Rabok leszünk, vagy szuverének? Kuss van minden hópihének!

reggel 4
március 15., 01:52

Jó reggelt! Ünnepre ébredünk, és míg március 14. nem kis részben a Petőfi-filmről szólt, március 15. a politika nagy napja lesz, ünnepi beszéddel, zászlóbontással, pártrendezvényekkel.

De nézzük a 4 kiemelt cikket tegnapról:

Gatyába táncol

Petőfi felkérdezi Görgeyt
photo_camera Petőfi felkérdezi Görgeyt Forrás: Föltámadott a tenger

Annyi haszna mindenképpen látszik lenni Rákay Philip filmjének, hogy remek cikkeket lehet írni róla. Nagy élvezettel riportoztunk a díszbemutatón, Szily László sziporkázó kritikát írt, találtunk egy remek történelmi párhuzamot, és közöltük olvasóink beszámolóját a moziba terelt iskolásokról.

De a nap hőse is odatette magát: Rákay azt fejtegette, hogy a ballib filmesek beteg lázálmaikat öntik a közönségre, a Petőfi-film viszont még magának Petőfinek is tetszene. Aztán a napot búcsúztatva csinált egy drónshow-t Budapest egére.

Nincs választás

Putyin üzenete a népnek Szentpéterváron 2024. március 13-án.
photo_camera Illusztráció: Olga Malceva/AFP

A Kremlben biztosak benne, hogy zavartalanul le tudják bonyolítani a választásokat, és az elvárt 80 százalékos Putyin-sikert is képesek prezentálni. A stratégákat csak a részvétel izgatja, de ennek növelésére is megvannak a bevált eszközeik.

Az ukrán elnök mandátuma május 20-ai lejárta után is a székében szeretne maradni. Akik szerint ezt nem tehetné meg, azokról azt mondja, az orosz narratívát képviselik, ám ennyire azért nem egyszerű a helyzet. Választások nem lesznek, Zelenszkij legitimitását megkérdőjelezhetik, de újabb forradalomra tényleg túlzás számítani.

Te meg én meg a szuverén

David Pressman
photo_camera Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest/Janka Szitas

Pressman nagykövet eddigi legkeményebb beszédében azt ígérte, az Egyesült Államok „cselekedni fog”. De mit? Beszélt arról is, hogy a magyar kormány a pártvezetőknek, családtagjaiknak, sógoraiknak teremt kedvező feltételeket, miközben Orbán Viktor elfordult a Nyugattól.

A kormány szerint Pressmanből egy baloldali politikai aktivista beszélt, Szijjártó meg már reggel odavágott Amerikának, mondván: Mi vagyunk a büszke sziget az európai progresszív liberális tenger közepén.

Az EU-s kérésre alapított Integritás Hatóság a jogkörei bővítését kéri, és az állami szervezetekkel való együttműködés akadozására panaszkodik. A hatóság mellett dolgozó Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai szerint pont a valós korrupciós helyzettel nem néznek szembe.

  • A Kutyapárt Baranyi Krisztinát, a Fidesz Szentkirályi Alexandrát kérte fel budapesti listavezetőnek, illetve főpolgármester-jelöltnek.

Aki engedélyt kapott az önállóságra

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ötször beszélt Orbán Viktorral a kegyelmi ügy kirobbanása óta Balog Zoltán, és zárt körben azt mondta, a miniszterelnök rábízta, hogyan dönt a jövőjéről - írta meg a Direkt36. A püspök hiába a kegyelmi ügy központi szereplője, hiába mondtak le az általa kreált helyzet miatt a szövetségesei, most épp a meleglobbira hivatkozva mentené pozícióját.

Balognak se könnyű persze: nem tiszteletbeli elnöke többé a Kis Virtuózok Alapítványnak. Közben egy református gyülekezet megvált attól a kántortól, aki püspök urat kritizálta.

Ez meg egy Márquez

Hiba volt-e kiadni az utolsó regényét? És mit tudott Márquez, amit senki más nem? És miért rázza a hideg az irodalmárokat a mágikus kifejezés hallatán? A világpremierrel egy időben jelent meg magyarul is a Találkozunk augusztusban, A Nem rossz könyvek podcast vendége Kutasy Mercédesz és Soltész Béla.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kiemelt videóink