Hétvégi olvasnivalók Orbán külföldi kudarcaitól a miniszteri tanúvallomásokig

reggel 4
június 22., 00:37

Jó reggelt! Remek hétvégénk lesz: szombat délután vonul a Pride és vasárnap játszik a magyar csapat, a kettő között meg Múzeumok Éjszakája. De ebben a hírlevélben nem a jövőt fürkésszük, hanem a múlt cserepeit illesztgetjük össze, hogy a nagyobb anyagainkból összeálljon a hét története.

Európa furcsa embere

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Fidesz akkorát nyert, hogy azóta sem történik semmi úgy, ahogy ígérte az európai színpadon. Be akartak lépni Meloni pártcsaládjába, de nem sikerült, maradt magában. A KDNP maradt volna a Néppártban, az sem sikerült. Orbán pár nap alatt ejtette a NATO-ellenes uszítást, és bár előtte nem támogatta Rutte kinevezését főtitkárnak, aztán beadta a derekát a semmiért. Tegnap már odáig jutott, hogy az egyik fő kampánytémájával, az „egész gendermarhasággal” nem akar foglalkozni, azt se tudja, mi az. És ellőtte a legrosszabb viccét: MAGA helyett MEGA.

Budapest furcsa embere

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Magyar Péter is meggondolta magát: mégis beül az EP-be, ahol őt viszont tárt karokkal várja a legnagyobb pártcsalád, a Néppárt, amelynek vezetője az új patás ördög.

Magyar feladta a leckét magának azzal, hogy képviselőnek áll, az elemző szerint olyan aktívan, ahogy eddig tette, nem lehet két fronton helytállni. Az eddigiek alapján azonban nincs ok azt feltételezni, hogy ne 2026-ra készülne.

Aztán ugye volt egy kis bulika is.

Schadl és a miniszterek

Varga Judit és Magyar Péter 2022 május 14-én készült.
photo_camera Varga Judit és Magyar Péter 2022 május 14-én készült. Fotó: Németh Dániel/444

Lezárult a Magyar Péter hangfelvétele utáni nyomozás is, amelyet egész kis cikksorozatban mutattunk be, tessék szemezgetni:

  • Völner Pál idegesebb, távolságtartóbb” – az ügyészek nem tudták kizárni, hogy valaki figyelmeztette a volt államtitkárt
  • „Fogalmam sincs” – mondta Varga Judit az ügyészségen arról, mit jelent az az állítása, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner–Schadl-ügy irataiból
  • Rogán Antal: „Feleségem egy rendkívül zárkózott ember”
  • Az ügyészség leírta, miért nem foglalkoztak azzal, hogy Schadl embere 1,2 milliót vihetett Rogán kabinetfőnökének

Ellenzéki utóvédharcok

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A momentumos Rózsa Andrást Zugló polgármesterévé választották, ez volt a párt kevés sikerének egyike a választásokon. A 444-nek azt mondta: „A fél szememet állandóan azon kellett tartanom, hogy éppen mit akarnak ellopni a szocik”.

Apropó: Ács Dániel véleménycikkben érvel amellett, hogy Karácsony gyenge választási eredménye annak is köszönhető, hogy egy bűnszervezetszerű párttal politizál szimbiózisban.

A főpolgármester dilemmája győzelem esetére: lemondással beleállni egy új választásba, vagy kitáncolni az ígéretből.

Karrierhírek

Sulyok Tamás vasal
photo_camera Sulyok Tamás vasal Fotó: Sándor-palota

Sulyok Tamás helyett továbbra is Novák Katalin használja az államfői rezidenciát, Várkonyi Andreának milliárdokról kell döntenie új feladatkörében, Balásy Gyula megint óriásit kaszált a rogáni propaganda legyártásával. Buszsofőr lett és mindent tagad a gyerekbántalmazással vádolt iskolaigazgató.

Gruevszki barátunk

Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról 2019. június 27-én a Fővárosi Törvényszéken, ahol jogerős határozattal megtagadták a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt és megvádolt politikus kiadását.
photo_camera Nikola Gruevszki távozik kiadatási tárgyalásáról 2019. június 27-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Milliárd eurós hitelt adhat Magyarország Észak-Macedóniának azután, hogy Orbán szövetségese visszatért a hatalomba. A macedón sajtó szerint kész tény, hogy az Eximbank ad kedvezményes hitelt. A lépés Orbán balkáni szövetségépítéséről szól, de NER-es vállalatok terjeszkedését is segítheti. Ez lehet a legnagyobb külföldi magyar hitelkihelyezés a rendszerváltás óta.

Lufi és lélek

Nádasdy Ádámot hallgatni mindig gyönyörűség. Mióta tíz éve egyszer interjúztam vele, meggyőződésem, hogy az egyik legszellemesebb előadó, akitől ráadásul mindig valahogy jókedvem lesz. Most a könyves podcastünkben mesél többek között az angol nyelv változásairól, a magyar klasszikusok „újrafordításáról”, melegség és írás kapcsolatáról, Petőfiről és az életnél-halálnál általánosabb kérdésekről.

Szily László lufilozófiai mélységekbe ereszkedik alá egy pszichedelikus kiállításon, a Qubit pedig a hetvenes évek épületeit rehabilitálja, miközben éppen tűnnek elfele.

Kiemelt videóink