A borízű oktatáska

reggel 4
2023 augusztus 29., 22:52

Jó reggelt! A nagy eső utáni első Reggel 4 első hírlevelében (itt van még pár) itt van először is 4 anyag a 444 címlapjáról:

BELFÖLD

Pócs János szerint Brüsszel rosszabb, mint a kommunizmus. A fideszes képviselőt saját, szépségversennyel egybekötött dinnyefesztiválján kérdeztük arról, hogyan kaphat mégis uniós támogatást ebben az elnyomó rendszerben.

Bencsik András szerint Novák Katalin Zelenszkij vendégeként túllépett a kötelező udvariassági gesztusokon, Gajdics Ottó pedig bemutatta a fideszes filozófia lényegét: mindent meg kell csinálni, „amit a libernyákok nem akarnak”.

photo_camera Fotó: Hír Tv/Youtube

Korrupciógyanú is felmerül a négy éve életveszélyes egri Garzonháznál: a mai napig nem készült el az egri Garzonház új korlátrendszere, a közvetlen életveszélyt egy előtetővel hárította el az önkormányzat vagyonkezelő cége. A helyi DK és MSZP szerint a NER-közeli alvállalkozó munkája túlárazott volt, a városvezetés pedig elhallgatta a gyanús ügyletet. A vagyonkezelő cég eközben a városvezetést hibáztatja.

Milliós állami támogatásokat kap a Mi Hazánk Mozgalom online lapját kiadó alapítvány, 2015 óta összesen több mint 21 millió forintot.

OKTATÁS

Feleletválasztós tesztet íratott a tankerületi vezetőkkel a státusztörvényről a Belügyminisztérium: a BM azt vizsgálta, hogy a tankerületi igazgatók naprakész információkkal rendelkeznek-e a státusztörvénnyel összefüggő feladatokról.

photo_camera Illusztráció: Alice S./BSIP via AFP

Másik településre kell iskolába járnia az alsóújlaki gyerekeknek, mert nem találtak időben tanítót: egy pedagógus kellett volna, aki az összevont első-negyedik osztályban tanít, de a felhívásra nem jelentkezett senki.

Helyhiány miatt két konténert állítottak fel egy gödi általános iskolában, és a tornaterem teteje is beázott, de az iskola igazgatója szerint a konténereket nem krízishelyzet miatt állították.

GAZDASÁG

300 milliárd forint kiadás, 0 forint bevétel: a megvásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből egyetlenegy darabot sem adott el a kormány.

Az atlétikai vb után újra téma lett, hogy Budapest megpályázhatja a 2036-os olimpiát, de a sikerhez le kellene győzni nagyon erős riválisokat, komoly és drága infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, nem beszélve a társadalmi konszenzus megteremtéséről.

Nyaralása után adományozni kezdett Mészáros Lőrinc: 70 ezer 2Rule terméket kapnak rászoruló fiatalok.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a Pro Filii Alapítvány sportmez-adományozási programjának átadóünnepségén a Felcsúti Sport- és Konferenciaközpontban 2023. augusztus 29-én.
photo_camera Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a Pro Filii Alapítvány sportmez-adományozási programjának átadóünnepségén a Felcsúti Sport- és Konferenciaközpontban 2023. augusztus 29-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

HÁBORÚ

Oroszellenes retorika vs. orosz biznisz – belebukhat nagyszabású botrányába az észt miniszterelnök: az Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartozó Kaja Kallas férjének cége a totális háború kirobbanása után is nagy pénzeket keresett Oroszországban, a kormányfő magyarázatai elégtelenek, az észtek értetlenül figyelik a fejleményeket, a balti mintaállamot súlyos politikai válság fenyegeti.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Szijjártó szerint ha valaki kiáll a béke mellett, rögtön orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a kormány szó nélkül hagyja, hogy fasiszta lázadásként tanítják az 56-os forradalmat az orosz iskolákban.

Hogyan vetik be a német Gepard harckocsikat Ukrajnában? A német harckocsikat nem egészen arra tervezték, mint amire Ukrajnában használják őket.

KÜLFÖLD

Meghibásodtak a légiforgalmi irányító rendszerek az Egyesült Királyságban, napokig is tarthat, mire helyreáll a közlekedés: legutóbb 2014-ben volt olyan hiba, hogy a rendszer nem tudta automatikusan feldolgozni a repülési terveket, ezért azokat manuálisan kellett megcsinálni.

Trump tárgyalását a republikánus előválasztás szuperkeddje előtti napra tették. Egyébként Eminemnek nem tetszik, hogy az egyik jelölt az ő számát énekelte egy kampányrendezvényen.

Megszüntették a nyomozást a szexuális visszaélésekkel megvádolt Till Lindemann ellen: az állítólagos áldozatok nem tettek hivatalos tanúvallomást a Rammstein énekese ellen.

photo_camera Fotó: MALTE KRUDEWIG/dpa Picture-Alliance via AFP

Egész Londonra kiterjesztették az alacsony kibocsátású zónát: a brit főváros területére csak azok az autók hajthatnak be, amik megfelelnek az emissziós előírásoknak.

SPORT

Becsület volt a beceneve, most mindenki az ő fejét követeli: a spanyol győzelemmel zárult női vébédöntő utáni kéretlen csókja, a játékosok fogdosása miatt Luis Rubiales igazi közellenség lett.

Főhet a feje a volt elnöknek
photo_camera Jose Rubiales a 2019-es női vébé nyolcaddöntőjében, amikor a spanyolok az USA ellen estek ki Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

És végül: Borízű hang extra (extra)!