Putyin most egy négyszáz éves térképpel próbálta bizonyítani, hogy Ukrajna nem is egy ország, de nem vette észre, hogy „Ukrajna” van ráírva

Történelem
2023 május 24., 17:53

Újabb történelemhamisítási kísérletet tett Vlagyimir Putyin, hogy igazolja, Ukrajna nem is egy ország, ezért teljesen legitim volt megszállni és háborút indítani ellene - de a közel négyszáz éves Kelet-Európa térkép mutogatása közben hiba csúszott a gépezetbe.

link Forrás

Az orosz elnök és az alkotmánybíróság elnöke, Valerij Zorkin találkozójáról a Kreml tette közzé a videót, amelyen Putyin megragad egy 17. századbeli térképet, hogy alátámassza a tézisét, miszerint Ukrajna csupán egy történelmi fikció, nem létezik és nem is létezett, amíg a szovjet kormány létre nem hozta, ezért mielőbb be kell olvasztani Oroszországba. Csakhogy a térképen ott a felirat:„Ukrajna, a kozákok földje”,a mai fővárossal, Kijevvel együtt. Az elnöki térkép valószínűleg egy másolat, az eredetit Hubert Jaillot francia térképész készíthette 1674-ben XIV. Lajos megrendelésére, és a francia Nemzeti Könyvtár adatbázisában is rá lehet bukkanni:

photo_camera Forrás: Bibliothèque nationale de France, BnF - Pirossal keretezve az „Ukrajna" felirat
photo_camera Forrás: Bibliothèque nationale de France, BnF

A hivatalos orosz narratíva és a háborús bűnök miatt nemzetközi elfogatóparanccsal is szembenéző Putyin számos hazugsággal és összeesküvés-elmélettel próbálta már igazolni az Ukrajna elleni offenzívát - ezek közül az egyiket a PolitiFact az „év hazugságának” is választotta tavaly.

Bjorn Alexander Düben történész egy korábbi tényellenőrző cikkben azt írja, a 17. századi Ukrajna kultúrája és nyelve Oroszországétól eltérő volt, amíg 1790-ben az Orosz Birodalom magába nem szívta mai területének nagy részét. Az ország csak a Szovjetunió összeomlása után függetlenedett újra, de az autonómiájukért küzdő ukrán politikai entitások már jóval korábban is léteztek. (via BI)