Nem tudjuk, hogy oltunk

reggel 4
2020 december 17., 06:00

Jó reggelt!

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

SZILVESZTERI CSEND

Szilveszterezők tűzijátékot lőnek ki egy társasház ablakából Budapest belvárosában 2015. december 31-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
photo_camera Szilveszterezők tűzijátékot lőnek ki egy társasház ablakából Budapest belvárosában 2015. december 31-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás

Örülhetnek a kutyatulajdonosok, szomorkodhatnak a hangos robbanások rajongói: szilveszterkor nem lehet tűzijátékozni. A kormány a kijárási tilalommal összhangban betiltotta a pirotechnikai termékeknek nem csak a használatát, de még az év végén engedélyezett árusítását is.

COVID-20

Egész Európa startra készen várja az első koronavírus-vakcinák engedélyezését, Ursula von der Leyen bizottsági elnök például azt szeretné, hogy az EU minden tagországában szimbolikusan ugyanazon a napon kezdjenek el oltani. Van, ahol már készen állnak erre, a németek például csarnokokat, repülőtereket alakítanak át oltóközpontnak, Magyarországon viszont mintha le lennénk maradva:

  • Nyilvános oltási terv híján fogalmunk sincs, milyen rendszerben szervezné a kormány a koronavírus elleni oltási kampányt.
  • Annyit tudunk, hogy az egészségügyi dolgozókkal kezdik, de bizonytalan, kik, milyen sorrendben következnek utánuk.
  • Azt sem tudjuk, hol, kik, mikor, milyen sorrendben fogják végezni az oltást, ha tavasszal nagy mennyiségű vakcina érkezik az országba.

Hogy mennyire ki vannak éhezve a magyarok arra az ellátásra, ami a legtöbb nyugati országban alanyi jogon jár, azt szépen bizonyítja, hogy néhány óra alatt betelt mind az 5000 hely a főváros által biztosított ingyenes koronavírus-szűrésre. Ha mindenkit ingyenesen szűrnének, talán a járvány hazai számai is jobban alakulnak – még szerdán is 144 halálos áldozatot regisztráltak, amivel továbbra is a világ legrosszabb helyzetben lévő néhány országa közt vagyunk. A jó hír, hogy a lélegeztetőgépen lévő betegek száma csökken.

Máshol:

KÉRDÉS-VÁLASZ

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Szerdán szokatlan dolog történt: kormánypárti politikusok olyan sajtótájékoztatót tartottak, amin kérdezni is lehetett tőlük. Ezt kihasználva Szurovecz Illés próbált választ kapni néhány kérdésre SImicskó Istvántól és Kocsis Mátétól. Megtudtuk, hogy:

A válaszokon kívül Illés kapott egy kis kioktatást is Kocsis Mátétól arról, hogy milyen egy 444-es újságíró.

PIACRENDEZÉS

Most már tudjuk, hogy Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel vádolják. Szerdán volt egy másik piacátrendezős megmozdulás is: a NAV nyomozói elvitték egy vagyonvédelmi cég vezetőjét, és több tucat hasonló cégnél akcióztak egyszerre. A NER befolyása a gazdaságra azonban ismét egy futballklub esetében lett a legnyilvánvalóbb.

Szerdán reppent fel a hír, hogy Leisztinger Tamás hamarosan eladhatja a DVTK-t, azaz a diósgyőri focicsapatot.

Leisztinger még 2010. őszén vette meg a miskolci klubot. A korábban semmilyen futballérdeklődést nem mutató milliárdost inkább a baloldalhoz közelállónak tartották, és ő soha nem cáfolta hitelt érdemlően a pletykát, hogy csak azért tett pénzt a fociba, hogy Orbán Viktor kedvében járjon. Egy különösebb sportsikerek nélküli, viszont több milliárdját felemésztő évtized után most kiszáll, a vevő egy Mészáros Lőrinc-közeli borászat, a főszponzor pedig a NER-nél szintén jól fekvő Hell energiatal lehet.

A HÁBORÚ UTÁN

Idős örmény férfi pakol egy karabahi faluban 2020. november 18-án, két nappal az azeri hadsereg bevonulása előtt
photo_camera Idős örmény férfi pakol egy karabahi faluban november 18-án, két nappal az azeri hadsereg bevonulása előtt Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

Ősszel alig egy hónap alatt Azerbajdzsán látványos katonai győzelmet aratott Örményország felett, és visszaszerezte Hegyi-Karabah nagy részét. A háborúknak azonban valójában ritkán van vége a tűzszünet aláírásának pillanatában, és ez különösen igaz ma, amikor a digitális eszközöknek köszönhetően gondosan dokumentált kegyetlenkedések szabadon terjedhetnek az interneten.

Most az Iszlám Állam brutalitását megidéző, embereket lefejező, hullákat meggyalázó videók keringenek. Gyorsan kiderült, hogy ezek nagy részét a hátramaradt örmény civilekkel brutálisan bánó azeri katonák követték el, és néhány esetben név szerint sikerült megtalálni az áldozatokat. Ahogy az lenni szokott, a nemzetközi NGO-k kivizsgálást követelnek, de erre az érintett országok közreműködése nélkül esély sincs. A jó hír, hogy most mintha a korábban a baltás gyilkos Ramil Safarovot nemzeti hősként ünneplő azeriek is megmozdulnának.

KOMPROMISSZUMOK KONTINENSE

Deutsch Tamás stadiont mutat Orbán Viktornak.
photo_camera Fotó: FocusPressAgency/NurPhoto via AFP

Meg lehet nyugodni, Brüsszel továbbra is brüsszelkedik. Ugyanazon a napon, amikor elfogadták a korábban magyar és lengyel vétóval fenyegetett uniós költségvetést, az Európai Néppárt úgy döntött, hogy nem zárja ki soraiból a korábban gestapózó Deutsch Tamást, csak megvonják tőle a felszólalási jogát és visszahívják minden pozíciójából. A látszólag súlyos büntetés valójában olyan kompromisszum, amivel a Fidesz is együtt tud élni.

KÜLFÖLD

Már lassan két hónapja tart, és nem csillapodik Lengyelországban az a kormányellenes tiltakozási hullám, amit az alkotmánybíróság teljes abortusztilalomnak megágyazó ítélete robbantott ki. A lengyel kormány ugyan még nem merte szigorítani az abortusztörvényt, de sok nő már most külföldön próbál ellátáshoz jutni.

Máshol:

KÁROSÍTÁS

photo_camera Fotó: HOLLIE ADAMS/AFP

A koronavírus-járványnak köszönhetően egyre többet hallani arról, hogy a légszennyezettség milyen kockázati tényező, és hány ember haláláról tehet. Ezek azonban absztrakt számok, amik kevésbé alkalmasak a figyelem felkeltésére, mint egyedi, tragikus esetek.

Ezért is történelmi jelentőségű, ami most Nagy-Britanniában történt. London törvényszéki halottkéme vizsgálata során arra jutott, hogy egy 2013 februárjában meghalt 9 éves lány, Ella Kissi-Debrah halálát akut légzőszervi elégtelenség és súlyos asztma mellett a légszennyezettségnek való kitettség is okozta.

A halottkémi jelentés szerint a lány olyan mértékű nitrogén-dioxid szennyezésnek és kisméretű részecske szennyezésnek volt kitéve, melyek meghaladják a WHO által megszabott egészségügyi határértékeket.

A döntés részben szimbolikus, hiszen semmilyen konkrét következménnyel nem jár. Mégis nagyon fontos, mert egyrészt politikai nyomást helyez a brit kormányra azért, hogy tegyenek valamit a légszennyezettség ellen, másrészt egy olyan jogi csatározás kiindulópontja lehet, ami egyszer tényleg felelősségre tudja vonni a levegő szennyezőit, akik az esetleges anyagi és egyéb retorzióktól tartva talán visszavesznek a káros anyagok kibocsátásából.

Magyarországon viszont továbbra sincs felelőse a ráckevei Duna-ágban történt olajszennyezésnek, nem tudni, ki engedett hat köbméter fáradt olajat egy szigetszentmiklósi esőelvezető csatornába. Szakértők szerint évtizedek óta nem történt ilyen súlyos eset Magyarországon, a nyomok teljes eltüntetése évekig is eltarthat.

ÉS EGY CIKK, AMIT NEM MI ÍRTUNK

“I’m a priest, I won’t harm you.” How Church pedophilia is flourishing in Poland, and why priests aren’t punished – A világon mindenhol nehéz a pedofil papok ellen küzdeni, de Lengyelország ezen belül is speciális eset. A nyugati világban talán sehol sem olyan erős a katolikus egyház, mint a lengyeleknél, ahol II. János Pál pápa máig tartó kultuszának köszönhetően a papság kvázi érinthetetlen státuszt élvez. Pedig Lengyelországban is vannak egészen gyomorforgató ügyek, amelyek feltárásáért, a tettesek felelősségre vonásáért már van, aki mer küzdeni.