Fontos és kevésbé fontos találkozások

reggel 4
február 22., 06:12

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Botrányok

photo_camera Fotó: Magyarországi Református Egyház / Youtube

A kegyelmi botrányhoz kapcsolódó hír volt szerdán, hogy Vidéki prókátor néven elindított egy Facebook-oldalt a döntést leleplező ügyvéd, míg a Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma is Balog Zoltán döntése ellen foglalt állást. Egy régi videófelvétel nyomán derült ki, hogy Orbán Viktor a pedofil igazgató jelenlétében döbbent meg azon 2002-ben, hogy köztörvényes bűnözőket hoznának ki a börtönből a választások után, és írtunk arról is, hogy tavaly októberben több mint négymillió forintjába került az adófizetőknek, hogy Balog Zoltán kiruccant Novák Katalinnal Pápua Új-Guineába. Magyar Péter eközben elmondta, hogy nem a titkosszolgálatok emberei tárgyaltak vele a Karmelitában, és hogy diplomáciai állással kínálták meg, míg Kubatov Gábor focistafeleségnek nevezte Varga Judit exférjét.

Szerda reggel még arról írtunk, hogy fegyelmi eljárást indított műsorvezetője ellen az ATV, miután élő adásban azt mondta, hogy Kaleta nem pedofil, de délelőttre kiderült, hogy Somos András távozik, és nem tévézik tovább.

Frakciók

photo_camera Fotó: Csöbör Katalin/Facebook

A fél települést lezárva, jelentős biztonsági intézkedések mellett ült össze a Fidesz-frakció Balatonalmádiban, „Mészáros Lőrinc” szállodájában. Az eseményre bejutni a normális sajtó számára persze lehetetlen, de legalább azt megörökíthettük, kik érkeznek meg az eseményre. Galériánk a frakcióülésre érkezőkről itt látható, többek között a valamiért meghívott Rákay Philippel, Bayerrel és megafonos erősítéssel együtt. Orbán amúgy a pártlap beszámolója szerint a gyűlésen arról beszélt, hogy erősebbek lettek Novák és Varga lemondása miatt. És kiderült szerdán az is, hogy Dombi Rudolf, olimpiai bajnok kajakos lett a Fidesz polgármester-jelöltje a II. kerületben.

Pénzek, életek

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A mai magyar foci elválaszthatatlan a NER működésétől, és különösen jól látni ezt a szponzori pénzek esetén: az élvonalbeli klubfoci szponzorainak több mint negyede az építőiparban tevékenykedik, 124 támogatóból 35 ilyet azonosítottunk. Az ágazat teljesítménye visszaesett 2023-ban, a szerződésállomány a negyedével csökkent, és kérdés, hogy mit jelent ez az NB1 számára.

Egyetlen napon belül volt hír, hogy három év alatt a gödi Samsung-gyár 88 tonnányi mérgező oldószert bocsátott ki a levegőbe, valamint hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítenék a tervezett sóskúti akkubontó üzemet

Emellett írtunk arról, hogy feljelentést tett az Integritás Hatóság Süli János családjának tehenészete miatt (az exminszter családja 450 millió forint uniós támogatásban részesült, de nem tudta igazolni a források mezőgazdasági felhasználását), 110 milliós bírság jár a cégnek, ami a KRÉTA rendszer feltört adataiért felelt, és írtunk arról is, hogy

A világ állása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián 2024. február 17-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián 2024. február 17-én. Fotó: Tobias Schwarz, AFP

Az Ukrajna melletti nyílt kiállás töretlen, de a háttérben már borúsabban értékelték a kilátásokat. Navalnij halála olaj volt a tűzre, Oroszország elítélése még határozottabb lett. Helyszíni beszámoló a müncheni biztonságpolitikai konferenciáról, ahol a világ több száz politikusa, katonai szakembere és óriásvállalatának vezetője egyeztetett.

Orbán Viktor a kínai közbiztonsági miniszterrel tárgyalt a két ország közötti rendészeti és biztonságpolitikai együttműködés jövőjéről. Egyik szomszédunk a területen már évek óta együtt dolgozik a kínaiakkal. Ennek köszönhetően Szerbia utcáit több ezer kínai gyártmányú térfigyelőkamera monitorozza.

Miközben megszületett az újabb EU-s szankciós csomag Oroszország ellen, írtunk arról is, hogy a mindig mindenről beszámoló Szijjártó Péter azt elfelejtette közölni, hogy találkozott Alekszej Navalnij özvegyével.

A háborúval kapcsolatos hír volt, hogy több tucat orosz katona halt meg egy donyecki rakétatámadásban,; toborzóirodákra rendelik azokat a férfiakat, akiket a Navalnij emlékére szervezett gyűléséken fogtak el, hogz állítólag öngyilkos lett az orosz blogger, aki súlyos avgyijivkai orosz veszteségekről írt, hogy az Egyesült Királyságban befagyasztották azoknak a börtönparancsnokoknak a vagyonát, akik Navalnij büntetőtelepén dolgoztak, és hogy Avgyijivkánál harcoló katonákat tüntetett ki az orosz vezérkari főnök. Emellett részletesen írtunk arról, hogy eddig minden próbálkozás hiábavaló volt, nem sikerült kitiltani az orosz autógázt az ukrán piacról. A nagy mennyiségű olcsó üzemanyag leginkább lengyel és balti közvetítéssel jut el a háború sújtotta országba, így hizlalva az agresszor háborús költségvetését.

Film

Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnakja szerethető film, amiben a klasszikus apa-fiú konfliktus pesti zsidó közege nem szimplán szórakoztató háttérként jelenik meg. Vannak itt mélyebb rétegek is. De legalább ennyire fontos, hogy nevetni is lehet.