTMÁNY

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Alkotmánybíróság Várba költöztetésekor pont az történik, ami mindig, ha előbb terveznek meg egy épületet, és utána keresnek bele funkciót: a vadonatúj budavári palotában lesz korhű üvegkupolás csarnok, tágas bálterem és istálló, a stáb viszont nehezen fog beférni.

KABÁTHORDÁSI ÜGY

Miért dőltek be majd ijedtek meg olyan sokan egy első blikkre ártatlan képsorozat láttán, ami a menő pufikabátban mászkáló Ferenc pápáról készült?

PARA

photo_camera Fotó: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT News Agency via AFP

Daniel Ellsberg azt mondja: az emberiség nem tud megbirkózni a klímaválsággal, az atomháború veszélye a kubai válság óta nem volt ilyen nagy, az állami dokumentumok titkosítását nem sikerült átláthatóvá tenni.

FENTANIL

photo_camera Fotó: JOHN MOORE/Getty Images via AFP

A drogfogyasztók körében egyébként is egyre többször használt, sok esetben halálos fentanilt elkezdték felütni egy erős nyugtatóval, amit lovak kezelésére engedélyeztek. Ez a szintetikus opioid a túladagolás veszélye mellett pokoli mellékhatásokkal is jár.

BSZTTS

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

A Szellemi futballhuliganizmus 2-ben arról írtam, hogy szó szerint abban a korban élünk, amit Radnóti Miklós a halála előtt megírt: „s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest”.

TRANP

photo_camera Fotó: CELAL GUNES/Anadolu Agency via AFP

Donald Trump ellen a folyamatban lévő többi eljáráshoz képest egy piti ügyben emeltek először vádat Manhattanben. Az exelnöknek még jól is jöhet a médiacirkusz az előválasztási versenyben, de hosszabb távon a republikánusoknak árthat az ügy.

LAKBÉR

photo_camera Fotó: Oleg Q/Unsplash

1,5 év alatt hatszorosára emelik az önkormányzati lakbért Törökbálinton, ennyiért a magánpiacon is találni albérletet.

BORÍZ

A tanács a Petőfi-tanácsról tanácskozott.

LÉTFORGATAG

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

A Létforgatag podcast vendége Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke volt.

SZOLG. KÖZL.

A HÉT HÍREI

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Bencsik András jó hírként ünnepelte, hogy Ugandában „lenyakazzák” a „bubukat”, el is tűnt a videó erről.