Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Oltásanarchia, vakcinaszabadosság

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Meghaladta a 15 ezret a koronavírusjárvány magyarországi halálos áldozatainak száma.
  • Közben csökken a kórházba kerülő betegek átlagéletkora, sok súlyos betegnek nem volt aggasztó kórelőzménye sem.
  • Szlovákiában már szigorítanak, Magyarországon még csak fontolgatják
  • Vakcinafronton viszont jó hírek érkeztek, hamarosan az EU is egyre több oltást fog kapni és elosztani.

Rossz hírek

Már több mint 15 ezer magyar halottja van a járványnak, a múlt héten naponta átlag 102-en vesztették életüket. A legfrissebb, hétfői adatok ettől elmaradnak, de hétfőn rendre kedvezőnek tűnő adatokat közölnek a hatóságok, ebből nem érdemes következtetni semmire.

Érdemesebb a szennyvízből levett mintákra figyelnünk, az alapján Zalaegerszeg kivételével sehol se javult a helyzet, Pécsen, Szekszárdon, Budapesten, Békéscsabán és Kecskeméten pedig még romlott is.

Csökken a coviddal kórházba kerülők átlagéletkora, egyre gyakrabban találkoznak 40-50 éves betegekkel, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Izraelben két, halva született csecsemő covidtesztje is pozitív lett, a méhen belül fertőződhettek meg.

A börtönökben se tudják feltartóztatni a járványt, ezidáig a teljes magyar börtönnépesség hét százaléka fertőződött meg. Pedig a börtönökben már egy éve látogatási tilalom van, a fogva tartottak heti legfeljebb kétszer, legfeljebb két órában tarthatnak kapcsolatot rokonaikkal Skype-on.

Balassagyarmaton egyre több szülő tartja otthon a gyerekeit - ami bölcs belátás a részükről, Nógrádban kifejezetten rossz a járványhelyzet. Emiatt a polgármester, Csach Gábor immár az Oktatási Hivataltól is kérte, hogy legalább a 7-8. osztályosoknak rendeljenek el rendkívüli szünetet.

Arról amúgy nem könnyű adatokat találni, hogy megyei szinten milyen áldozatokat követelt eddig a járvány. A Népegészségügyi Központ például közérdekű adatkérésünkre válaszul azt közölte, nekik fogalmuk sincs, melyik megyében hány fertőzött halt meg.

Szlovákiában szigorítanak, szerdától a fertőzöttek csak orvoshoz mehetnek otthonról, karanténba kényszerülő háztartásbelijeik pedig anyagi támogatást kapnak. Március 8-tól a boltokban és a közlekedési eszközökön is kötelezővé teszik az FFP2-es maszkok használatát.

Bár Müller Cecília hétfőn délelőtt még csak a szigorítások fontolgatásáról beszélt, a kormány közben suttyomban, szombaton megjelent rendeletében azon már szigorított, hogy hova utazhatunk. Lényegében csak Európába.

Jó hírek

Az amerikai gyógyszerhatóság a hétvégén engedélyezte a Johnson&Johnson egyadagos védőoltását, amely ugyan a klinikai tesztek szerint a megbetegedést nem, de a súlyos szövődmények kialakulását és a betegség átadását hatékonyan előzi meg, és még a dél-afrikai variánssal szemben is hatásos.

Izraelben most már arányaiban csak annyi veszélyeztetett korú szorul gépi lélegeztetésre, mint ahány fiatalabb. Ez a vakcináció eredménye, ott már a 70 éven felüliek bő négyötödét beoltották, így jóval ritkábban válik súlyossá körükben a covidbetegség.

Őrült hírek

142 feljelentést tettek a rendőrök a magyar vírusszkeptikusok legutóbbi megmozdulása, a vasárnapi Hősök téri tüntetés előtt, alatt és után a résztvevőkkel szemben. Vasárnap több mint ezren érkeztek Gődény György testépítő-gyógyszerész felhívására a járványügyi korlátozások elleni tiltakozásra.

Hírünk a világban

Magyarország bekerült a New York Times összeállításába az országokról, ahol az élsportolókat előre vennék a vakcinációban, hogy aztán majd az olimpián olimpikonkodhassanak.

Vakcinahírek

Magyarország kormánya azért nem rendelt többet a Moderna vakcinájából, mert sokallta az árát. Közben az EU-t azért szapulja, mert alkudozott.

A miniszterelnök így azzal a kínai vakcinával oltatta be magát, amit ugyan szintén darabonként tízezerért vettek, de abban az esetben nem számított a pénz.

Egyelőre a beérkezett vakcinákat se tudják mind felhasználni, a múlt héten 368 ezer adagból végül csak 221 ezer embert oltottak be. A miértekre nem kaptunk választ.

Módosítottak az oltási terven, most arra koncentrálnak, hogy minél többen kapják meg az első adagot, ennek érdekében kitolták a második oltás időpontját.

Az AstraZeneca, mely eddig nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a jövőben indiai gyárából is fedezné az EU szükségleteit. Az indiai gyárban állítólag már vizsgálódnak az európai gyógyszerügynökség szakértői.

Szily László kollégánk édesapjával megjárt egy oltópontot, ahol aztán rácsodálkozott illiberális kormányunk anarchista fordulatára, hogy a közigazgatás „egyszerűen kivonta magát a folyamatból és a vakcinák beszerzését kivéve minden rálőcsölt a háziorvosokra és kórházakra. Ez aztán tényleg igazi laissez-faire. De abból a fajtából, amire még egy liberális is azt mondja, hogy ez már nem szabadság, hanem tök értelmetlen, sőt közveszélyes szabadosság”.