Abcúg EU! Vivát Türk Tanács!

reggel 4
2023 május 18., 05:54

Jó reggelt! Kitartás: ma esik tovább, de holnap és pláne holnapután már sokkal barátságosabb idő várható.

4 kiemelt cikk:

Két választás Magyarországon

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Kiderült, hogy 2024. június 9-én lesznek a következő EP- és önkormányzati választások Magyarországon.

A Magyar Nemzet gyorsan megszellőztetett egy javaslatot, amely kiiktatná az időköziket a hátralévő időszakban. Jól bekavarhat az ellenzéki politikába az a terv is, hogy ha valamelyik párt vagy pártszövetség kompenzációs listát akar állítani, akkor a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania.

Tanárok, orvosok, árak

Németh Szilárd megnézi, mennyi élelmiszert tud venni egy tanár a fizetéséből
photo_camera Németh Szilárd megnézi, mennyi élelmiszert tud venni egy tanár a fizetéséből Fotó: Bankó Gábor/444

Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány az elmúlt 30 évben nem konzultált annyit a tanárokkal, mint most. A státusztörvény azonban nem azt tükrözi, hogy a kormány mindenben meghallotta volna a kérdőívet kitöltő pedagógusok szavát. A Lakmusz cikke.

Megjelent az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről szóló rendelet, amit a kormány régóta ígérgetett. Az emelés első üteme még az alapbérek értékvesztését sem ellensúlyozza.

Márpedig az értékvesztés mértéktelen. Az Eurostat áprilisi számai szerint mostanra mindenhol 15 százalékos vagy annál alacsonyabb az infláció, messze elmaradva a 24,5 százalékos magyar adattól. Csinos grafikonokon a csúf valóság.

Kétarcú külpolitika

Novák Katalin államfő és Orbán a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban.
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Novák Katalin olyanokat mondott, hogy „Oroszország őrült döntése, hogy megtámadja a Magyarország közvetlen szomszédságában található Ukrajnát, fenekestül felforgatta világunkat”. Várhelyi Olivér uniós biztos pedig a túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette Orbán boszniai szövetségesét.

Közben Szijjártó Péter már nyíltan beszél róla, hogy az OTP feketelistázása miatt blokkolja a magyar kormány az ukrán fegyvervásárlásra szánt uniós pénzt, és tovább szapulja az oroszok elleni szankciókat. (Orbán kocsikázott, és udvarolt egy kicsit Erdogannak.)

Vendégeink

photo_camera Fotó: SERGEN SEZGIN/Anadolu Agency via AFP

Úgy megizmosodik a jogállamiság, hogy szétpattan rajta a kaftán: Magyarországra jönnek a Türk Államok ombudsmanjai - adta hírül Czinkóczi hírügyeletes, elnyerve a nap legjobb címének járó emlékplakettet. Az emberi jogokat sárba tipró diktatúrák képviselőit tárt karokkal várja a külügy, az alkotmánybíróság, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetői.

Az Európai Parlament delegációját a kormánymédia munkatársai és az igazságügyi miniszter sértegetései várták, valahogy mégsem sikerült meggyőzni őket arról, hogy az uniós pénzek haszonélvezői a magyar polgárok és a vállalkozók lennének. Felelősségteljesebb elosztást kérnek:)

Sport italiano

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

El voltak átkozva: voltak már jók a történelemben, de a diadal kapujában mindig annyira összeestek, hogy a másodosztály volt a végállomás. Mindig a szemét gazdag északiak köptek bele a vékony, roppanós pizzába. De idén nem ez történt, hanem csoda. A Napoli bajnoki címének romantikájáról írt tldr-t Szily László.

  • Áradások miatt törlik a hétvégi olasz Forma-1-es futamot
  • Véget ért Marozsán parádés római menetelése a nyolcaddöntőben

Történelem

Emlékezésre felszólító felirat a Meymachoz közeli, a németek által 1944 júniusában gyakorlatilag kiirtott Oradour-sur-Glane falunál
photo_camera Emlékezésre felszólító felirat a Meymachoz közeli, a németek által 1944 júniusában gyakorlatilag kiirtott Oradour-sur-Glane falunál Fotó: -/AFP

A 98 éves Edmond Réveil nem akarta sírba vinni magával a titkot a II. világháború végjátékában, megtorlásként elkövetett tömeggyilkosságról.

Környezet

Tavaly még csak 50 százalék volt az esély rá, most viszont már 66 százalék az esély arra, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt.

Tonnaszámra exportálják európai gyártók a betiltott növényvédőszereket szerte a világban. A méhgyilkos, vizeinket is szennyező, lassan lebomló neonikotinoidokat az EU-ban már 2018-ban betiltották, de számos európai cég, köztük a magyar Berluga Kft. hatalmas mennyiségben exportálja.

Külpol

photo_camera Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

Szerbiában továbbra is forrnak az indulatok azután, hogy két, 17 halálos áldozattal járó lövöldözés volt. Az államfő május 26-ára akkora nagygyűlést hirdetett, amilyen még nem volt Szerbiában, ennek értelméről megoszlanak a vélemények.

Még három cikk, amit különösen ajánlok:

  • Tetszett nekik, amit a salvadori rendteremtésről hallottak, elutaztak az országba, börtönbe kerültek a tetoválásaik miatt
  • Ukrán kémfőnök: „Mondjuk úgy, hogy nagyon sok embert elkaptunk már”
  • Letöltendő szabadságvesztésre ítélték Nicolas Sarkozy egykori francia köztársasági elnököt

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kiemelt videóink