Ebbe a reggeli hírlevélbe nem nagyon jutott jó hír

reggel 4
2023 április 18., 04:33

Reggel van. Hírlevél. (Van még.) Kezdjük!

Macron

Hszi és Macron
photo_camera Hszi és Macron Fotó: Huang Jingwen/Xinhua via AFP

„Mintha gránátot dobott volna a nemzetközi diplomácia közepére” - szól egy értékelés azután, hogy a francia elnök Kínából hazafelé Tajvanról nyilatkozott. Nem először háborítja fel saját szövetségeseit: miközben Európa stratégiai önállóságát hangoztatja, sokak szerint épp azt ássa alá óvatlan megszólalásaival.

Kordonokon

Kordonbontás a Karmelita kolostor előtt március 14-én.
photo_camera Kordonbontás a Karmelita kolostor előtt március 14-én. Fotó: Bankó Gábor/444

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy jogsértő volt a Karmelita elkerítése a Telex újságírói elől: a rendőrök mondvacsinált ok miatt nem engedték Fábián Tamást a bejárathoz, amikor a Szájer-ügyről kérdezte volna a miniszterelnököt.

Akku

Gödön már tudják, mivel jár, ha akkumulátorgyár működik a kertjük végében, ezért szerveztek tüntetést a Samsung elé.

Egy kínai nyilatkozat verte ki a biztosítékot a debreceni akkumulátorgyár ügyében: a CATL képviselője kész tényként beszélt az építés megkezdéséről, holott még több engedély hiányzik.

Benzin

A MOL-csoport első lengyelországi benzinkútja a Swietokrzyskie vajdaságban levõ Klemencice településen 2023. február 9-én.
photo_camera A MOL-csoport első lengyelországi benzinkútja a Swietokrzyskie vajdaságban levõ Klemencice településen 2023. február 9-én. Fotó: Piotr Polak/MTI/MTVA

50 forinttal nőhet az üzemanyag ára, az elemzők szerint áremelkedési hullámra kell számítani.

Kémbank

Orbán Viktor Nyikolaj Koszovval, az NBB elnökével tárgyal 2019. január 28-án.
photo_camera Orbán Viktor Nyikolaj Koszovval, az NBB elnökével tárgyal 2019. január 28-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Mészáros Lőrinc pénzintézeténél vezette számláit a tiltólistára tett Nemzetközi Beruházási Bank: az OTP a háború kitörése után megszüntette az orosz bank számláit, de az MKB a segítségére sietett. Még mindig érvényben vannak az NBB kedvezményei.

Migráció

Manfred Weber
photo_camera Manfred Weber Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Manfred Weber azt mondta, nem állhatunk tétlenül Olaszország mellett, más országoknak is be kell fogadniuk menedékkérőket, és a kerítésépítés az utolsó megoldás, ha semmi más nem működik.

Koncepció

photo_camera Fotó: AFP

Koncepciós perben 25 évre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust: álhírterjesztéssel és hazaárulással vádolták a pályafutása során már kétszer is megmérgezett férfit.

Egi

photo_camera Fotó: Facebook/Szamosvölgyi Péter

Orvosokat, beteghordókat visznek el a kórházból, panaszolja Sátoraljaújhely fideszes polgármestere: Szamosvölgyi Péter szerint nem valósult meg az, amit az új kórházi rendszer indításakor ígértek.

Az egészségügyi államtitkár a legalább 20 éve dolgozó ápolóknak 260 ezer forintos béremelést lengetett be, de a más kategóriába tartozó szakdolgozókról nem esett szó.

Élelmiszer

Szlovákiai gabonasiló
photo_camera Szlovákiai gabonasiló Fotó: ROBERT NEMETI/Anadolu Agency via AFP

A lengyelek és a magyarok után a szlovákok is leállították az ukrán gabona importját, de az Európai Bizottság szerint ez elfogadhatatlan, mert kereskedelempolitikai kérdésekben csak az EU dönthet.

Mome

photo_camera Fotó: Brain Bar

Malcolm Gladwell bestseller író egy napon lépett föl a MOME-n és a Brain Bar fesztiválon. Ő egy volt abból a 19 nemzetközi előadóból, akiket a MOME közel 150 millió forintért Budapestre hozott tavaly, és akik körül még hárman Böszörményi-Nagy Gergely kuratóriumi elnök rendezvényén is előadtak.

Széder

Gyöngyösi Márton, Heisler András és David Pressman
photo_camera Gyöngyösi Márton, Heisler András és David Pressman Fotó: David Pressman/Facebook

A Mazsihisz elnöke nem örült neki, hogy az amerikai nagykövet nem tájékoztatta őt a Jobbik elnökének meghívásáról. Gyöngyösi Márton szerint Heisler András szavait a menthetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet provokálta ki.

Szudán

Burháni a hadsereg élén 2019-ben
photo_camera Burháni a hadsereg élén 2019-ben Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Szudán második embere milíciájával megpróbálta megpuccsolni az elsőt és a hadseregét, és ha nem sikerül gyorsan valamilyen megoldást találni, ismét százezrek halhatnak meg az országban.

Béke

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én.
photo_camera Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én. Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

A brazil elnök békeoffenzívában van, most épp Szergej Lavrovot látta vendégül: Lula szerint az ukránoknak el kell felejteniük a Krímet, csak legyen béke már.

Bűn

photo_camera Forrás: RTL

Farkas

Farkas az Anholter vadasparkban Svájcban.
photo_camera Farkas az Anholter vadasparkban Svájcban. Fotó: OLIVER BERG/dpa via AFP

A bajor kormány könnyíteni akar a farkasok kilövésének szabályain, mert a ragadozók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a haszonállatokra és az emberekre is.

Akrini, a rákbeteg görög falu

photo_camera Fotó: Deutsche Welle

Szennyezett talaj és levegő, gyakori rákos megbetegedések: ezt hagyta maga után a lignitbányászat egy görögországi faluban.

Szasza

Sznúker

Az asztal az akció után
photo_camera Az asztal az akció után Forrás: Eurosport

Narancssárga porral szórta be a snooker-vb egyik asztalát meccs közben egy olajellenes aktivista.