Nagy meccs, Orbán nélkül

reggel 4
2021 június 24., 05:00

Jó reggelt! Micsoda meccs volt...

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

NAGYON MELEG

photo_camera Fotó: ALAIN PITTON/NurPhoto via AFP

Ma lesz az év eddigi legmelegebb napja, és az is lehet, hogy 2021-ben ennél már nem lesz rosszabb. Már tegnap is megdőlt egy melegrekord Budapesten. Hajnalban 23,8 fok volt, és jó eséllyel ma ennél is magasabb lesz a leghűvösebb hőmérséklet.

Délutánra 40 fok közelében leszünk, és extrém lesz az UV-B sugárzás is. Aki teheti, kapcsolja be vízparton a légkondit. A jó hír, hogy pénteken már 5, szombaton akár 10 fokkal is hűvösebb lehet, mint ma.

KIESÉS DICSŐSÉGGEL

Kleinheisler és Schafer ünneplik az utóbbi németek ellen szerzett gólját
photo_camera Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

Emberemlékezet óta nem játszott akkorát a magyar válogatott, mint tegnap este a szakadó müncheni esőben. Még annál is sokkal jobbak voltunk, mint amit a franciák ellen produkált a csapat. Ez most egy 2:2-es döntetlenre volt elég a németek ellen.

A játék egyetlen aspektusában sem voltunk gyengébbek a sokszorosan esélyesebb sokszoros világbajnoknál. A labda náluk volt többet, de ez többnyire ötlettelen, meddő labdafölény volt, nagy helyzetek nélkül. A négygólos döntetlen teljesen igazságos volt az alapján, ami a pályán történt. Balszerencsénkre ez csak a németeknek jelentett továbbjutást az EB halálcsoportjából, mi két döntetlennel, utolsóként kiestünk.

A franciák elleni döntetlen után sokan morogtak, hogy nem kellene egy döntetlent győzelemként ünnepelni. Volt igazságuk, és most is tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem győzelem volt. Csak egy elképesztően motivált csapat hatalmas meccse, ahol a 11 magyar összesen egyetlen egyszer hibázott, amikor Gulácsi potyájának köszönhetően először tudtak egyenlíteni a németek.

Kiestünk, de 270 percen keresztül csak 6 volt, amikor vesztésre álltunk: még a portugálok elleni első csoportmeccsen.

Vége az EB csoportkörének, szombattól jöhet az egyenes kiesés. A nyolcaddöntők párosítása:

  • Belgium-Portugália
  • Olaszország-Ausztria
  • Franciaország-Svájc
  • Horvátország-Spanyolország
  • Svédország-Ukrajna
  • Anglia-Németország
  • Hollandia-Csehország (ez a meccs lesz vasárnap Budapesten)
  • Dánia-Wales

SZIVÁRVÁNY ÉS GYÁVASÁG

photo_camera Fotó: ALEXANDER HASSENSTEIN/AFP

A csodálatos meccs egy ideig feledtetni tudta, de a szerda Orbán Viktor és rajta keresztül Magyarország különösen fekete napja volt Európában. Sajnos a magyar miniszterelnök egy kis politikai haszonért még azt is bevállalta, hogy tönkretegye a magyar foci évtizedek óta legnagyobb napját.

Szerdán ahelyett, hogy Kleinheisler, Sallai és a többiek esélyeit latolgatták volna, mindenki a homofób magyar törvénnyel és az arra adott európai válaszokkal volt elfoglalva. Angela Merkel és Ursula von der Leyen is kritizálták a magyar törvényt, a rossz hangulat pedig odáig eszkalálódott, hogy Orbán, miután a német sajtónak elmagyarázta, hogy a magyar törvény valójában aktívan védi a melegek jogait, el sem ment az esti meccsre.

Csak találgatni lehet, hogy mi vitte rá a futballőrült Orbánt, hogy kihagyja a magyar válogatott évtizedek óta legnagyobb meccsét. Talán félt valamilyen megalázó eseménytől. Mindenesetre a fantasztikus 2:2 helyett inkább Brüsszelbe utazott egy kis páneurópai szélsőjobboldali szervezkedésre.

A magyar homofóbiának köszönhetően annyi néző lobogtatott szivárványos zászlót a müncheni stadionban, amennyit ritkán látni focimeccsen. Valaki a himnuszt éneklő magyar válogatott elé is beszaladt egy lobogóval – kár volt, ők aztán végképp nem tehetnek erről az egészről. A meccs előtt még az UEFA is PR-szagú magyarázkodásba kezdett az egész stadionkivilágítós botrányról.

Ezek azonban mind jelentéktelen ügyek ahhoz képest, hogy a meccs leple alatt, ahogy a NER szokta, Áder János a homofób módosítóival együtt aláírta a „pedofiltörvényt”. Olyan bátor volt, mint a meccs helyett inkább elbújó Orbán.

COVID-21

photo_camera Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

Továbbra sincs változás a hazai járványügyi adatokban: a számok javulnak, de keveset oltunk. Megszűnt az ellenőrzés a schengeni határokon, mindenki oda megy az EU-ban, ahova tud. Az a delta variáns is, ami már Szlovákiában is megjelent.

Most van idő felmérni, hogy mit tett Magyarországgal a járvány első három hullámának másfél éve.

A koronavírus miatt nagyon sokan otthagyták a vendéglátást, és közülük sokan már soha többé nem mennének vissza. Nagyon hiányzik a munkaerő az éttermekből, bárokból, de sok magyar pincér és szakács a járvány ideje alatt arra jutott, egyszerűen jobb az élete, mióta kényszerűségből más munkát választott.

A vendéglátók közül sokan attól tartanak, most azok is végleg elhagyják a szakmát, akik eddig nem mentek inkább külföldre. A munkaerőhiány a vendéglátás egyik súlyos problémája, és változást ebben csak az hozhat, ha európaibbá válnak a foglalkoztatás körülményei.

Az UNICEF felméréséből pedig kiderült, hogy figyelemzavarokkal, alvásproblémákkal és motiválatlansággal küzdenek a magyar gyerekek a járvány hozadékaként. A magyar szülők több mint fele állítja, hogy gyerekének mentális egészségén nyomot hagyott a járvány, ami leginkább az alacsony jövedelmű és az egyszülős családokban élő gyerekeket sújtotta.

ZAKATOL A DOBREVMOBIL

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Debrecenben és Nyíregyházán kampányolt Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelöltje. A cél harci tűzben tartani a már eleve elkötelezett táborát. Akik 10 hónappal az országgyűlési választás előtt perzselően forró nyári délutánokon elmennek meghallgatni Dobrev Klárát, azok már választottak csapatot maguknak.

Dobrev elmondta:

  • Már csak tíz hónapot kell kibírni.
  • A diktatúra lényege az, hogy a kormányt ne lehessen felelősségre vonni.
  • Utalt az esetleges választási csalásokra.
  • És hogy Mészáros Lőrinc mennyivel gazdagodott a járvány ideje alatt.

Dobrev nyomában itt is megjelentek azok a fideszes tüntetők, akik mintha csak azon dolgoznának, hogy politikai rutinesemények nagyobb figyelmet kapjanak.

GYÁSZ ÉS BOSSZÚ

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A 80 éves korában elhunyt Jankovics Marcell korszakos rendező volt – de nem volt jó katonája Orbán Viktornak. Ez utóbbinak köszönhetően a miniszterelnök a művész temetésén elmondott beszédéből szépen kiderült, hogy mi áll az orbáni kulturális forradalom hátterében.

Pontos képet kapunk arról, hogy milyen tervek, motivációk és ösztönzők állnak az úgynevezett kulturális térfoglalás mögött. Árulkodó beszéd volt ez, amiben a miniszterelnök kimondta azt, amit eddig tagadott: hogy a harc nem valami másnak, valami nemzetibbnek, valami keresztényebbnek valami magyarabbnak a térhódításáról szól, hanem a zsigeri bosszúról és a sérelmek könyörtelen megtorlásáról.

ÖNGYILKOS MILLIOMOS

photo_camera Fotó: ADALBERTO ROQUE/AFP

Barcelonai börtönében holtan találták a 75 éves brit-amerikai állampolgár John McAfee-t, miután a spanyol fellebviteli bíróság jóváhagyta a kiadatását az USA-nak. A Reuters szerint a szoftverfejlesztő-üzletember minden jel szerint öngyilkos lett.

McAfee-t adócsalás miatt körözték Amerikában. A cége által kifejlesztett vírusirtó program a mai napig az ő nevét viseli, jóllehet azt már 2011-ben eladta az Intelnek. McAfee azóta excentrikus életvitelével és különös nyilatkozataival került be a hírekbe.

Máshol: