Hétvégi olvasnivalók kisvasutakról, legendák végéről és kamubulshithablatyiparról

reggel 4
május 25., 07:00

Szép napot, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, a mögöttünk álló hét fontos-érdekes nagyobb anyagait összefogva. Többféle hírlevelünk létezik, itt lehet közöttük válogatni-feliratkozni rájuk.

A nagy hazugság

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Múlt héten írtunk arról, hogy részletes dokumentumokat ismertünk meg, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország titkosszolgálatai kiterjedt kibertámadásokat hajtottak végre a magyar külügy ellen. Ezen a héten megírtuk, hogy az orosz kibertámadások után született egy terv a biztonságról, de nincs nyoma, hogy a külügy megvalósította volna, és ott voltunk a kormányinfón, ahol Gulyás azzal érvelt, hogy az oroszok nem vittek el bizalmas adatokat. De mint bemutattuk, ez igazából csak játék volt a szavakkal, és a trükkös válaszának lényege az lehet, hogy mit neveznek bizalmasnak.

Ehhez a témához kapcsolódott az a cikkünk, melyben megírtuk, hogy a német szociáldemokratákat is célba vette az orosz hekkercsoport, de a német reakciók gyökeresen eltérnek Szijjártóétól.

A választás

Kisvasútként robog tovább a kampány, Magyar Péter pénteken például Felcsúton és környékén járt, videóriportban követtük az útját. Megírtuk ezen kívül, hol várhatóak a legnagyobb csaták Budapesten, írtunk arról, hogy ugyan néptelenedik el az ország, de többen akarnak polgármesterek lenni, mint valaha, és ott voltunk az első lakossági fórumon Józsefvárosban azóta, hogy a kormány elfogadta az önkormányzati bérlakások kisajátításáról szóló törvényt. A választásokhoz kapcsolódik a Lakmusz cikke is, melyben bemutatták azokat, akik az interneten hétköznapi facebookozóknak tűnnek, de valójában a Megafon képezte ki őket.

A hét másik nagy érdeklődést kiváltó sztoriját a DK szolgáltatta: Dobrev Klára sajtótájékoztatón közölte, hogy bizonyítékaik vannak arról, hogy Sulyok Tamás még ügyvédként magyar termőföldek külföldi kézre játszásában segédkezett, ezért feljelentést tesznek. Sulyok válaszul beperelte Dobrevet, közben mi megírtuk, hogy mik is voltak azok a törvénytelen zsebszerződések, valamint hogy egy 2002-es földajándékozási szerződés az első, ahol ügyvédként felbukkant Sulyok Tamás neve, és hogy gyanúsan olcsó lőtérvásárlással és természetkárosítással került be korábban a hírekbe a cég, amivel a köztársasági elnököt most hírbe hozták.

Véleménycikkben foglalkoztunk a héten azzal a kérdéssel, hogy vajon miként serkenti a gyermekvállalási kedvet, hogy a kormány- és állami propaganda szerint nyakunkon a harmadik világháború, és írtunk arról is, hogy a Fidesz, de főleg Orbán kampánya teljesen beszűkült a háború-béke tematikára, és az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy a választásokat felhatalmazásnak tekintik majd, hogy folytassák az orosz háborús érdekeknek megfelelő, "békepárti" politikát.

A legenda vége

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A kormányfő Novák Katalint okolja a kialakult politikai válság miatt, hogy ezzel is fedje saját felelősségét. De mi volt Orbán szemében a lemondatott elnök igazi bűne? Mikor fogyott el a bizalom? És miért eresztették rá Lázár Jánost? Novák Katalin felemelkedéséről és bukásáról Rényi Pál Dániel írt hosszan a héten, és a cikk főbb állításairól, illetve további részletekről a podcastunkban is szó esett.

Pénzek

Ezt bírtuk kihozni a történelmi lehetőségből: modern gazdaság helyett Orbán leválthatatlan hatalmi rendszerét építettük fel. A kormányzati kamubulshithablatyipar legalább világszínvonalon termel. Uj Péter nagy, neres gazdaságpolitika-történeti elemzésének második része.

Gazdasági hír volt még a héten, hogy sok sebből vérzik az összeomlott költségvetés, nem lehet kordában tartani a kiadásokat, és lassan elkezdenek beérkezni a céges éves beszámolók is, például kiderült, hogy égeti a pénzt az MVM Dome, a Groupama Aréna viszont busás osztalékot fizet a francia üzemeltetőknek.

Írtunk emellett arról, hogy személyes szálak fűzik a NER-kedvenc takarítócéget a százmilliárdos kórházi közbeszerzések kiírójához, és rácsodálkoztunk arra, hogy tényleg nemzetközi influenszereket utaztatott ide az Orbán Ráhel-közeli MTÜ.

A világ

photo_camera Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu via AFP

A múlt hétvégén helikopterbalesetben meghalt Irán elnöke, Ehraim Raiszi. És mint írtuk, halálának valószínűleg nem lesz közvetlen hatása Iránra, a Közel-Keletre és a világra, mindhárom elketyeg, ahogy eddig. Messzebbre tekintve viszont a hétvégi baleset még tovább bonyolíthatja az országos, regionális és globális helyzetet.

Közben Magyarország Észak-Koreával, Nicaraguával és Putyinnal egységben nem ismerte el a srebrenicai népirtást, Brüsszelben néztük meg az uniós csúcsjelöltek vitáját, ahol természetesen téma volt Orbán is, és írtunk arról, hogy se kiköpni, se lenyelni nem tudja az Európai Unió a TikTokot, használni viszont minden aggály ellenére elég sokan szeretik.

Qubit

photo_camera Forrás: Youtube/AFP

Egy német irodalmi díj ügyétől hangos a magyar közösségi média. Rasszizmus és szexizmus azért nem Nádas Pétert díjazni, mert éppenséggel fehér férfi? Nem inkább a művel kellene foglalkozni? Na és mit mond a szociológia a kisebbségiek díjazásáról? A Qubit járt utána ezeknek a kérdéseknek.

És a Qubiton írta meg Ungváry Krisztián, hogy minden bizonyíték arra utal, hogy Wass Albert meghamisította saját zsoldkönyvét, és nem létező kitüntetéseket adományozott magának.