Hétvégi olvasnivalók Orbán nemzetközi ámokfutásától IShowSpeed budapesti rohangászásáig

reggel 4
július 20., 01:58

Jó reggelt! Ezek a hét cikkei!

Trump & Vance

photo_camera Fotó: ANDREW HARNIK/Getty Images via AFP

Miután elkészültek a történelmi jelentőségű fotók a merényletről, már egészen más képek érkeztek Trumpról: mint egy király nézte négy napon át a republikánus nagygyűlés páholyából a színe elé járuló rajongókat, akik bókokkal árasztották el. És már ott ült mellette a trónörökös, J. D. Vance alelnökjelölt is.

  • „Orbán egy kemény fickó” – mondta Trump a jelölőgyűlésen

Orbán & Európa

Sem az Európai Unió, sem a NATO nem tökéletes, ezen nincs mit szépíteni. Mindenkivel végzetesen megutáltatni magunkat mégsem túl előremutató, hiszen végső soron a szövetségeseinkkel együtt tudjuk csak megvédeni magunkat, sőt, a szuverenitásunkat is - írta Orbán diplomáciai manővereiről Takács Lili.

Ott voltunk Strasbourgban, amikor megalakult az új EP. Deutsch Tamás szerint Orbán egyetlen íratlan szabályt sem sértett meg a békemisszióval, Daniel Freund szerint viszont ez egy „őrült projekt”. Magyar Péter azt kérdezte: elmondta-e a miniszterelnök Putyinnak, hogy ne bombázzon gyerekkórházakat?

Orbán & Putyin

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Erről amúgy részletesen írtunk. Tudatos orosz stratégia állhat az ukrán kórházak bombázása mögött, Szíriában ugyanezt csinálták sokkal nagyobb léptékben.

Orbán „békemissziós” körútja a legkevésbé sem szolgálta Magyarország vagy a béke ügyét – mondta Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. Lehet, hogy Orbán azt gondolja, odaülhet majd a nagyok asztalához, de ott nem várja őt senki.

Majdnem annyian értenek az ukrajnai háborúhoz, mint ahányan a focihoz és a politikához. Katonai szakértő elemzésével mutatjuk be, mire jók az Ukrajnába küldött nyugati fegyverek, és milyen hatással lehetnek a háború menetére.

  • Orbán „békeköltségvetést” ígért, de konkrétumként csak az általában adómentes borravaló adómentessé tételéig jutott

Amire jut, amire nem jut

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Európában Orbán kormányfői fizetése a legmagasabb az átlagbérhez képest, az édesapja pedig újabb földeket vett Alcsútdobozon. A gárdonyi polgármestert 18 év után leváltották, a testületi többség is elveszett a júniusi választáson. Az elmúlt néhány hétben mégis elköltöttek gyorsan 800 millió forintot beruházásokra, pumpapályára, vidraszoborra.

Lezártak egy egész lépcsőházat és kizárták a sajtót, hogy zavartalanul rakhassanak utcára egy nyugdíjas férfit Csepelen. Nemcsak a műtőben romlik el a klíma, a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, ami visszaveti a gyógyulást.

Ha repülnek, az a baj

photo_camera Fotó: SEM VAN DER WAL/ANP via AFP

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy járat késik. Még szerdán végigvettük ezeket, és azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter érvei miért nem állják meg a helyüket. Aztán jött az összeomlás: pénteken világszerte leállásokat okozott egy informatikai hiba, a budapesti reptér és magyar cégek is érintettek.

Hét elején még a „drasztikusan zsúfolt” légtérről írtunk. „Szabályosan felriadtam éjjel, már nem először” – panaszkodnak a légifolyosó alatt élők. A reptér szerint a széljárás, az orosz–ukrán háború, a foci-Eb és a nyári menetrend okozza a megszokottnál durvább hangzavart.

Eb-k harmincadja

photo_camera Fotó: JURGEN FROMME/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Eb utáni napokban írtunk arról, mitől voltak ennyire jók a spanyolok, aztán podkeszteltünk a döntő után, rangsoroltuk a torna 10 öngólját, megint elkészült Bede Márton szuper- és pöcsfejválogatottja is, és rájöttünk a sportfogadások nagy titkára is. Végül feltettük a kérdést: megszűnik-e a válogatott foci, ha a klubok ennyivel jobban játszanak? (Spoiler: nem.)

Magyarfoci: „Unott, megfáradt, fásult emberekre itt nincs szükség” – írja a felcsúti akadémia a sokáig rejtegetett beszámolójában. Eleinte azért nem akarta kiadni a Honvédelmi Minisztérium a felcsúti papírokat, mert ez veszélyeztetné a sportakadémiák megítélését és a jövőbeli működését.

Tágan értelmezett kultúra

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Tudósítottunk a 2024-es Generációs Zokniháború frontvonalából, és loholtunk IShowSpeed után. Aztán, miután kipihegtük magunkat, próbáltuk megérteni, miért kergetik szelfiző tinédzserek tömegei fejvesztve a kutyaugatást imitáló videóst.

Karsai Dániel élete tökéletes alapanyag, és az általa írt előadásból többet tudhatunk meg róla, mint eddig bármikor.

A csodás novellista, Szvoren Edina arról ábrándozott a könyves podcastünkben, hogy milyen jó volna, ha nem lenne szabad kétszer ugyanazon a néven könyvet írni.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kiemelt videóink