A magyar–ukrán–orosz meccs

reggel 4
július 03., 05:53

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt nap legfőbb anyagaival.

POLITIKA

Orbán Viktor azonnali tűzszünetet javasolt Volodimir Zelenszkijnek Kijevben, az ukrán elnök a beszédében kerülte ezt a témát. A kormány ukrán iskolát nyit Magyarországon, de „elvárja a Kárpátalján élő magyar ajkú kisebbség igényeinek megértését” is.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A Kreml szerint Orbán nem a nemzeti, hanem a brüsszeli érdekeket képviselte Kijevben, Szijjártó viszont felhívta Lavrovot méltatni a két ország kapcsolatát, ami a nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik. David Pressman szerint egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes, és azt kockáztatják, hogy Magyarország és Amerika kapcsolata megváltozhat.

Orbán a soros magyar elnökség logójával reklámozza új európai pártcsaládját, és kritizálja a brüsszeli bürokratákat.

Az új központosított kulturális gigaintézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ működéséről egyelőre nem sokat tudni, de Demeter Szilárd azt mondta, az adófizetők pénze nem alanyi jogon jár, és egyetlen kulturális intézmény sem lehet sem öncélú, sem önlegitim.

Távozik a Momentum vezetéséből Orosz Anna, Soproni Tamás és Hajnal Miklós, az elnökségért Fekete-Győr és Tompos Márton indul.

273 gyerekvédelmi dolgozót világítottak át az állami intézményekben, és 530 gyermekvédelmi szakellátást biztosító helyszínt is ellenőriztek.

GAZDASÁG

Pont időben, nyárra elkészült a 4iG alelnökének parádés megoldással felhúzott balatoni ingatlanja: bár a helyiek szerint több szabálytalanságot is elkövetett Linczényi Aladin az építkezés során, a kormányhivatal mindent rendben talált, és már használhatók is az ingatlanok.

Elkészült a két gazdasági épület
photo_camera Elkészült a két gazdasági épület Fotó: Németh Dániel/444

2010 óta 105 ezres népességcsökkenést okozott a kivándorlás: ez annyi, mintha ennyi idő alatt elnéptelenedett volna Kecskemét. Az elmúlt 14 évből csak három olyan volt, amikor kevesebben költöztek el, mint vissza. A vándorlási egyenleg a Covid idején, 2020-ben volt a legjobb, azóta viszont ismét gyorsuló ütemben romlik.

Úgy javult idén a költségvetés helyzete, hogy valójában minden sokkal rosszabb lett: bár egy év alatt javultak a számok, a gondok sokkal nagyobbak a költségvetésben, mint tavaly voltak.

Túlórapénzekért pereltek a tanárok, a tankerület meg sem várta a bíróság ítéletét, inkább fizetett: a pedagógusok nem a pénz, hanem az elv miatt vállalták a bírósági eljárást.

  • Nagy Márton azt mondta, újra a szomszédos országok átlaga felett vannak az üzemanyagárak, a kormány tárgyalja a kérdést.
  • Magas színvonalú idei munkájáért 6 havi jutalmat adott a fideszes önkormányzat a leváltott fideszes polgármesternek.

KÜLFÖLD

A visegrádi országokban mára mindenhol marginális szerepbe jutottak a hagyományos baloldali pártok, a magyar baloldal könnyen a lengyel sorsára juthat: a történelmi bukás után ott soha nem tudtak visszajönni, azóta is a jobboldal küzd a centristákkal.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Izrael felszólította a palesztinokat, hogy hagyják el a Hán Júnisztól keletre fekvő területet, közben a palesztinok hónapok óta a legnagyobb rakétatámadást mérték Izraelre.

Beiktatták Dick Schooft, Hollandia új miniszterelnökét, aki közel 14 év után váltja Mark Ruttét az ország élén.

  • A Világbank szerint Oroszország magas jövedelmű ország lett.
  • Pánik tört ki egy vallási összejövetelen Indiában, több mint százan meghaltak, és legalább 150-en megsérültek.
  • Sokat romlottak a francia radikáljobb kormányalakítási esélyei a tömeges visszalépések miatt.
  • Joe Biden szerint azért teljesített rosszul a vitán, mert jetlagje volt.

FOCI

photo_camera Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Hollandia simán nyert Románia ellen, Törökország pedig legyőzte Ausztriát.

És kijött a rövidebb, de legalább ingyenes Borízű hang is.