Még mindig nem ért véget a bűnöző polgármesterek kora

POLITIKA
április 18., 09:04

Nemrég Pál-Árgyelán Elvira, a Békés megyei Pusztaottlaka fideszes polgármestere úgy döntött, mégsem indul a polgármesteri címért, így az egyetlen jelölt a település egykori polgármestere, a költségvetési csalással vádolt korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György lehet – írta meg a 24. Nem példa nélküli az eset.

2016-ban nagy botrányt kavart két polgármester ügye: a bíróság jogerősen elítélte őket bűncselekmény elkövetése miatt, ezért le kellett mondaniuk, de közölték, hogy – hiába tart még a felfüggesztett szabadságvesztésük –, újra elindulnak a megüresedett székért, és nyertek is.

Az akkori igazságügyi miniszter azt mondta, jogilag meg kell oldani, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül ne lehessen valaki polgármester. Trócsányi László munkabizottságot állított fel, hogy megakadályozzák, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítélt és lemondott vagy méltatlannak nyilvánított polgármester újraindulhasson a pozíciójáért.

De a folyamat lassan zajlott, és a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választásokon még simán újraindultak olyan polgármesterek, akiket jogerősen elítéltek valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt.

Gyömrő királya

A leghíresebb eset Gyenes Leventéé: ő 2002 óta vezeti Gyömrőt, és az évek alatt több botrányos ügye is volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.