Karácsonyfák itthon és Ukrajnában

reggel 4
2022 december 19., 06:22

Jó reggelt!

4 fontos cikk:

7 hírlevelünk közül itt lehet válogatni.

Lionel

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Nem nézek focit, világversenyek alatt is csak sörözőben, haverokkal. De a vébédöntővel kivételt tettem, és nem bántam meg. Messi mennybemenetelének lehetősége már a kezdő sípszó előtt mindenkit megbabonázott, aztán jött több óra elsőrangú szórakozás, őrült játékkal, hat góllal, tizenegyesekkel, síró szövetségi kapitánnyal, vicces és megható jelenetekkel a díjátadón.

Egy ilyen élmény után az sem érdekel, hogy mit vartyognak a magyar politikusok.

Gazdaság

A burgonya árát is befagyasztották.
photo_camera A burgonya árát is befagyasztották. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az MNB blogján megjelent cikk szerint az ársapkák nem csökkentették, hanem növelték az inflációt. A kereskedők brutálisan felemelték az ársapkáshoz hasonló termékek árát, és az üzemanyagért most jóval többet fizetünk, mint amennyit az olaj ára emelkedett.

Karácsony

Nemespátró, 2019. november 29...Kivágott fenyõfákat húznak hálóba a Zala megyei Nemespátrón 2019. november 29-én. Az ország egyik legnagyobb fenyõnevelõ térségében elkezdõdött a karácsonyfák kivágása...MTI/Varga György
photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Melyik a környezetkímélőbb, a műfenyő vagy az igazi? - teszi fel a kérdést a Lakmusz. És mi a helyzet a földlabdás fával? Az interneten eltérő válaszok keringenek, nem véletlenül.

És hogy mit kapjon a gyerek idén karácsonyra? Purhabot fosó flamingót, amit a saját ürülékével kell megetetni!

  • Podkoszt podcast: Túlevés, stressz a nőknek és a karácsonyi libamájas-rénszarvas a bejgli előtt
  • Qubit: Unod az angyalkákat? Készíts tudományos mézeskalácsot!
  • Babramegy-blog: 5+1 Karácsonyi szakácskönyvajánló
  • 444: Karácsonyi akció a webshopban

Egy határral odébb

Mikolajivban katonai álcahálókból készült a karácsonyfa. Legalább 450 gyerek halt meg Ukrajnában a háború kitörése óta.

Zelenszkij tanácsadója nem tartja reálisnak, hogy tárgyalásokkal érjen véget a háború. Putyin kikérdezte a vezérkart, hogy mihez akarnak kezdeni az ukrán fronton rövid- és középtávon. Addig is, míg eldöntik, zenészeket küldenek a frontra.

Sándor, leülhet

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Pintér előadása nem nyűgözte le intellektuális szempontból az Eötvös Gimnázium tanárát, a PDSZ egyenesen a miniszter lemondását követeli.

A pénteki eligazítás után kiderült, hogy megint a tanárok szakmai pótlékát emelte csak meg a kormány, nem a béreket. „Te ezért még bemész dolgozni?” – kérdezte portugál kollégája egy magyar pedagógustól, amikor meghallotta, mennyit keres.

  • Kapcsolódó Borízű hang: Pintér Sándor rendőrvicceket mesél, aztán megeszi reggelire Palkovics Lászlót.

A szintén a Belügyminisztériumhoz rendelt egészségügyben is van változás: januártól hiába a magánellátásban van állása, havi 20 órát az államiban kell dolgoznia minden orvosnak.

Ask that Guy

photo_camera Fotó: JACQUES MARIE/AFP

A spektákulum társadalma 1968 fontos szövege volt, de azóta is sokan nyúlnak hozzá, ha a kapitalizmus működését akarják megérteni. Az új magyar megjelenés mellé időzítve interjú a Guy Debord könyvét másodszor is lefordító képzőművésszel, Erhardt Miklóssal.

Elkezdődik a következő 24 óra

A 444 legújabb dokumentumfilmjének rendezőjével, egyik főszereplőjével és egy szakértő vendéggel beszélget a Newsroom podcastban Csurgó Dénes. Mi a legnagyobb különbség abban, ahogy a norvég és magyar állam a fogyatékkal élők otthoni gondozásához áll, és mitől lehetne jobb a magyar ellátórendszer?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.