Vrrrrm vrrrmmmmmm vrrrmmmmmm dddzzzzzss dzzzzzzs

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Talán mára végre az esős miniévszaknak és a novemberi vendégidőjárásnak is búcsút inthetünk.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, érdemes.

Az élet itthon

A Megafon és Pesti Srácok műsorvezetőjéről, Trombitás Kristófról bukkant elő egy régi kép, melyen karlendíteni látszik. És mint Ács Dániel cikkében írja, nem az a baj, ha valaki kamaszként karlendített, hanem ha úgy is maradt.

Csütörtökön a rendőrség közölte, hogy állnak az eljárások a Karmelitánál történt korábbi intézkedések nyomán, és a beszámolójuk alapján úgy tűnhet, Buda negyedik ostroma zajlott április végén és május elején Orbán hivatalánál. A rendőrségi beszámoló megjelenése összefügghetett azzal, hogy pénteken ismét tüntetés lesz a Várban, természetesen a történésekről mi is beszámolunk majd. Oktatáshoz kapcsolódva a Lakmusz azt nézte meg a nap során, hogy tényleg annyira visszaesett-e a tanárszakszervezetek tagszáma, mint ahogy azt a kormány állítja.

Egyetlen nap hírei voltak, hogy miközben biológiaihulladék-tárolókkal fogják fel a vizet a szombathelyi sürgősségi beázó teteje alatt, miközben a Veres Péter Gimnázium diákjai esernyővel táncoltak a Singin' in the Rain-re, miután az eső miatt leszakadt egy álmennyezetdarab. Az oktatáshoz kapcsolódott az is, hogy van olyan természettudományos tanárszak az ELTE-n, amire csak egy jelentkező akadt.

A nap folyamán kiderült az is, hogy elfogadja Novák Katalin panasztörvény-vétóját a kormány és a Fidesz, és hogy továbbra is propaganda-hírlevelekkel bombázza a kormány azokat, akik védőoltásért regisztráltak a Vakcinainfóra.

Ehhez képest már apróságnak tűnhet, hogy bár jogerősen eldőlt, bocsánatot kéne kérnie a saját kerületétől a fővárosi főispánnak, mert „LMBTQ-propaganda” terjesztésével vádolta az óvodákat, a józsefvárosi választásokon rendre veszítő Sára Botond erre képtelen volt, ezért Pikó András polgármester ismét beperli.

Újabb tárgyalási napjához ért a Schadl-ügy, ezúttal a korrupcióval vádolt végrehajtó feleségét is meghallgatták, és Schadl elnevette magát, amikor az ügyész „szájbabaszásáról” szóló mondatot idézte a bíró. Az ügyhöz kapcsolódó hír volt, hogy Jámbor András és a Szikra Mozgalom tüntetést jelentett be a „végrehajtói maffia” ellen.

Ezen kívül írtunk arról is a nap folyamán, hogy

A kínos politikai hírek rajongóinak pedig ajánljuk a kecskeméti photoshop-katasztrófát.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Csütörtökön a Szent István parkban búcsúztak el Vágó Istvántól, ott voltunk, ahogy Gyurcsány Ferenc érzékeny, racionális szívemberként méltatta a műsorvezetőből lett politikust.

A háború

photo_camera Fotó: SERHII HUDAK/NurPhoto via AFP

Csütörtökön részletesen írtunk arról, hogy olyan magas polcon lévő figura még soha nem bukott meg korrupción Ukrajnában, mint Vszevolod Knyazev legfőbb főbíró, aki 2,7 millió dollárnyi kenőpénzt kasszírozott egyetlen ügyön.

Csütörtökre virradóra az oroszok ismét Kijevet lőtték, ebben a hónapban már kilencedik alkalommal, és hír volt még, hogy ismét kisiklattak egy tehervonatot a Krím-félszigeten, valamint hogy árulás gyanújával nyomoznak az orosz hiperszonikus csodafegyver fejlesztői ellen. Ukrajna pedig ismét megerősítette, ezúttal a kínaiak felé, hogy még a békéért sem hajlandóak területeket átengedni Oroszországnak. Megszólalt a háborúval kapcsolatban Orbán Viktor is: a magyar miniszterelnök a rájellemző éleslátással azt fejtegette, hogy egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között. Péntek reggeli hír, hogy Zelenszkij Japánba, a G7-es találkozóra tart.

Fasterix

photo_camera Fotó: UIP-Duna Film/Youtube

Itt a Halálos iramban-sorozat 10. része, de minek? - kérdezi cikkében a műfaj szakértője.