120 év legmelegebb nyara

reggel 4
2021 augusztus 04., 05:01

Jó reggelt! Éjjel nem volt újabb magyar érem.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MELEGEDŐ MAGYARORSZÁG

photo_camera Fotó: JEPPE GUSTAFSSON/TT News Agency via AFP

120 éve az idei a legmelegebb nyár. Az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9 Celsius-fok volt, ami 1901 óta a legmagasabb érték.

Idén nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon. A június a 3. legmelegebb, a július pedig a legmelegebb hónaó volt a múlt század eleje óta. A meteorológusok szerint „az augusztus egyelőre bíztatóbbnak néz ki”. Az előrejelzések alapján ezen a héten nem várható tartós hőség, de a hétvégén újra melegszik az idő, vasárnap akár 36 fok is lehet.

Nem volt ez mindig így. A Föld éghajlata 34 millió éve lényegesen hidegebbre fordult, ami a sarki jégtakarók kialakulásához vezetett. Egy új kutatás szerint az átalakulást a szén-dioxid-szint változása okozta, és ez ismét rávilágít az üvegházhatású gáz éghajlatformáló szerepére.

COVID-21

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Hétfőn négyezernél is kevesebben kaptak első oltást Magyarországon. Lassan be kellene indulnia a harmadik oltásoknak is, mert különben sokan bajba kerülhetnek. Újabb tízezer fővárosi teszt bizonyította be, hogy a Sinopharmmal oltott idősek negydének nincs elég antitestje, nekik sürgősen újabb dózist kellene kapniuk. Jó hír ugyanakkor, hogy az oroszok szerint a Szputnyik a delta variáns ellen is 90 százaléknál nagyobb hatékonysággal véd.

Kedden volt egy érdekes összecsapás a magyar állam különböző szervei közt oltásügyben. Azzal kezdődött, hogy az alapvető jogok biztosa közölte, szerinte jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetniük a tesztet a kórházi ellátáshoz. Az ombudsman indoklása szerint így sérül a betegek egészségügyi önrendelkezési joga „mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés” szempontjából.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont erre azt válaszolta, hogy

„mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével."

További hírek a koronavírus utáni világról:

MEGFIGYELŐÁLLAM

Ma Magyarországon azt figyel meg a kormány, akit csak akar, és csak saját magának tartozik elszámolással arról, hogy ezt miért, milyen alapon teszi. Külön érdekes, hogy az átlagpolgárt akkor figyelik meg, amikor csak akarják, a bűnözőknek viszont vannak előnyei.

A törvények alapján a titkos megfigyelés tényéről ugyanis egy módon értesülhet annak célszemélye: amennyiben a titkos információszerzés során bűncselekmény bizonyítékát szerzik be, azt a vádlott a büntetőeljárásban megismerheti, így utólag tudomást szerezhet megfigyelése tényéről is.

Azok tehát, akiknek a megfigyelése e tekintetben eredménytelen volt, a hatályos magyar jogi szabályozás alapján sohasem szerezhetnek tudomást arról, hogy megfigyelték őket.

Talán ennél is nagyobb baj, amikről Plankó Gergő írt. A Pegasus-botrány kirobbanása után ugyanis Varga Judit igazságügy-miniszter azt mondta, hogy

„az egész rendszer, mint minden jogállamban, az Országgyűlés erre kijelölt bizottságának, a nemzetbiztonsági bizottságnak az ellenőrzése alatt zajlik.”

A Varga-tételből viszont kellemetlen következtetéseket lehet levonni az olyan országokkal kapcsolatban, ahol érdemben nincs ilyen típusú ellenőrzés, mert a kormánypárti többség évek óta következetesen lehetetleníti el a nemzetbiztonsági bizottság működését a nekik nem tetsző ügyekben. Ahol így már nem is jelent igazán nagy meglepetést, hogy a Pegasus-ügyben sem sikerül meghallgatni a belügyminisztert a bizottság előtt.

AMERIKAI BARÁT

Kedden vidám, Tucker Carlsonnal közös képet posztolt Orbán Viktor. Az amerikai szélsőjobboldal kedvenc tévés műsorvezetője kvázi a kormány vendége Magyarországon.

Ha Tucker Carlson magyarul beszélne úgy az oltásokról, ahogy a Fox Newson a műsoraiban szokott, a kormány akár kampányt is indíthatna ellene. A valóságban viszont a Mathias Corvinus fesztiválján tart előadást, és maszkellenes műsorral jelentkezett be a Fox Newsra.

Carlson és az Orbán-kormány jó viszonyában az ideológiai rokonságon felül az is szerepet játszhat, hogy a műsorvezető édesapja a magyar kormány fizetett lobbistája volt Washingtonban.

MENEKÜLÉS TOKIÓBÓL

photo_camera Fotó: KAORU TACHIBANA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Újabb fordulattal nem Varsóba, hanem Bécsbe tart a belarusz Kriszcina Cimanovszkaja, akit a tokiói olimpiáról próbáltak akarata ellenére hazavinni hazája sportvezetői. Cimanovszkaja szerint otthonról világossá tették számára, hogy amint hazatérne, büntetés várna rá, mert kritizálta az edzői csapatát.

Azért tart az otthoni megtorlástól, mert a vezetők felülről kapták az utasítást, hogy küldjék haza. Számít rá, hogy kiteszik a válogatottból, de szeretné folytatni a karrierjét, hiszen csak 24 éves, és még legalább két olimpián részt venne. „Most viszont csak azzal foglalkozom, hogy biztonságban legyek.” Azt mondta, Európában találkozni akar azokkal, akik támogatják őt, utána fogja eldönteni, mi legyen a következő lépés.

Cimanovszkaja okkal fél. Ukrajnában a héten holtan Vitalij Sisov fehérorosz aktivistát, akinek az eltűnését azután jelentették, hogy a reggeli futásból nem tért haza. A lakásától nem messze, egy parkban találtak rá, felakasztva. Az ukrán rendőrség gyilkosság miatt nyomoz.

Máshol:

ÉS AZ OLIMPIA

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Magyar idő szerint szerda hajnalban Tokióban:

  • Olasz Anna negyedik helyen végzett a nők 10 kilométeres úszásában. A magyar versenyző nagyot hajrázva csak négy másodperccel maradt le a győztes brazil Ana Marcela Cunha mögött
  • A kajak-kenu előfutamokban hat magyar egység egyenes ágon jutott az elődöntőbe, két egység pedig a reményfutamokból verekedte magát tovább.

Szerdán két magyar csapat is negyeddöntőt játszik:

  • A nőikézilabda-válogatott ezekben a percekben játszik a papíron sokkal esélyesebb norvégokkal. A félidőben 12:10-re vezetnek a norvégok.
  • 12:50-kor a férfi vízilabdázók a horvátokkal játszanak.

A szerdai versenynap magyar szempontból legfontosabb eseményére valamikor kora délután kerül sor, amikor Lőrincz Viktor a 87 kilós kötöttfogású birkózás döntőjében egy ukrán versenyzővel csap össze. Viktor testvére, Tamás kedden olimpiai bajnok lett a 77 kilósok közt, páratlan teljesítmény lenne, ha ma az öccse is a csúcsra érne. A szerdai eseményeket itt közvetítjük.

A kedd egyébként is az olimpia eddigi legsikeresebb napja volta a magyar sportolók számára. Öt érmet szereztek, köztük két aranyat. Itt van mindegyikről a videó, itt pedig a fotók.

És két sztár: