Varga Judit Lewis Hamilton ellen

reggel 4
2021 július 30., 05:01

Jó reggelt! Hétvégén lesznek viharok, elmarad a Balaton-átúszás is, de nem igazán hűl le a levegő.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

COVID-21

Robert B. Abrams, az USA Dél-Koreában állomásozó katonáinak parancsnoka felveszi az oltást 2020. december 29-én.
photo_camera Robert B. Abrams, az USA Dél-Koreában állomásozó katonáinak parancsnoka felveszi az oltást Fotó: AFP

Több millióan töltötték le a brit ZOE appot, amely a koronavírus-világjárvány alakulásáról gyűjt adatokat. Az ezeket elemző kutatók azt is nyomon követik, mik a fertőzés legfőbb tünetei. Ezek idővel változnak, hiszen a SARS-CoV-2 folyamatosan evolválódik, és a mutációk miatt a vírus új és új változatai alakulnak ki, és terjednek vagy tűnnek el attól függően, hogy mennyire életképesek.

A legfrissebb, júniusi összesítés szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mások a COVID-19 legjellemzőbb tünetei, mint a járvány első időszakában. Háttérbe szorult például a szaglás- és ízlelésvesztés, és gyakoribbá vált az orrfolyás.

A fő tünetek két oltás után:

  • Fejfájás,
  • orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • torokfájás,
  • szaglásvesztés.

A fő tünetek egy oltás után

  • Fejfájás,
  • orrfolyás,
  • torokfájás,
  • tüsszentés,
  • tartós köhögés.

A fő tünetek oltás nélkül

  • Fejfájás,
  • torokfájás,
  • orrfolyás,
  • láz,
  • tartós köhögés.

Hasonló tünetekre lehet számítani mindenhol, ahol a járvány felfutóban van – elsősorban az oltatlanok körében. Ez a helyzet Izlandon, de Tokióban is, ahol a járvány berobbanása miatt meghosszabbították a rendkívüli állapotot. Olimpiát azért lehet rendezni.

Magyarországon már lehet regisztrálni a harmadik oltásra, és persze az első kettőre is, ha valaki még mindig nem szánta rá volna magát. Az oltásellenesek száma mindenesetre a világon mindenhol csökken. Egy 20 országban végzett felmérés szerint januárban a válaszadók 45 százaléka nem kérte, vagy nem volt biztos benne, hogy kérte volna a vakcinát. Júniusra ez a szám 20 százalékra csökkent.

FORMA-LMBTQ+

Lewis Hamilton
photo_camera Lewis Hamilton Fotó: DARKO VOJINOVIC/AFP

Lewis Hamilton hétszeres Forma-1 világbajnok nagyon gyakran felszólal emberi jogi ügyekben. A magyar nagydíj előtt ezt írta ki Instagramjára:

„Szeretném kifejezni támogatásomat mindazok felé, akiket érint a kormány LMBTQ+-ellenes törvénye. Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető, hogy a hatalmon lévők egyáltalán felvetnek egy ilyen törvényt. Mindenki megérdemli a szabadságot, hogy önmaga legyen, mindegy, hogy kit szeret, vagy milyen az identitása. Arra biztatom a magyar embereket, hogy szavazzanak a népszavazáson, azért, hogy megvédjék az LMBTQ+-közösség jogait, nagyobb szükségük van a támogatásunkra, mint valaha.”

A kormánykommunikáció néhány órára lefagyott, a propagandalapok be sem számoltak az ügyről. Végül Varga Judit igazságügyminiszteré lett a válasz feladata:

„Jómagam a KRESZ vizsgára nem a sajtóból készültem, hanem tankönyvekből. Javaslom Lewis Hamiltonnak is, hogy mielőtt butaságokat állít, olvassa el a magyar gyermekvédelmi törvényt. A cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél.”

Nem biztos, hogy Hamilton el fogja olvasni. Valószínűbb, hogy inkább olyan szövegek jutnak el hozzá, mint Kocsis Mátéé, aki pedofíliának tartja a gyerekek toleranciára nevelését.

DWA LMBT-BRATANKI

Bart Staszewski
photo_camera Bart Staszewski Fotó: botost/444.hu

A nemzetközi ismertség haszna, hogy olyan akciókat is bevállalhat, amiért más tiltakozókat előállítanának – mondta a 444-nek Bart Staszewski lengyel LMBT-aktivista. Ezért hagyták békén a magyar rendőrök is, amikor néhány hete kitette a parlamentre az LMBT-mentes övezet táblát.

Szerinte lengyel kormány melegellenes kampányának kapóra jön, hogy Magyarországra lehet mutogatni példaként. Úgy gondolja, hogy a konzervatívok által használt gyűlölködő nyelvezet és politika felelős azért, hogy olyan sok LMBT fiatal kísérel meg öngyilkosságot Lengyelországban.

A hasonló küzdelmek miatt lenne létjogosultsága a lengyel-magyar testvériségnek LMBT-verzióban is. Szerinte az EU-nak el kellene végre döntenie, hogy a jogsértő, homofób és transzfób törvények miatt csak a kezét tördeli, vagy rendesen beleáll a harcba a renitens országokkal.

TEK-TÚLKAPÁSOK

photo_camera Fotó: Police.hu

TÉNYLEG TISZTA HOLLYWOOD

Magyar újságíróval viszonylag ritkán foglalkozik a hollywoodi sajtó, de ami most Návai Anikóval történt, az se nem töltött el büszkeséggel senkit, aki a magyar médiában dolgozik, se nem számított meglepőnek.

Hosszú évtizedek kamuzásai után Návai egy plagizált interjúval bukott le. A Nők Lapjának adott le egy olyan Scarlett Johansson-interjút, amit nyilvánvalóan máshonnan ollózott össze. A lap bocsánatot kért, de Návai nyilatkozata alapján még mindig nem fogta fel, hogy mit csinált, és az miért baj.

Ahogy hamisítása, úgy reakciója sem lehet meglepő senkinek, aki követte a karrierjét. Návai pont a hasonlóan nyilvánvalóan necces cikkei miatt nem mehetett már jó ideje komoly magyar szerkesztőség közelébe, most pedig tényleg eltört a korsó, ami sokat járt a kútra.

A FÖLD ELHERDÁLÁSÁNAK GRAFIKONJA

2021-ben július 29-e az Earth Overshoot Day. A globális túlfogyasztás napja azt jelenti, hogy a Föld lakói mostanra használtak fel annyi természetes erőforrást, amennyit a bolygó egy év alatt tud újratermelni. Tehát az év hátralévő öt hónapjában a Föld már csak hitelezi az erőforrásait az embereknek.

Magyarországon már június 8-án eljött a túlfogyasztás napja, de az európai helyzet még a hazainál is kedvezőtlenebb: a kontinens 2019-ben már május 10-ére kimerítette az éves erőforrásokat.

Máshol:

TOKIÓ 2021

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Magyar idő szerint péntek hajnalban Cseh László leúszta élete utolsó 200 méterét. A 35 éves Cseh 7. lett a 200 méteres vegyesúszás döntőjében, és ezzel véget ért minden idők egyik legnagyobb magyar úszójának karrierje.

Cseh pályafutását hat olimpiai éremmel (4 ezüst, 2 bronz), és 13 olimpiai éremmel zárta. Balszerencsére legszebb évei egybeestek Michael Phelps, minden idők legsikeresebb úszójának legszebb éveivel, aki rendre megelőzte.

Talán Milák Kristófot is egy amerikai fogja megelőzni a 100 pillangó döntőjében. A 200 méter magyar aranyérmese Caeleb Dressel mögött a 2. legjobb idővel jutott be a holnap hajnalban rendezett döntőbe. Az éremre így nagyon jó esély van, az aranyhoz azonban valami egészen különlegeset kellene úsznia.

További jó hírek Tokióból

Csütörtökön nincs reális esély újabb magyar éremre az olimpián. A női vízilabda-válogatott 11:20-kor játszik Japánnal. Minden eseményt itt közvetítünk.

Akit nem szigorúan a sport érdekel, az olvassa el a cikkemet Driton Kukáról, az emberről, aki olimpiai sikernemzetet csinált Koszovóból. Kuka dzsúdókarrierjét kettétörte Jugoszlávia szétesése, edzőként viszont már a harmadik aranyérmet szerzi az országnak, amely még csak második olimpiáján vesz részt.

PUSKÁS NEMZETE

Több tíz néző előtt lépett pályára a Puskás Akadémiának elnevezett felcsúti csapat az Európa Konferencia Liga selejtezőjében. Az ellenfél a bivalyerős lett futball világhírű képviselője, az FK Rīgas Futbola Skola. Olyan keretük van, aminek a legértékesebb játékosát is kacagva venné meg a harmadosztályú fiókcsapatába a Felcsút.

Az első meccsen már 3:0-ra nyertek a lettek, most 2:0-ra kapott ki az Orbán Viktor víkendháza mellé épített stadionban játszó magyar csapat.

Talán évtizedek múlva sikerül megbosszulni ezt a 0:5-öt. Az Újpest most két győzelemmel jutott túl azon a liechtensteini csapaton, amely 2006-ban még megverte 4:0-ra