Hétvégi olvasnivalók a legnagyobb királyról és a láthatatlan milliomosról

reggel 4
2023 november 18., 09:57

Jó reggelt, jó hétvégét! Ez itt a szokásos hétvégi hírlevél, az elmúlt öt nap szép nagy anyagaival.

Szurevenitásvélelem

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A hét még úgy is a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról szólt, hogy végül a kormány, ígérete ellenére, nem nyújtotta be azt, így azt sem tudhatjuk, pontosan mi lesz benne. De hogy honnan jött és hova futhat ki az új dili, arról Rényi Pál Dániel a szokásos alapossággal szedett össze mindent, amit lehet. A Lakmusz pedig arról írt, hogyan csináltak valami nagyon hasonlót az oroszok.

És miután meghallgattuk a beszámolóját, feltettük a kérdést Rogán Antalnak: nem sérti-e a szuverenitásunkat, hogy külföldi hírszerzők gyártanak lejárató anyagokat a magyar kormány ellenfeleiről.

Nemzeti konkusszió

photo_camera Fotó: Magyarország Kormánya/Facebook

A másik politikai termék, amely az agyunkat hivatott lerohasztani a következő hónapokban, a nemzeti konzultáció. Diószegi-Horváth Nóra a 11 kérdés közül azt emelte ki, hogy már harmadszor kérik ki a véleményünket gyermekvédelmi ügyekben, pedig az előző kettőnek se volt értelme.

L. Simon László kirúgás utáni első nyilvános szereplése nagyon krindzs volt, jó, hogy megvan videón is. Továbbra is helyesnek tartja a gyermekvédelmi törvényt, ami alapján kirúgták, de úgy tűnik, még mindig nem érti a lényegét. Hiszen állítja, a World Press Photo kiállításon nem szerepelt olyan kép, ami sértette volna a törvény szellemét. A Qubit szerzője arról írt, hogy bár a Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatója szerint választóvonalhoz érkeztünk, ezt a vonalat valójában már rég átléptük: több magyar kiállítási intézményben dúl az öncenzúra.

Meginterjúvoltuk Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnököt, és megkérdeztük, hány százalékos párt az MSZP, nem félnek-e attól, hogy felfalja őket a DK, és mivel készülnek a jövő évi választásokra.

A Fidesz-kormány által létrehozott Integritás Hatóság a 444 által megtekintett „felülbírálati indítványában” kéri a rendőrséget, hogy igenis nyomozzon tovább Deutsch Péter ügyében. Szokatlanul kemény kritikát írtak a hanyag nyomozásról, 2010 óta nem nagyon olvashattál ilyesmit.

„Ádám Zoltánt vegyék vissza” - levideóztuk, ahogy diákjai tüntettek a kirúgott Corvinus-docens mellett.

De kormányozni legalább tudnak

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Haász János megfogta a munka végit, megírta például, hogy felemásan ért véget a magyar recesszió, és éves összevetésben továbbra is mínuszban a gazdaság. Hajszálon múlt, de összejött a magyar inflációs bravúr, 12 hónapot tölthettünk Európa élén. De azt is megírta, hogy a leggazdagabb magyaroknak két hónapra jut annyi, mint a legszegényebbeknek egész évre.

Apropó: vajon elrejtőzhet egy milliomos egy apró faluban? Úgy tűnik, Magyarországon kettőnek is sikerült!

Igazi dráma, álműveletek

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Lovas Gergő és Bankó Gábor körbejárták a háborús Izraelt. Voltak lerombolt kibucban, találkoztak túszok családtagjaival. A végén ebben a fotógalériában összegezték a tapasztalataikat: szinte minden kép külön kis dráma.

Buda Péter volt nemzetbiztonsági főtiszt arról írt nekünk, hogy Párizsban nagy valószínűséggel klasszikus orosz titkosszolgálati aktív intézkedés eredményeként jelentek meg Dávid-csillagok a falakon. A módszer jól ismert, és történelmi példái is vannak: végy egy létező feszültséget, és kíséreld meg irányított módszerekkel forráspontig fokozni.

Jut eszembe az Orosz Hírek: anonim blogként indult, mára nagyüzemben csatornázza az orosz dezinformációt a kormánymédiába.

Nagyvilág

photo_camera Fotó: LI YAN/Xinhua via AFP

A fenti, 1985-ös képen szereplő fiatalember ezen a héten visszatért San Franciscóba, de már mint a világ talán legbefolyásosabb embere. Négy órán át tárgyalt egymással Biden és Hszi, ami az elmúlt évek eseményei után mindenképp előrelépés. Jelenleg mindkét elnöknek jól jöhet a feszültségek enyhülése, de pont a legélesebb kérdésekben nem tudnak közeledni az álláspontjaik. (Bónusz track: az amerikai külügyminiszter arca, amikor az elnöke diktátornak nevezi a kínai diktátort, addiktív felvétel, óvatosan kattintani!)

Spanyolországban százezrek tüntettek a katalán szeparatistáknak adott kegyelem ellen, amire a kormánykoalíció felállásához volt szükség. Kormány így tényleg lesz az országban, de a hosszabb távú kilátásokkal és a spanyol jogállammal kapcsolatban bőven merülnek fel kérdések.

A lélek dolgai

Hogyan alakulhatott ki Magyarországon érdemi, ráadásul téttel bíró vita egy olyan, ideológiákkal terhelt kérdésben, mint az eutanázia? Az Isten című előadásról terveztem írni, de egy idő után inkább ezt a rejtélyt próbáltam megfejteni.

Ács Dániel nagyon személyes cikke gyerekkori barátjáról, aki 22 évesen kiutazott Párizsba, ahol kitört rajta a skizofrénia. A kór a DNS-ébe volt kódolva. Többé nem találkoztak, de Kristóf most egy könyvben megírta, mi zajlott le a fejében.

Utoljára Mezey György vezette ki csont nélkül a vébére a válogatottat, Marco Rossi most az Eb-re juttatta ki hasonlóan simán a mieinket. A kapitány egy 2019. novemberi, vacakul sikerült cardiffi meccs után kis híján lemondott, de helyette inkább gyökeresen átalakította a válogatottat. Azóta sokkal nehezebb minket legyőzni.

Tyúkkeszt, külkeszt

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Tyúkól podcast Oltai Katával kvótanőkről, vezetői felelősségekről, szimbolikus terekről és szimbolikus harcokról, szolidaritásról és annak hiányáról, alulról jövő kezdeményezésekről, kvázi-konszenzusokról és szürke zónákról.

Kiment, bejött podcast Csányi Gáborral, akinek a fejlesztése az anyagi világ megismerését és formálását forradalmasíthatja. A gyerekkora óta Angliában élő, ma a Cambridge-i Egyetemen kutató, mesterséges intelligenciával foglalkozó professzor volt a külföldön is sikeres magyarokat bemutató sorozatunk vendége.

Erre és más hírleveleinkre itt tud feliratkozni.

Kiemelt videóink