Zelenszkij hosszasan elhúzódó háborúval számol

  • A törökök készek megakadályozni az északi országok csatlakozását a NATO-hoz
  • Több száz ukrán katonát menekítettek ki az Azovsztal gyárból.
  • Svédország bejelentette, hogy felvételét kéri a NATO-ba.
  • Magyarán, nem áll jól Vlagyimir Putyin háborúja.
  • Az ukrajnai háború tizenkettedik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik, a kilencedik, a tizedik és a tizenegyedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
121 poszt
Időrend
2022 május 17., 18:44

Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be a cannes-i filmfesztivál megnyitóján

photo_camera Fotó: Christophe Simon/AFP

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! (Ennyi!) című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával indult el a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutató előtti ünnepségen videón bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij, aki Putyint Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével párhuzamba állítva azt mondta: „Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben. (…) Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (…) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik.” (MTI)

2022 május 17., 17:39

Josep Borrell: Az EU nem hagyja, hogy Ukrajna kifogyjon a katonai felszerelésekből

Az Európai Unió nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon katonai felszerelésekből, fontos, hogy Kijev „megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben” – mondta az EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása után. Josep Borrell szerint a tagállamok képesek továbbra is segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy folytani tudja „hihetetlen ellenállását” Oroszországgal szemben.

Kijevnek szüksége van a katonai felszerelés pótlására, ugyanis a háború folytatódik, sőt a fordulópontjához érkezett, és az EU-s támogatás jelentősen növeli az ukrán hadsereg harctéri kapacitását – mondta Borrell, aki szerint az orosz csapatok és eszközök veszteségi aránya jelentős, de nem lehet megmondani, hogy „Oroszország meddig képes ellenállni Ukrajnának”. „Ha a számok és a jelentések igazak, akkor Oroszország elképesztő veszteségeket szenvedett, hadseregének 15 százalékát elvesztette Ukrajna megszállása során, ami világrekordot jelent” – mondta Borrell, aki szerint Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvéseit az EU teljes támogatására számíthat. (MTI)

2022 május 17., 16:56

Szergej Lavrov: Németország elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is

Az orosz külügyminiszter szerint az EU-ban valószínűleg csak Macron „próbál még valahogy az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszélni”, de ezt nem fogják megengedni a kontinensnek.

A cikk folytatódik

2022 május 17., 14:17

A finn parlament megszavazta a NATO-csatlakozást

188 jaa.
photo_camera 188 jaa. Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO/AFP

188-an szavaztak a javaslat mellett, és csak 8-an utasították el. Így Finnország a következő napokban aláírhatja a csatlakozási kérelmét Svédországgal együtt. Sauli Niinistö finn elnök és Magdelena Andersson svéd miniszterelnök várhatóan csütörtökön találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, hogy a csatlakozásról tárgyaljanak. Ahogy arról korábban írtunk: ütőképes hadseregekkel erősödik a NATO a finnek és a svédek csatlakozásával. A finnek és a svédek csatlakozásával a Balti-tenger lényegében a NATO beltengerévé válik, érdemben korlátozva az orosz északi flotta mozgási szabadságát. (Guardian)

2022 május 17., 10:26

Nő az elégedetlenség orosz oldalon a nagy keleti offenzíva kudarca miatt


Látszólag teljesen összeomlott az orosz hadsereg nagy keleti offenzívája. Az eredetileg Luhanszk és Doneck megyék egészének megszállására, a keleti arcvonalat tartó ukrán főerő széles bekerítésére indított akciót egy hónap után már csak Luhanszk megye megszállására, lényegében Sziverodoneck városának elfoglalására korlátozták, de az elmúlt napok fejleményei alapján egyelőre az is kétséges, hogy egyáltalán erre képes lesz-e az orosz hadsereg.

A cikk folytatódik

2022 május 17., 10:10

Az oroszok ismét Lvivet lőtték

Ukrán tisztviselők beszámolója szerint orosz földről indítható rakétákkal lőtték éjszaka az ország nyugati részén fekvő Lviv környéki vasúti infrastruktúrát. A beszámoló szerint egy rakéta talált, míg három rakétát leszedett a légvédelem. Az oroszok az utóbbi időszakban többször is támadtak vasúti célpontokat az ország nyugati részén, azért, hogy így akadályozzák a fegyver-utánpótlások szállítását. (BBC)

2022 május 17., 10:08

Ukrajna az azovsztali mentőakció következő szakaszára készül

A miniszterelnök-helyettes Irina Verescsuk jelentette be, hogy az Azovsztal gyárat védő ukrán katonák kimenekítésének következő fázisán dolgoznak. Mint beszámolt róla, hétfőn közel 300 ukrán katonát hoztak ki a gyár területéről, közülük 52 embernek súlyos sérülései voltak. Ők az oroszok által felügyelt településre kerültek, és a tervek szerint miután megfelelő állapotba kerülnek, fogolycsere útján kerülhetnek majd át az ukránok által ellenőrzött területre. (BBC)

2022 május 17., 10:04

Moszkva most már úgy tesz, mintha részükről nem is lenne nagy ügy a finn-svéd csatlakozás a NATO-hoz

A kezdeti fenyegetőzés után szemmel láthatólag változik a hangnem, és Szergej Lavrov külügyminiszter már gyakorlatilag kisebbíteni próbálja a két északi ország csatlakozásának jelentőségét. Lavrov szerint nem sokat számít a két ország NATO-tagsága, hiszen már régóta részt vettek a NATO hadgyakorlataiban. (Guardian)

2022 május 17., 05:13

Egy férfi 220 kilométert gyalogolt a kutyájával Mariupolból, de a kisállatot nagyon megviselte a menekülés

A 61 éves Igor Pedin gyalog menekült el a mariupoli pokolból, a 220 kilométerre lévő Zaporizzsjába, háborús területen keresztül, és képtelen volt magára hagyni 9 éves terrierjét, Zsuzsut, így magával vitte. Pedin, bár fáradt, de jól van, és boldog, hogy él. Zsuzsu miatt viszont nagyon aggódik, mert megviselte az út és a körülmények. A bombázások süvítő hangja miatt a kutya most egy busz fékezésétől is megijed és remeg, a szaglása sem tért még vissza az égő házak és tankok füstjétől. A szilánkok és kráterek teljesen szétvágták a tappancsait, sántít, és gazdája szerint napról napra gyengébbnek tűnik.

Zsuzsu az út végefelé már nem nagyon akart tovább menni, de Pedin akkor motivációs beszédet tartott neki: „Ha nem gyalogolsz, mindketten meghalunk, gyalogolnod kell.” (Guardian)

link Forrás


2022 május 17., 05:04

Az ukránok feladhatták az Azovsztal gyárat

Hétfő este több száz katonát menekítettek ki a hónapok óta rendkívül heves harcok színhelyéül szolgáló acélgyárból Mariupolban. Ezzel a rommá lőtt város egésze orosz ellenőrzés alá kerülhet. Az ukrán katonákat orosz ellenőrzésű területekre szállították, Kijev fogolycserével rendezné sorsukat.

A cikk folytatódik

2022 május 16., 20:15

Ha a NATO nem telepít bázisokat és atomfegyvereket Svédországba és Finnországba, akkor Putyin szerint az nem is jelent fenyegetést Oroszországra

A Financial Times tudósítója szerint Putyin belenyugodni látszik a svéd és a finn NATO-tagságba, hiszen korábban mindkét ország jelezte, hogy nem kíván NATO-bázisokat létesíteni, és atomfegyverek telepítését se akarja.

A cikk folytatódik

2022 május 16., 19:56

Elképzelhető, hogy véget ért Mariupol ostroma

A Reutersnek beszámoló szemtanúk szerint mintegy tucatnyi busz indult el ukrán katonákkal az Azovsztal területéről - ennyi buszon pont el is férne az a feltételezések szerint hatszáz ukrán harcos, aki még tartotta magát a gigantikus acélgyár katakombáiban.

A cikk folytatódik