A laza Márton és a szigorú Mihály

reggel 4
január 05., 06:41

Jó reggelt! Meleg volt, hideg lesz. Hogy mik vannak!

4 kiemelt cikk:

Legalább kormányozni tudnak

photo_camera Fotó: Varga Mihály/Facebook

Nagy Márton szerint azok az országok versenyképesek, aki lazítással válaszolnak a gazdasági növekedés összeomlására. Varga Mihály viszont maradna a szigornál. Hamar komoly konfliktus lehet abból, hogy Orbán Viktor december elején úgy döntött: a gazdaságpolitikát meghatározó kérdésekben és döntésekben az előbbié lesz a főszerep, míg a pénzügyminiszter ki is került a gazdasági kabinetből.

Egy mondat közben levágott levélrészlettel próbálta bizonyítani az Index, hogy Budapest elutasította Lázárék ajánlatát az agglomerációs megállapodás meghosszabbítására. Valójában a minisztérium csak a 2022-es évet akarta elszámolni, az agglomerációs közlekedést pedig új tarifarendszerével képzeli el.

  • A KESMA arról ír, hogy régiós szinten is drága lesz a magyar üzemanyag, megéri átjárni tankolni
  • NER-es irodaváros a Duna-parton: még meg sem épült irodaházakat bérelnének állami hivataloknak a MOL-torony mellett
  • 2025 őszétől csökkenthetik a munkáltatók a pedagógusok bérét a teljesítményértékelés alapján

Nagyvilág

photo_camera Fotó: SERGEY NIKOLAEV/NurPhoto via AFP

Oroszországban Putyin aláírta, hogy orosszá válhat, aki bevonul a hadseregbe. Az egész világnak figyelmeztetés, ahogy az oroszok napokra lelőtték az ukrán mobilhálózatot.

Szerbia visszaállítja a sorkatonaságot, de persze nem háborúra készülnek. Vučić lecseréli meleg miniszterelnökét: Ana Brnabić eddig hűségesen szolgálta a teljhatalmú elnököt.

Amerikában lelőttek egy imámot. Trump a legfelsőbb bírósághoz fellebbez, hogy indulhasson az előválasztáson. Városa kötelezi a TikTokkert, hogy ne építsen több alagutat a háza alatt. Végre biztonsági hálót kapott a Golden Gate híd, amelyről 90 év alatt mintegy kétezren ugrottak le. András herceg, Bill Clinton, Michael Jackson és David Copperfield neve is feltűnik Epstein társainak listáján.

Közel-Kelet: ezrek vonultak a Hamász második emberének temetésén. A Hamász támadása után megugrott az izraeli telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma Ciszjordániában

A talányos testület

photo_camera Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP via AFP

Egy órát sztrájkoltak a szlovén bírák, miután a kormány nem emelt a bérükön.

Tárgyalás közben a vádlott rárontott a bírónőre, és csúnyán megverte. Csak komoly verekedés után tudták leteperni az amúgy is erőszakos bűncselekménnyel vádolt nevadai férfit.

A bíróság gáncsolhatja el az új argentin elnök munkaügyi reformjait.

Nem rossz könyvek

Új regénnyel jelentkezett a 70. születésnapját ünneplő világhírű író, így nem is lehetett kérdés, ki legyen a könyves podcastünk új részének témája. Vendégünk Szegő János, Krasznahorkai műveinek állandó szerkesztője.

Feminizmus, ha szabad ezt mondanom

grafika: Kas Franci
photo_camera grafika: Kas Franci

Mit jelent ma a feminizmus? Érdemes olyan kifejezést használni, ami sokaknak elidegenítő? Tartalomgyártók beszélgettek a nőket célzó netes bántalmazási kultúráról és arról, hogy miért pont nőnapon keresnek rá mindig a férfiak, hogy mikor van a férfiak napja.

Lakmusz és Qubit

Magyarországon több mint 27 ezer étrend-kiegészítő került forgalomba, de az ilyen termékeket piacra dobás előtt nem is ellenőrzik. Részletes vizsgálat szinte csak panasz esetén folyik. Pedig nem ritka, hogy olyan összetevőre bukkannak, ami nem is lehetne a készítményben.

Az eltűnt szabadidő nyomában: a technikai fejlődés egyik első áldozata a szabadidő, pedig fontos, hogy az ember néha megengedje magának, hogy semmit se csináljon.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.