Keresztbe fekszünk a NATO küszöbén, de átlépnek rajtunk

reggel 4
2023 április 05., 05:36

Jó reggelt! Amerre én jártam tegnap, ott szépen sütött a hűvös tavaszi nap, de a Hajdúságban közben porviharban szenvedtek az utakon, Erdélyt pedig belepte a hó.

Porviharban közlekedő járművek a 35-ös főúton Hajdúböszörmény térségében 2023. április 4-én
photo_camera Porviharban közlekedő járművek a 35-ös főúton Hajdúböszörmény térségében 2023. április 4-én Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA
Egy nő kutyát sétáltat a havazásban a Kolozs megyei Györgyfalva határában 2023. április 4-én
photo_camera Egy nő kutyát sétáltat a havazásban a Kolozs megyei Györgyfalva határában 2023. április 4-én Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

A budai várban éppen kordont bontanak, erről hamarosan beszámolunk, de addig is 4 fontos cikk:

A bíróság mint színház

Donald Trump a manhattani bíróságon 2023. április 4-én.
photo_camera Fotó: Getty Images via AFP

Soha amerikai elnök nem állt még bíróság előtt, de New Yorkban ma letartóztatták Donald Trumpot, aztán rabosították, majd megkezdődött a tárgyalása. Miközben odakint tüntetők és rendőrök sorakoztak, és hatalmas cirkusz volt, Trump 34 vádpontban vallotta magát ártatlannak. Csendben ülte végig a tárgyalást, sem előtte, sem utána nem beszélt a sajtóval.

A világ legerősebb államának vezetésére pályázó politikus sorsát alakító perverz per mellett szintén óriási érdeklődés kísérte, konkrétan 30 millió néző követte, ahogy Gwyneth Paltrow két vaginagőzölés között időt szakított rá, hogy egy másik látványosan jómódú emberrel együtt jó sok időre ellásson munkával egy rakás jogászt, bírót és esküdtet, akiknek végig kellett hallgatniuk, ki mikor és hogyan síelt, majd hagyott ki további síeléseket és borkóstolásokat.

Finnek a házban!

Finnország és a NATO lobogója a finn külügyminisztérium előtt
photo_camera Finnország és a NATO lobogója a finn külügyminisztérium előtt Fotó: JAKOB JOHANNSEN/Anadolu Agency via AFP

Finnország NATO-csatlakozása történelmi pillanat, és tegnap délután hivatalosan is megtörtént, felvonták a finn zászlót a szövetség brüsszeli központjánál. A Kreml válaszlépéseket ígér, mert az oroszok eszkalációnak tartják a csatlakozást.

A svéd csatlakozás még várat magára, mert Törökország és Magyarország megteszi azt a szívességet az oroszoknak, hogy mondvacsinált okokból hátráltatja azt. Már Novák Katalin is a svéd csatlakozás mellett van, de Joe Biden is arra kéri a magyar kormányt, hogy engedjék már be a svédeket.

Közben a magyar kormány azzal van elfoglalva, hogy az ukránok ne vehessenek részt a NATO brüsszeli tanácskozásán, mert az Szijjártó szerint megtöri a katonai szövetség egységét. De ahogy korábban írtuk, a NATO-ban már rájöttek, hogy a magyar kormány töri meg az egységet, és ezért át is léptek rajta. Rajtunk.

MOK

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és Takács Péter egészségügyi államtitkár a MOK konferenciáján, 2022 júniusában
photo_camera Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és Takács Péter egészségügyi államtitkár a MOK konferenciáján, 2022 júniusában Fotó: Magyar Orvosi Kamara

Gyurcsányék vagy mi? - kérdezte a hatalom az orvosoktól, de több mint kétharmaduk átlátott a szitán, és nem sétált bele a kormány kommunikációs csapdájába. Az egészségügy körüli feszültségekről folyamatosan tudósító Szurovecz Illés összefoglaló cikke után nem sokkal megjelent az államtitkár nyilatkozata, amely szerint már nem is annyira fontos, hányan maradtak a kamarában.

Megtörni végre a liberális hegemóniát

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Miklósi Gábor nagyon szórakoztató erőfeszítéseket tesz, hogy konkrét válaszokat kapjon a Mi Hazánk elnökétől, aki szerint Budapestet vissza kell venni az életképtelen, magyartalan romkocsma-töltelékektől. Jó tudni, hogy Toroczkai László 444-gyel kezdi a napot, de a kedvenc részletem az interjúból talán ez a kérdés: „Dopeman, Schmidt Mária, és a festett bicikliutak mellett az zavarja Pesten, hogy nem köszön önnek egy-két DK-s képviselő?”

Úgynevezett diplomácia

photo_camera Fotó: BIBIKOW WALTER / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Az amerikai alsóház elnöke és a tajvani elnök szerdai kaliforniai találkozója tovább élezi a délkelet-ázsiai feszültséget. Caj Jing-ven fogyatkozó szövetségeseit látogatta meg Közép-Amerikában, miközben hazája csúnyán vesztésre áll Kínával szemben a Kinek van több nagykövete?-játékban. A kicsi és szegény államok döntésben vélhetően millió dolláros nagyságrendű korrupciós pénzek is szerepet játszhatnak.

Nem bubu

Egy ugandai menedékkérő papírzacskóval takarja el magát, hogy ne ismerjék fel a bostoni Pride felvoonuláson 2013-ban
photo_camera Egy ugandai menedékkérő papírzacskóval takarja el magát, hogy ne ismerjék fel a bostoni Pride felvoonuláson 2013-ban Fotó: Jessica Rinaldi/Reuters

Az ugandai politikusok és az országban lobbizó amerikai konzervatív kisegyházak nem győzik túllicitálni egymást melegellenességben. Lenyakazni azonban az egyre romló helyzet ellenére sem fognak senkit, mert ahhoz túl sok anyagi veszítenivalója van Ugandának.

Ki a hős?

photo_camera Grafika: 444/Tbg

A kultúrantropológus? A borbély? A rendőr, az óvodavezető vagy a zenetanár? A nyugdíjasházat vezető orvostanhallgató, a történelemtanár vagy a hajléktalanszálló-vezető? Esetleg a gyerekház-vezető? Vagy a szociológus-dúla? Három év szünet után újra itt az Aranypánt-díj, a hétköznapi roma hősök legnagyobb elismerése.

Ez a magyar föld

  • Navracsics szerint lehet, hogy 2030-ig mégsem kerülünk az Unió öt legélhetőbb tagállama közé
  • Azért kapott Bayer Zsolt cége 40 milliót a Szerencsejáték Zrt.-től, mert értékteremtő
  • Többek közt Kudlik Júlia és Vitray Tamás fotója miatt fenyegeti perrel a Fortepant egy közpénzből működő vállalat
  • Egy sikeres ember: Vidnyánszky Attila marad a Nemzeti Színház igazgatója újabb öt évig

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.