A tízmillió titokzatos gázszerelő országa

reggel 4
2023 október 11., 07:24

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Szokás szerint négy cikkünket külön is ajánljuk, ezeket:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Háborúk

photo_camera Fotó: SAMEH RAHMI/NurPhoto via AFP

Hogyan hajthatott végre a Hamász egy ekkora támadást az izraeli hírszerzési és elhárítási szervek orra előtt – ezt kérdezgetik világszerte szombat óta. És hogy miben hasonlít ez az 1973-as jom kippuri háború előtti helyzethez, amikor az előrejelzési kudarcba még a miniszterelnök is belebukott? Erről írt részletesen vendégcikkében Buda Péter, volt nemzetbiztonsági főtiszt.

A keddi nap történéseit folyamatosan frissülő cikkben követtük, emellett írtunk arról, hogy délelőtt óta újra az izraeli hadsereg ellenőrzi a gázai határkerítést teljes hosszában, miközben a koalíciós pártok vezetői egységkormány alakításával bízták meg Netanjahut, és beszámoltunk arról is, hogy világszerte az izraeli és palesztin áldozatokra emlékeztek. Közben az EU több tagállamának kormánya szembement Várhelyi Olivér magyar biztos bejelentésével, amihez aztán a Bizottság is csatlakozott, és estére kiderült, hogy az uniós külügyminiszterek végül döntöttek is: nem fagyasztják be a Palesztin Hatóság támogatását. A Lakmusz pedig arról írt tegnap, hogy hogyan kerülhetjük el a gázai háborúval kapcsolatos félretájékoztatást.

Az Ukrajna ellen indított orosz háborúval kapcsolatos hír volt, hogy stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot Volodimir Zelenszkij és a román államfő Bukarestben kedden, hogy megrongáltak egy gázvezetéket Finnország és Észtország között, hogy mégsem engedi vissza az orosz U17-es válogatottat az UEFA az európai versenyekre, valamint hogy elvesztette két repülőjét a Wizz Air a háborúban. A háborúhoz kapcsolódó hír volt az is, hogy távozik a lengyel hadsereg vezetése, sőt, még azt a szlovák belpolitikai hírt is be lehet ide kötni, hogy már biztos, hogy Robert Fico alakíthat kormányt. A Lakmusz cikkéből pedig kiderült, hogy az Origo most azzal riogat: egy sátánista művészt neveztek ki Ukrajna nagykövetének.

A fideszes Dzsugasvili

Varga József, a megoldóember, akit 2018-ban Lázárral együtt száműzték, vele együtt vissza is tért. Azt mondják róla, hogy tanulatlan, de ravasz, és több esze van, mint az egész ferencvárosi Fidesz-frakciónak együttvéve. Portrécikk a nagy visszatérőről.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: vadocz david/ Hidvéghi Balzs / Facbook

Közben Hidvégi Balázs Ferencvárosban rúgta be a Fidesz EP-kampányát, ott voltunk a teremben, ahol többek között arról beszélt, hogy nem szabad felhúznia magát az embernek, mikor az EU-ban tárgyal, legfeljebb majd később az irodában megiszik egy pálinkát.

Kedden jelent meg az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának állásfoglalása, melyben aláhúzták, hogy az akkumulátorok gyártási technológiája számos környezeti és egészségügyi kockázattal terhelt, mire válaszul a kormány ismét közölte, hogy az akkugyárakra nem fog vonatkozni a környezetvédelmi kiskapu. Kiderült az is, hogy a sok akkugyár megnövekedett teherforgalommal fog járni (jé), ezért útépítési programba kezd a kormány.

Közlekedéssel kapcsolatos hír volt, hogy eladja a MÁV karbantartócégének háromnegyedét a kormány, és a nap folyamán írtunk arról is, hogy

A Qubit pedig arról írt, hogy magyar neurobiológusok tárták fel, hogyan vezérli az agy az emlékek eltárolását és előhívását.

Gazdaság

photo_camera Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Szeptemberben 12,2 százalék volt az infláció, az élelmiszerek 15,2 százalékkal drágultak, derült ki kedden, és mint elemzésünkben írtuk, már elég szép ez az infláció. Kár, hogy közelről még elég csúnya. Varga Mihály közben arra jutott, hogy csak növeli a jegybank függetlenségét, ha most nem pótolják vissza a veszteségét, míg Nagy Márton arról beszélt, hogy a jegybank nem hibázott, csak túlnőtt rajtuk az infláció.

A nap kretén híre

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nagy volt a verseny, nem is tudtunk dönteni. A két győztes egyike a sztori, hogy távol-keleti álprofilok szavazataival nyerte meg az Év Kilátója címet a zselici Kardosfai-kilátó, míg a másik, hogy a közpénzből megsegített Alapjogokért Központ vezetője levezette (ha jól értjük), hogy a Hamász is woke.

Trash az élet

photo_camera Fotó: TV2

A TV2 most a körömkirály Jákob Zoltánt dobta be a társkereső műsornak nevezett húspiac közepére, hogy egy saját bevallása szerint „hadnagy képzettséggel” rendelkező Romanov-leszármazott, Kiszel Tünde robot verziója és a magyar Jennifer Coolidge küzdjön meg érte.

Kiemelt videóink