Nobel Country for Old Men: kettő megvan, már csak négy kell

reggel 4
2023 október 03., 22:40

Jó reggelt! Ez megint a Reggel 4 (itt van a többi hírlevelünk), benne az elmúlt nap legfőbb híreivel. De előtte itt van 4 kiemelt cikk a 444 címlapjáról:

KULTÚRA

A héten eddig kettőből kettőt behúztunk, már csak négy kell: Karikó Katalin után újabb magyar származású tudós kapott idén Nobel-díjat. De mennyire magyar tudós a Nobel-díjas Krausz Ferenc? Bár a Nobel-díjat hozó kutatásait Ausztriában és Németországban végezte és már Bécsben doktorált, Krausz már itthon is aktív lézerfizikus kutató volt. A legújabb projektjében az ultragyors méréstechnika orvosi diagnosztikai alkalmazását vizsgálja.

Krausz Ferenc ünnepli a Nobel-díját a garchingi Max Planck Intézetben 2023. október 3-án.
photo_camera Krausz Ferenc ünnepli a Nobel-díját a garchingi Max Planck Intézetben 2023. október 3-án. Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Gazda Albert rég szeretett új magyar filmet annyira, mint most a Magyarázat mindenre címűt. Szerinte Reisz Gábor filmje szép, hiteles, vicces, drámai, és egyáltalán nem csak a NER-nek tart tükröt, sokkal többet akar és tud is ennél.

BELFÖLD

Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én.
photo_camera Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én. Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

A köznevelési államtitkár szerint „a jó konténertanterem sokkal jobb, mint egy régi százéves, vagy pláne egy negyvenéves iskolai tanterem”: Maruzsa Zoltán megígérte, hogy a felmondó tanárokkal interjúkat készítenek a döntésük hátteréről, ezek eredményét pedig nyilvánosságra hozzák majd.

Miközben a kormányzat üti, Kecskemét díszpolgári címmel lepte meg Matolcsy Györgyöt: ünnepélyes keretek közt, a másodunokatestvére feleségétől vehette át a kitüntetést a jegybankelnök.

Orbán Ráhelnek az a barátja kapott zsíros állami szerződést, akit anno az Origo túl lelkes főszerkesztője buktatott le: Gábor László árulta el, hogy tényleg Orbán Ráhel beszélgetett a titkos hangfelvételen azzal a Berényi Vincével, akinek a Bluehorn Consulting nevű cége most már közvetve attól az MTÜ-től kap pénzt, amelyiknek Berényi egykor a vezetője volt.

GAZDASÁG

A Pénzügyminisztérium bejelentette: a GDP-arányos hiánycél 3,9-ről 5,2 százalékra nő. A gazdasági növekedés sokkal kisebb lesz az eddig vártnál, kamatokra sokkal többet kell költeni, mint eddig tervezték. Varga Mihály az állam elmaradt bevételeivel indokolja a hiánycél módosítását.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Bankadó helyett önkéntes kamatplafont vezetnek be a pénzintézetek: jövő héttől a lakáshiteleket legfeljebb 8,5 százalékos THM-mel, a vállalkozói forgóeszköz-hiteleket pedig legfeljebb 12 százalékos kamattal kínálják a bankok.

A Financial Times arról írt, hogy Brüsszel feloldhatja az EU-s pénzek egy részének befagyasztását, cserébe Ukrajna támogatását kérik. Brüsszel szerint nincs döntés a magyar EU-s pénzekről, és alku sincs Ukrajnával kapcsolatban.

Fót fideszes polgármestere után a helyettese is jutalmat kapott: a jutalmat jótékony célra fordította, a felesége alapítványának is jutott belőle.

BŰNÜGY

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Völner Pál ügyvédje hívta fel a bíró figyelmét arra, hogy Schadl György határidőnaplójában legalább kétszer szerepel egy „Karmelita” bejegyzés a találkozók között, a korrupcióval vádolt végrehajtó találkozott Trócsányi Lászlóval és Süli Jánossal is.

Éjjelente áshatta ki a 38 méteres alagutat az esztergomi robbantó: senki sem vette észre, hogy ennyi földet termelt ki, pedig egész sokan járnak arra.

KÜLFÖLD

Robert Fico (sötétkék pólóban) és párttársai énekelnek a párt központjában
photo_camera Robert Fico (sötétkék pólóban) és párttársai énekelnek a párt központjában Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC/AFP

Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya önként távozik, ha Fico miniszterelnök lesz, mert őrizetbe vette volna, de a politikust a parlament nem adta ki. A Lakmusz arról írt, hogy deepfake hangfelvételekkel és Kreml-propagandával igyekeztek összezavarni a szavazókat a kampányban: a „békepárti” Smer politikusai USA- és NATO-ellenes retorikával kampányoltak, üzeneteiket csak erősítette az orosz dezinformáció.

A pápa nem zárkózott el attól, hogy az azonos nemű párok is áldást kaphassanak: szó sincs arról, hogy Ferenc legalizálta volna a homoszexualitást az egyházon belül, mégis arra utalt, hogy püspöki döntés alapján egyedi esetben akár áldást is adhatnak melegeknek.

Hangos robbanás után gigantikus tűzgömb jelent meg az este Oxford egén, ami bevilágította az egész látóhatárt, órák múlva derült ki, hogy egy biogázüzem egyik tartályába vágott bele a villám.

Gyilkosságtól és megtorlástól tartottak a Hegyi-Karabahból menekülők: az azeriek által megszállt terület lakosságának kétharmada már elmenekült az egykor autonóm enklávéból.

Joe Biden biztosította a nyugati szövetségeseit, hogy az USA folytatja Ukrajna támogatását. Viszont hiába akarja, nem tudja bezárni oroszországi üzleteit a Burger King: a céget egy franchise-szerződés köti, pedig lenne megoldás.