Pukli István a tanártüntetésekről: Nincs hova hátrálni

oktatás
2016 február 18., 10:42
comments 189

Három munkacsoporttal alakult meg a héten a Civil Közoktatási Platform, ami a kormány által életre hívott közoktatási kerekasztal alternatívája lenne.

A háromból két munkacsoporttól várnak gyors eredményeket, mondta el a 444-nek Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Az egyik munkacsoport feladata a nyomásgyakorlás fenntartása, amit váratlan akciók mellett tüntetések szervezésével, és akár a sztrájk előkészítésével akarnbak elérni. 

Egy másik munkacsoport a közoktatásban meglévő, gyors  beavatkozást igénylő krízisek megoldására koncentrál és azonnali követeléseket fogalmaz meg, jellemzően olyan területeken, ahol a Klik már a napi iskolai működést is ellehetetlenítette. A harmadik csoport egy új közoktatási törvény koncepcióját kezdte kidolgozni. Tőlük nem várható gyors eredmény. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ezzel párhuzamosan pedig a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumban elkezdtek szervezni egy új, országos érdekképviselet alapjait, ami az ország összes pedagógusát képviselhetné. 

„Lehet, hogy idealista vagyok, de mindent el kell érnünk, nincs hova hátrálni” 

– válaszolta Pukli arra a kérdésre, hogy eredeti 25+4 pontot tartalmazó követeléseik közül hányból engednének, ha a kormány nyitottnak tűnne a kompromisszumra. Jelenleg nyolcszáz tiltakozó iskolát képviselnek, és ezeknek a pontoknak az elérésére kaptak felhatalmazást, tette még hozzá. 

A követeléseket itt lehet elolvasni, a tiltakozó tanárok többek között azt akarják, hogy állítsák vissza a 18. évig tartó tankötelezettséget, radikálisan csökkentsék a tananyagot, a kötelező tanulói óraszámot, az államnak ne lehessen több jogosítványa, mint a többi intézményfenntartónak, a Klikból ki kell emelni az iskolákat, valamint vissza kell állítani az iskolaigazgatók munkáltatói és gazdálkodói jogát. 

Jelentősen alakítanának a munkaszervezésen is: a tanárok többek között az üres álláshelyek törvényileg szabályzott feltöltését, kötelező óraszámot, a kötött munkaidő eltörlését, a minőségi munkavégzésért járó pótlék visszaállítását, a tankönyvválasztás szabadságát követelik. 

A sajtóban több helyen megjelent már, hogy március 15-én lehet a következő nagyobb tanártüntetés, amihez akár más ágazatok képviselői is csatlakozhatnak. Pukli szerint még nem száz százalék, hogy szerveznek tüntetést, de dolgoznak ezen, és szeretnék ha összejönne. 

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának a napokban kevés ideje van a Civil Közoktatási Platformmal foglalkoznia, az intézmény vezetése mellett ugyanis a Klik követeléseinek is eleget kell tennie.

A Klik zuglói tankerületének vezetője ugyanis egy rakás dokumentumot berendelt a tüntetések szervezésében élenjáró iskolaigazgatótól, többek között olyan abszurd dolgokat is, mint a szülői értekezletek jegyzőkönyveit. Pukli elmondása szerint egész csütörtöki napja azzal fog eltelni, hogy a kért dokumentumokat összeállítsa. 

Szerdán több alkalommal kerestük a zuglói tankerület vezetőjét, a Kliket és a minisztériumot is, hogy megtudjuk, ki és miért rendelte el ezt a vizsgálatot a Teleki Blanka Gimnázium ellen, de kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. A Klik este csak egy közleményt adott ki, amiben azt írták, szó nincs nyomásgyakorlásról és Pukli félrevezeti a közvéleményt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.