A németek szerint Magyarország nélkül is lehet EU-s embargó az orosz olajra

május 23., hétfő 14:38
26

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter.

Robert Habeck március 30-án Berlinben. Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

A tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti, és ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy „megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez olyan út, amit mindig támogatnék” – mondta Habeck.

Azt mondta, nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül „úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni” az EU-ban, vagyis „néhány ország kvázi különjogokat” (könnyítést, haladékot) kap, de az EU egységesen, minden tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Barley: Nem kellene eltűrni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse az EU-t

Az alkancellárt azért kérdezték az EU helyett nemzeti szinten bevezetendő olajembargó lehetőségéről, mert a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) tagja, Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke a hétvégén szintén a Deutschlandfunknak azt mondta, hogy Magyarország nélkül kellene megvalósítani az Európai Bizottság által május elején bemutatott tervet.

Katarina Barley március 4-én Budapesten Fotó: Halász Júlia/444

Katarina Barley többek között azzal indokolta a javaslatát, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az embargó akadályozásával „az orránál fogva akarja vezetni az EU-t”, és ezt nem kellene eltűrni.

Robert Habeck beszélt arról is, hogy már eddig is igen hatékonyak voltak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók: az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amin 1980-ban állt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt