Nagy pénz, kis foci

reggel 4
2023 július 20., 05:25

Jó reggelt, kedves olvasók, itt a 444 napindító hírlevele. Benne például ezzel a négy cikkel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Magyarországi népesedési katasztrófát vetít előre a KSH nemrég megjelent elemzése: 2070-re legfeljebb 8 millió lakost várnak, és kétszer annyi időskorú lehet majd az országban, mint ahány gyerek. Kiderült szerdán, hogy továbbra is masszívan csúcstartó a magyar infláció az EU-ban, valamint hogy tízmilliárdok kerültek az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja felé, és Lázár János elismerte, hogy nincs állami pénz a harmadik szegedi hídra,

Szerdán Varga Mihály jelentette be, hogy visszautasította a törvényszék a főváros szolidaritási adós keresetét, mire Karácsonyék jelezték, hogy fellebbeznek, és hogy dermesztő jogértelmezés az, amivel a Fővárosi Törvényszék első fokon első fokon előállt.

Hír volt még itthonról, hogy

A Lakmusz pedig arról írt, hogy valami nagyon nem stimmel Orbán Viktor migránsszámlálójával.

A halál itthon

A dunaújvárosi gyár bejárata 1984-ben
photo_camera A dunaújvárosi gyár bejárata 1984-ben Fotó: Arany Gábor/MTI Zrt. Fotószerkesztõség

A rendszerváltás utáni években több volt szocialista országban is meredeken nőtt a halálozási ráta, különösen középkorú, munkás férfiak körében. Máshol viszont ez a társadalmi válság elmaradt. Egy nemrég megjelent tanulmány arra keresi a választ, miért volt ez így.

Bl-ama

Megalázó, rendkívül kellemetlen vereséget szenvedett a Ferencváros a Bajnokok ligája előselejtezőjén a feröeri bajnok KÍ Klaksvík ellen: az idegenbeli 0-0 után lelketlen játékkal 0-3-ra kaptak az Üllőin. A két csapat anyagi erőforrásai között akkora a különbség, hogy nem túlzás arról írni, története legkínosabb vereségét szenvedte el a magyar bajnok, amely így már az Európa-ligában sem indulhat.

A Fradi szurkolói végül hősként ünnepelték a feröeri KÍ játékosait, Csercseszovnak pedig zengett a Ruszkik, haza!, de a vezetőedzőnek a meccs utáni nyilatkozata alapján esze ágában nem volt lemondani, ám Kubatov Gábor nem sokkal később közölte, hogy kirúgták az orosz edzőt.

Még kellemetlenebbé teszi a történteket, hogy a Ferencváros hivatalos klubkommunikációja a meccs előtt kifejezetten nagyképű üzemmódban működött. A három gól közül különösen az utolsó marad emlékezetes, Dibusz Dénes ritkán látható potyát vétett.

A háború

photo_camera Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/via REUTERS

Kiderült, hogy végül mégsem megy Putyin Dél-Afrikába, pedig már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál kérték, hogy ne kelljen letartóztatni, és egy feltehetően friss felvétel alapján Prigozsin már Fehéroroszországban lehet, és eszerint a Wagner Afrikába készül. Hír volt ezenkívül, hogy korhatáremelés jön az orosz hadseregben, hogy Kadirov unokaöccse átveszi a Danone államosított orosz leánycégének vezetését, és az MI6 vezetője arról beszélt, hogy számos elégedetlen orosz polgár kémkedik a brit titkosszolgálatnak a háború kezdete óta.

Hőség

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Dél-Európában pokoli a hőség, majdnem az összes olasz nagyvárosban vörös riasztás van érvényben, ehhez képest itthon azért jobb a helyzet, de azért megint csökkenteni kellett a paksi atomerőmű teljesítményét, és fotóriportban mutattuk meg, hogy vannak, akik ilyen melegben sem állnak le a sportolással.

Haláltusa

photo_camera Fotó: PAUL BUCK/AFP

Alabamában tavaly három kivégzést is elszúrtak. Több mint fél év kihagyás és egy titokban lefolytatott önvizsgálat után csütörtökön és pénteken megpróbálják megmérgezni Jimmy Barbert, aki amúgy jobban szerette volna, ha nitrogénbe fojtják.

Írtunk emellett arról is, hogy

Barbie

photo_camera Fotó: Youtube / Warner Bros.

Az új Barbie tömegfilmként talán működik, minden más szinten viszont felszínes és még önparódiaként is nehezen értelmezhető – írtuk páros kritikánkban a héten bemutatott filmről.