Szijjártó bajban, Vidnyánszky talán

Feliratkozás a Reggel 4 hírlevélre

Ha minden hétköznap reggel tudni akarod, amit aznap tudni kell, add meg az e-mail címed!

Ez a 444 pénterk reggeli, napindító hírlevele. Itt tudsz feliratkozni rá, ha tetszik.

Van Valami Vidnyánszkyval

Valami furcsa mozgás van Vidnyánszky Attila körül, amit a legjobban Kocsis Máté csütörtöki nyilatkozata illusztrál. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy „Vidnyánszky úr saját döntése”, hogy félreáll-e, de „a vitákat a feleknek kell rendezni, és ha ő »félnek« tekinti magát, akkor neki is részt kell vennie benne". Mi ez? Selyemzsinór? Zavar a rendszerben?

Vidnyánszky szerdán arról beszélt, hogy ő félreáll, ha az ő személye az akadály az SZFE ügyeinek rendezésében. Ez tűnhetett taktikázásnak, is, de közben látszik, hogy a színházi rendező és úgy általában az egész kormányzati kultúrpolitika most példátlan nyomás alatt van. Vidnyánszky mellett még a saját színházi szövetsége sem állt ki, viszont száznál is több erdélyi szinész, és egy rakás világsztár is az SZFE-vel szolidarított. Ez a kormánynak kínos, Vidnyánszky pedig mintha belefáradt volna a pofozóbábu szerepébe. De mi lehet a megoldás? Ha Vidnyánszkyt visszavonják, azzal a NER gyakorlatilag elismerné, hogy tiltakozással, ellenállással eredményt lehet elérni ellene, ami politikailag hatalmas vereség lenne. És mit lépnének a tiltakozó diákok, oktatók, akiknek az alapproblémája nem Vidnyánszky, hanem az egyetem autonómiájának bedarálása? Nekem fogalmam sincs, de ez most izgalmasnak tűnik.

Talán nem független az SZFE ügyétől, hogy Hadházy Ákos és Szél Bernadett a lendületet meglovagolva bejelentették, százezres tüntetést szerveznének a közmédia elé. Lehet, hogy egyszer mégis beválik a Fidesz riogatása, és 2020 ősze tényleg forró lesz?

Nagy bajban van Szijjártó Péter

Fotó: Andreea Alexandru/MTI/MTVA

Budapesten már a helytelenül viselt, orr alá tolt maszkért is büntetni fognak, és hétpárti egyeztetést tartottak a parlamenti frakciók, ahol megállapodtak, hogy az ülésteremben maszkviselésre, belépéskor pedig hőmérőzésre fogják kérni a képviselőket, még ha nem is utasíthatják őket.

Unsere Freunde

Túlzás nélkül monumentális hosszúságú cikkben tette fel az utóbbi tíz év kulcskérdését, és igyekezett is azt megválaszolni partnerünk, a Direkt36: miért nem keményebbek a németek a magyar kormánnyal? Egyetlen mondatban összefoglalva arró van szó, hogy Orbán Viktor személyes barátságok, német iparvállalatokra öntött százmilliárdok és politikai cselvetések között építi német szövetségeit évtizedek óta. Azokat a szövetségeket, amelyek nélkül talán már rég nem is lenne hatalomban.

A mi hullámunk

Magyarországon sosem látott magasságban jár a járványgörbe, és, ahogy sajnos mindig kénytelenek vagyunk hozzátenni, ez csak a hivatalos szám. A valóság sokkal súlyosabb lehet, hiszen rendes, tömeges tesztelés továbbra sincs a országban, ráadásul, ahogy Csurgó Dénes részletesen megírta, a most elrendelt hatósági ártól inkább csak még kevesebb teszt lesz, mint több. Azt már Orbán Viktor bejelentése után néhány órával sikerült elérni, hogy az egyik labor leálljon a tesztekkel. Lehet, hogy ez a cél? Orbán hamarosan kezdi szokásos péntek reggeli rádióinterjúját, nyilván abban is lesznek hasonló finomságok.

Belarusz és más

Erős napja volt csütörtökön Lukasenkának: egyrészt megesküdött, hogy ő ugyan nem csalt az augusztusi elnökválasztáson, másrészt lezárta országa határait Lengyelországgal és Litvániával. Magyarországról nézve talán az a legérdekesebb, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták az Európai Parlamentben azt az állásfoglalást, amely nem ismeri el Lukasenkát belarusz elnöknek (és egyúttal elítéli Navalnij megmérgezését), de voltak egyéb figyelemre méltő manőverek is. Lavrov orosz miniszterelnök fontosnak tartotta bejelenteni, hogy ők, akárcsak Kína, nem fognak minden körülmények közt a nyugati játékszabályok szerint játszani. Lengyelország 1 milliárd eurós támogatást kért Fehéroroszország újjáépítésére, a belarusz nők pedig rájöttek, hogy mi Lukasenka rendőreinek gyenge pontja.

Máshol:

„Vita”

Kedden délután „vitatkozott” egymással egy rendezvényen a 444 részéről Szily László a Pesti Srácok főszerkesztőjével, Huth Gergellyel. A „beszélgetés” több témát is érintett. Mit gondolnak egymás munkásságáról? Ki a hiteles újságíró? Milyen alapértékek mentén dolgoznak? Ki veszített több helyreigazítási pert? Objektív vagy vélemény-újságírás? Mi történt az Index-szel? Orbán Viktor-e a legkúlabb magyar? Elfogult nézőként teljesen felesleges ideírnom, hogy ki volt a jobb, inkább csak annyit mondok, hogy a Pesti Srácok valamiért még mindig nem publikát erről az „eszmecseréről” semmit.

Mondo Bubka

Armand Duplantis világcsúcsát ünnepliFotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Még a sportért nem különösebben rajongók is tudják, hogy Szergej Bubka olyan korszakos zseni volt, amilyet nem csak rúdugrásban, hanem úgy általában bármilyen sportágban is ritkán látni. Most nekik is érdemes lesz megtanuniuk egy másik rúdugró, Armand „Mondo” Duplantis nevét, aki csütörtök este 6,15 méteres ugrásával megdöntötte Bubka 26 éves szabadtéri világcsúcsát. Duplantis fedett pályán már ugrott 6,18-at is idén februárban, de ez talán még nagyobb teljesítmény. Mindössze 20 éves, tényleg csak a szovjet-ukrán zsenihez hasonlítható, és olyan magasra fog jutni, hogy az ő rekordjai is évtizedekig elérhetetlenek lehetnek. A mostani és a februári ugrása lassításán is látszik, hogy centikkel magasabbra tett lécet sem vert volna le.

  • A Honvéd kiesett az Európa-ligából, miután 2:0-ra kikapott a Malmötől.
  • A Fehérvár 1:0-ra nyert a Hibernians ellen, így továbbjutott az Európa-ligában.
  • De az igazán nagy meccset az EL-ben a szerbiai Topolyai SC és a román FCSB játszották. A rendes játékidő után 4:4, a hosszabbítás után 6:6 volt az állás, hogy aztán a tizenegyespárbajt a románok nyerjék 5:4-re.
  • Még mindig úgy tűnik, hogy lehetnek nézők a budapesti Szuperkupán, pedig már a Bundesliga müncheni nyitómeccsén sem.

Nem a mi cikkünk

16 Straight Hours Inside The Alternate Reality Of Pro-Trump TV Channel OAN – A Huffington Post újságírója 16 órán át bámulta a legtrumpistább amerikai tévécsatornát. Amatőr, én 2014-ben 24 órát töltöttem a közmédiával! Összességében nekem úgy tűnik, hogy ez az OAN már súlyosabb, mint a 2014-es magyar közmédia, de bőven nem annyira súlyos, mint a 2020-as.