Feljelentések és a régi jó Facebook

reggel 4
2023 április 09., 07:04

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, benne az elmúlt hét legérdekesebb-fontosabb nagyobb anyagaival. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

Dobrev Klára egy pécsi kampányrendezvényen.
photo_camera Dobrev Klára egy pécsi kampányrendezvényen. Fotó: Bankó Gábor/444

Bő egy évvel a 2024 májusán esedékes EP-választás előtt az ellenzék megkezdte a felkészülést a megmérettetésre. És ezt a választást a legnagyobb közvélemény-kutatásnak tartják az ellenzéki oldalon, mert itt nincs összefogás, és tisztán listás rendszer van. A DK, a Momentum és a Párbeszéd már közölte, az MSZP pedig kiszivárogtatta, hogy kikkel indulnak. Szaporodnak a pártok, úgyhogy rengeteg ellenzéki szavazat veszhet el jövőre.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Mi Hazánk stabilan a 3-4. legnépszerűbb párt, a kutatások szerint egyre több tavalyi Fidesz-szavazó választaná őket. A pártelnök Toroczkai Lászlótól szokatlanul harcias március 15-i beszéde apropóján kértünk interjút, ami aztán meglepő irányokba kanyarodott, újabb és újabb kérdéseket vetve fel, így némileg eltértünk az eredetileg tervezett témáktól.

Volt ismét kordonbontás, amit ismét élőben követtünk, de ha teljesen kimaradt volna az esemény, alighanem érdemes a videós összefoglalónkat megnézni a történtekről. A kordonbontást immár harmadik alkalommal a Momentum tagjai mellett Hadházy Ákos független képviselő szervezte meg, aki épp egy éve, az ellenzék választási veresége után volt vendégünk, és Jámbor Andrással vitatkozott arról, hogy hogyan kell kinéznie az ellenzéki politizálásnak a NER-ben. Az elmúlt év történéseit összefoglaló cikkünkben levezettük, hogy a jelek szerint dönthetsz ugyan úgy, hogy nem foglalkozol a propagandagépezettel, de a propaganda akkor is eljön érted.

Írtunk ezen kívül a héten arról, hogy

A háború

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Iskolák jelentik fel a diákjaikat rajzokért, emberek hívják ki a rendőrséget, amikor meghallják, hogy mások mit mondanak a hadseregről egy étteremben. Putyin meghirdette, hogy a társadalom tisztítsa meg önmagát, ezzel előhívta a totalitariánus ösztönöket.

Részletesen írtunk arról is, ki volt Vladlen Tatarszkij, a felrobbantott orosz katonablogger, megmutatva, hogy pályaképe szemléletesen ábrázolja a „népköztársaságiak”, majd a megszállók karakterét és ideológiáját is.

„Tudtam, hogy megtörtént, de elzártam”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

C. Gabriellát 1992-ben 12 éves korában erőszakolta meg egy lovasedző egy tanyán. Egészen tavaly decemberig nem nézett szembe azzal, ami akkor történt, se azzal, hogy az akkori események milyen hatással voltak az életére. Úgy érzi, most végre felébredt és elkezdett élni. Azt szeretné, ha minden nemi erőszakon átesett áldozat átélhetné, milyen érzés felszabadulni.

A világ

Donald Trump a manhattani bíróságon 2023. április 4-én.
photo_camera Fotó: Getty Images via AFP

A héten bíróság elé állt Donald Trump, részletesen összefoglaltuk, hogy hogyan került oda és hogy mire lehet most számítani. Írtunk emellett arról, hogy Bencsik András reményeivel szemben Ugandában nem végzik ki a melegeket, de az életük sokkal nehezebb lesz, és ha már tárgyalások, részletesen bemutattuk az év legbézsebb ügyét, Gwyneth Paltrow szereplését a bíróság előtt.

Az első gól

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Borbás Gáspár az első doktori címmel játszó futballista volt, a Fradival többszörös bajnok, a második világháborúban Teller Ede idehaza maradt családját, valamint egy kecskeméti zsidó kórházat mentett meg. Az 56-os forradalom után törölték az ügyvédi névjegyzékből, elnémulva halt meg, most dédunokája írt könyvet róla.

Bankok és appok

photo_camera Fotó: NIKOLAS KOKOVLIS/NurPhoto via AFP

Bankpánik a szupergyors információáramlás korában: az amerikai Silicon Valley Bank csődje arra mindenképp jó volt, hogy megmutassa, a digitális eszközök terjedésével mennyire elszakadt egymástól, ahogy az ügyfelek bankolhatnak, és ahogy a hatóságok képesek lehetnek közbelépni egy bankpánik idején.

És megírtuk azt is, hogy miközben mindenki ész nélkül pörgette a TikTokot, vége lett a közösségi médiának. Ahol még emberi hangon szóltunk egymáshoz, és húsz éve nem látott ismerősöknek is boldog születésnapot kívántunk.

Tate

photo_camera Fotó: MIHAI BARBU/AFP

Andrew Tate kickbox-bajnokból lett valóságshow-szereplőből lett hírhedt internetes figura, aki jelenleg házi őrizetben van Romániában. De eközben is úgy tele van vele az internet, hogy nem lehet tőle megszabadulni, és fiatal fiúk tömegei követik útmutatásért.

Podcast

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A Newsroom sorozat legutóbbi adásában Csurgó Dénes Fődi Kittivel és Solti Hannával beszélgetett, többek között arról, hogy hogyan segíti a magyar bulikultúra a nőket zaklató férfiakat, és mit tehet egy szórakozóhely, a társadalom és a kormány, hogy megvédjék a bulizni, kikapcsolódni akaró nőket.

Tévé

photo_camera Fotó: David Russell/HBO

Záró évadához érkezett minden idők legkegyetlenebb és legszórakoztatóbb dinasztikus sorozata, a Succession. Minden hátbaszúrás jó helyre megy. És írtunk a Youtube különleges csatornájáról is, melyen a rendszerváltás korabeli kincsekre lehet akadni, amik lomtalanításkor kidobott VHS-kazettákon lapultak.