Budapest legnagyobb összecsapásai

POLITIKA
május 24., 11:35
  • Karácsony valószínűleg marad.
  • A Fővárosi Közgyűlésben átrendezheti a viszonyokat a Tisza Párt.
  • Nyolc kerületben lesz igazán izgalmas a verseny.
  • Nem mindenhol a Fideszt kell legyőzni, több helyen egy másik ellenzéki a fő rivális.
  • Közben eldől, ki az erősebb Csepelen: Németh Szilárd vagy Borbély Lénárd polgármester.

„Az EP-választás kék halál, megöli az ellenzéket, az önkormányzati viszont nem lesz ennyire tragikus” - mondta a 444-nek egy ellenzéki politikus, a Magyar Péter színre lépése utáni esélyeiket mérlegelve.

Az önkormányzati választáson Magyar pártja „csak” Budapesten boríthatja az erőviszonyokat: a Közgyűlésben egy szélesebb koalícióra kényszerítheti a győztes főpolgármestert és hátországát, két kerületben pedig a polgármester székébe kerülhet az indulásuk.

Öt éve az ellenzék a mostanihoz képest kényelmes helyzetben volt: összeszedettebben indult, és a választáson igazából a Fidesszel folytatták le a nagy csatákat. Nem is eredménytelenül: a NER-beli történetük legnagyobb sikerét elérve elvitték a főpolgármesteri posztot és átfordítottak 10 kerületet is.

Idén viszont az ellenzéki oldalon belül is nagy csattanások lesznek, bár egy fideszes belháború utószele is izgalmas helyzetet hozhat.

Karácsony maradhat

Jelen állás szerint Karácsony Gergely főpolgármesteri pozíciója nincs veszélyben, a Medián és a 21 Kutatóközpont legutóbbi mérése szerint toronymagasan vezet, bár akkor lehetne igazán nyugodt, ha tényleg most vasárnap lennének a választások, nem pedig három hét múlva.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Mediánnál Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid lényegében holtversenyben áll egymás mellett, 1-2 százalékponttal előzgetik egymást.

A pontos számok:

  • Karácsony 42,
  • Szentkirályi 23,
  • Vitézy 21 százalék.

Vannak persze más mérések is, ahol Vitézy nincs ennyire lemaradva Karácsonytól, de az biztos, hogy a kezdeti lendülete elveszett. Valószínűleg emiatt változott az is, ahogy környezetében az esélyeit látják.

Míg hónapokkal ezelőtt úgy gondolták, Vitézynek akkor van esélye Karácsony ellen, ha a Fidesz gyenge jelöltet állít (például Szentkirályi Alexandrát, ami be is jött), és őt végig versenyben tartja. Így ugyanis kettőjük harca nem az Orbán-nem Orbán kérdésre egyszerűsödött volna le.

Most viszont már úgy látják, Vitézy akkor nyerhet hajszálnyival, ha Szentkirályi visszalép. Mindenesetre Vitézy hétvégén bedobta, veresége esetén is szívesen dolgozna együtt Karácsonnyal, amitől Karácsony sem zárkózott el, csak több több alázatot vár Vitézytől, ha a csapata része akar lenni. És nem bízna rá közpénzt. Tudomásunk szerint ez a közeledés Magyar Péter számlájára írható.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.