A németek szerint Magyarország nélkül is lehet EU-s embargó az orosz olajra

energia
2022 május 23., 14:38
comments 25

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter.

Robert Habeck március 30-án Berlinben.
photo_camera Robert Habeck március 30-án Berlinben. Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

A tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti, és ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy „megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez olyan út, amit mindig támogatnék” – mondta Habeck.

Azt mondta, nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül „úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni” az EU-ban, vagyis „néhány ország kvázi különjogokat” (könnyítést, haladékot) kap, de az EU egységesen, minden tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Barley: Nem kellene eltűrni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse az EU-t

Az alkancellárt azért kérdezték az EU helyett nemzeti szinten bevezetendő olajembargó lehetőségéről, mert a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) tagja, Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke a hétvégén szintén a Deutschlandfunknak azt mondta, hogy Magyarország nélkül kellene megvalósítani az Európai Bizottság által május elején bemutatott tervet.

Katarina Barley március 4-én Budapesten
photo_camera Katarina Barley március 4-én Budapesten Fotó: Halász Júlia/444

Katarina Barley többek között azzal indokolta a javaslatát, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az embargó akadályozásával „az orránál fogva akarja vezetni az EU-t”, és ezt nem kellene eltűrni.

Robert Habeck beszélt arról is, hogy már eddig is igen hatékonyak voltak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók: az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amin 1980-ban állt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.