Ezek voltak 2015 legnagyobb magyar gazdasági húzásai

gazdaság
2015 december 31., 06:43
comments 248

Az idei lett az az év, amikor a magyar gógyi végérvényesen a nemzetközi ámulat tárgyává vált. Miközben a világkereskedelem tovább lassul, és egyelőre senki nem tudja, mit kéne tenni, amikor az EU szétesése közelebbi rémképpé vált, mint valaha. Ez volt az év, amikor mindenki egy újabb amerikai lufi kipukkadásától tart, és folyamatosan recseg-ropog a kínai piac, Magyarországon tartotta magát az a vállalkozói szellem, ami egyszerűen nemet mond ezekre a nehézségekre, és az arcukba kacag.

Nézzük, melyek voltak 2015 legnagyobb gazdasági húzásai:

Mészáros Lőrinc a lehető legjobbkor épített sertéstelepet

"Az élet rövid, úgyhogy ha hiszel valamiben, akkor tedd is meg! Nem kell állandóan újra és újra átgondolni a dolgokat, csak tenni. Nem kell izgulni, hanem merészen megtenni, amit szeretnél, mert talán soha nem tér vissza az adott lehetőség."

- mondta egyszer Kállay-Saunders András, és Mészáros Lőrinc idén is bizonyította, hogy egy sikeres vállalkozó csak e szerint az elv szerint élhet: Mészáros nem félt 2014-ben 350 millió forintból egy modern sertéstelepet felhúzni, és az idő őt igazolta. 2015-re átalakult az EU agrártámogatási rendszerének hazai elosztása, kifejezetten előnyösen az ilyen új típusú telepek számára. Jövőre pedig jelentősen csökken a sértéshús áfája! Nyilván bárki mondhatja, hogy na így könnyű, de ez óriási tévedés: ott kellett lenni és be kellett varrni ezt a ziccert.

Egyszereplős közbeszerzésen nyertek el egy tízmilliárdos munkát Mészáros Lőrincék

Listánk második példájaként is Mészáros Lőrinc bukkan fel, akinek árvízvédelmi munkák elvégzésére sikerült bezsákolni egy szép megbízást még áprilisban, nettó 9,9 milliárd forintért. 

photo_camera MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyan szakértők korábban nagyon bizarrnak tartották már a kiírást, mivel számos jel utalt arra, hogy úgy lettek összerakva a feltételrendszerek, hogy annak csak egyetlen pályázó felelhessen meg, Mészáros Lőrincék úgy gondolták, azért megmérettetnek. És nekik lett igazuk, behúzták. 

Mészáros Lőrincnek bezzeg nem volt gondja a földbérletei meghosszabbításával

"Mindenki hibázik, valaki tanul is,
valaki fent jó, valaki alul is." 

- mondja Mr. Busta, és nehéz lenne ezzel vitatkozni, ha megnézzük, hogyan alakult Mészáros Lőrinc és a kevésbé élelmes vállalkozó, Simicska Lajos földhelyzete idén. Mint a tücsök és a hangya meséje: míg Simicska cégeitől a Nemzeti Földalapkezelő májusban mind a 61 állami földbirtok bérleti jogát visszavette, addig Mészárosok simán megtarthatták a háromezer hektárnyi birtok bérleti jogát, ezeket ugyanis gond nélkül meghosszabbította az állami szerv. Ha valaki szerint ez csak véletlen, az nem tud semmit a flowról és a vállalkozói szellemről. 

Mészáros Lőrinc 1 800 000 000 forintos osztalékot vett ki a Mészáros és Mészáros Kft.-ből

Egy toporgó gazdaságban sok vállalkozó dönt inkább úgy, hogy nem nyúl a megtermelt profithoz, hanem visszaforgatja azt, és várja, hogy a külső környezet kedvezőbbé váljon. Bárki, aki tudja, mi a siker titka, csak mosolyog rajtuk: májusban Mészáros Lőrinc bebizonyította, hogy a siker ahhoz szegődik, aki nem húzza el a fejét a kihívások elől. 

Mészáros Lőrincet nem érdeklik az ellenplakátok, mert az politika, ami közismerten távol áll tőle

Miközben júniusban a Kétfarkú Kutyapárt nevű heccegyetlet Felcsúton óriásplakátokkal provokált, Mészáros Lőrinc megmutatta, mi a legfontosabb, amit egy magyar vállalkozónak meg kell tennie: józannak maradni és elkerülni a politikát, jó messzire. Mindannyian emlékszünk, hogyan folyt egybe a gazdaság és a politika szférája korábban, az MSZP-SZDSZ kormányok idején. Szerencsére azóta megjelent egy új vállalkozói osztály, melynek tagjai világosan megüzenték: nem kérnek a politikai csatározásokból, csak a profit és a magyar vállalkozások sikere az, ami számít. 

A rendőrség szerint Mészáros Lőrinc nem bűnöző, csak rossz a memóriája

Az előző példához hasonlóan ez sem egy gazdasági sikertörténet a szó szoros értelmében, de fontos példája annak, mi kell a sikeres vállalkozói környezethez: olyan hatóságok, melyek nem gátjai, hanem motorjai a gazdasági növekedésnek. Mészáros Lőrincet azért támadták, mert vagyonnyilatkozatából kifelejtette azt a céget, amiben a másik tulajdonos Kiss Szilárd, januárban letartoztatott egykori moszkvai agrárattasé. 

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A fanyalgónak üzenjük, hogy próbáljanak meg ők áttekinteni hiba nélkül egy ennyire terebélyes céghálót. A magyar hatóságok gazdaságélénkítésből ismét jelesre vizsgáztak. 

Mészáros Lőrinc ásványvíz-üzletbe kezdett, hogyhogy, hogyhogy nem, cége rögtön a MÁV beszállítója lett

Apró, de fontos példa ez, mi kell ma a sikerhez Magyarországon. Pár hónappal azután, hogy Mészáros megjelent az ásványvízpiacon, rögtön beesett egy alig kétmillió forintos megrendelés. 'Lehajol az apróért is', mondják rosszakarói. De aki érti és érzi a sikert,egész mást lát ott: 

A L Á Z A T O T.

Mészáros Lőrinc letarolja az élelmiszeripart

"Amikor már azt hiszed, hogy feljutottál a csúcsra, és hátradőlve büszkén tekintenél jól elvégzett munkádra, akkor az élet mindig újabb kihívásokkal rukkol elő. Gyakran ezeket csak púpnak érezzük a hátunkon, máskor meg érdemesnek tűnik belevágni. Így megy ez. A kihívások elől nem szabad megfutamodni, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket."

Daniel Steel gondolatai mindannyiunk számára útvezetőként kéne szolgáljanak. De csak kevesen merik tényleg e szerint élni az életüket. Mészáros Lőrinc az év közepén simán hátradőlhetett volna, látszólag mindene megvolt: sikeres építési cég, népszerű futballcsapat, egy prosperáló város polgármesteri tisztsége. De nem tartana itt az ország, ha a Mészáros Lőrinchez hasonló szereplők bármikor azt mondanák, hogy elég: a magyar selfmade man prototípusa belevágott a konzerviparba és a tészta, valamint pékáruk előállításába is. 

Mészáros Lőrincék nyerték azt a tendert, ami miatt a Közgépet évekre eltilthatják minden közbeszerzéstől

Miközben a hazai gazdasági elit egy jelentős része döbbenten figyelte, hogy navigálta el magát a Közgép a szerb hajókkal, akadt valaki, aki nem riválisaival foglalkozott, hanem saját sorsának irányítását vette a kezébe. Igen, jól sejtik: Mészáros Lőrinc mutatott ismét példát a sokszor tanácstalan, máskor csak szimplán tehetségtelen és tespedt magyar vállalkozóknak. 

Mészáros Lőrinc cége 137 millióért újítja fel a bicskei uszodát

Mi már abban elfáradtunk egy kicsit, hogy megpróbáljuk összeszedni Mészáros Lőrinc idei gazdasági húzásait, ő pedig közben át is éli ezeket. Őrület, csak kapkodjuk a fejünket. Lőrinc, fújd ki magad, igyál egy kávét! 

Mészáros Lőrincnek jó lesz. És még?

- írtuk a földárverésekről szóló összefoglaló cikkünk címében még novemberben, és kicsit úgy hangozhat, mintha fanyalognánk. Pedig ez a történet megint csak arról szól, hogy míg az állami földek árverezése után sokan hosszas jogi csatákra és bizonytalanságokra számítanak, egyetlen dolgot nem kérdőjelezett meg senki: hogy Mészáros Lőrinc végre megvásárolhatja azokat a földeket, melyeket eddig csak béreltek. Ha pedig valakinek még érvelni kell amellett, hogy rengeteg állami földterület miért van jobb kezekben Mészáros Lőrinc és családja kezében, mintsem az államéban, azt arra kérjük, olvassa el még egyszer a cikk korábbi pontjait. 

Mészáros Lőrinc verseny nélkül, 6,2 milliárdért újítja fel a szilvásváradi lovardát

A meghívásos tenderen Mészáros Lőrincék voltak az egyedüli pályázók, az pedig, hogy nem kell konkurens versenyzők ajánlataival bíbelődni, gyakorlatilag garancia a minőségi munkára. Azt, hogy adminisztratív szőrszálhasogatás helyett mennyire csak a munka elvégzése járhatott Mészáros fejében, jelzi, hogy véletlenül ő úgy emlékezett, nyílt pályázaton indultak.  

A várható minőségi munka előjele lehet az is, hogy a száz százalékosan közpénzből megvalósuló beruházás bekerülési ára végül 1,6 milliárddal magasabb lett, mint az előzetesen becsült ár. Szarból nem lehet várat építeni, tartja a régi mondás. 

Már csak a Versenyhivatal bólintására vár az új Közgép

A Gazdasági Versenyhivatalra vár a döntés, hogy engedélyezze, hogy az Épkar és a West Hungária Bau vállalatok közös irányítása alá kerüljön egy Körösaszfalt-tulajdonú cég, a Magyar Építő. A Körösaszfalt vezérigazgatója, Pálffy Balázs, aki Mészáros lányának jövendőbelije. Hogy mi ebből a tanulság? Hát hogy a siker gyakorlatilag vonzza a sikert: épp onnan ismerszik meg a tehetséges magyar vállalkozó, hogy tehetséges vállalkozók veszik körbe. 

Az nem bűn és nem bűncselekmény, ha valaki valakinek a rokona, ez egy adottság, amin nem tud az ember változtatni

- mondta az új közbeszerzési törvényről Mészáros Lőrinc december elején, és mi csak hevesen bólogatni tudunk. Ez a fajta józan, kimért racionalitás az, ami sokáig teljesen kiveszőfélben volt a magyar vállalkozók között.  

Már 11 milliárd forintot kapott a felcsúti focialapítvány a tao-pénzekből

Egy dolog, hogy valaki ennyire sikeres vállalkozó, hogy bármi arannyá váljon, amihez hozzáér. Ez lehet tehetség és adottság kérdése is. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy valaki mire fordítja ezt a tehetségét, itt dől el, hogy ki milyen ember valójában. Mészáros Lőrinc pénzcsináló géniuszának egy jelentős szeletét állította az egészséges életmód, a fiatalok, a sport és a játék örömének szolgálatába. 

photo_camera

Bravó Lőrinc, el nem tudjuk képzelni, mit hozhat neked 2016. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.