Az oroszpártivá érett szovjetellenes forradalom emléknapja

reggel 4
2023 október 23., 23:19

Jó reggelt kívánok október utolsó, szobahőmérsékletű hetén! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfőbb anyagaival. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, érdemes.)

одна тысяча девятьсот пятьдесят шесть

A hétfő az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójáról szólt, voltak ellenzéki ünnepségek, Orbán-beszéd és kormányellenes tüntetés is, a nap nagyobb eseményeit élőben közvetítettük.

Orbán Viktor békepárti üzenettel beszélt a forradalomról, Rényi Pál Dániel szerint a kivételesen higgadtságra intő miniszterelnök szerint Brusznyai Árpád 56-os mártír történetének kell az ország szeme előtt lebegnie. Riportunk Orbán-rajongókkal a helyszínről.

A Fidelitas budapesti elnökét az 1956-ban a tetőről tüzelő ÁVO-sokra emlékeztetik a mai balliberális politikusok, a Fidesz budapesti elnöke, Láng Zsolt pedig azt mondta: sajátos fintora a sorsnak, hogy azok a honfitársaink, akik 56-ban nyugaton kerestek menedéket, ma választott hazájukban nagyobb fenyegetettségben élnek.

Szijjártó az 56-os forradalom évfordulóján is felszólalt az orosz katonai agressziót nyögő Ukrajna támogatása ellen.

Rácz András történész szerint 1956-ban a magyarok küzdöttek a szabadságukért a moszkvai önkény ellen, ma pedig az ukránok teszik ugyanezt, és aki ezt tagadja, az elnyomók oldalán áll.

MAGYARORSZÁG ANYÁCSKA

Az EP négy pártcsoportja szerint a magyar bírói rendszer reformja elégtelen, nem szabad küldeni a befagyasztott pénzeket.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A GVH törvényváltoztatást javasol a Booking.com botránya miatt, többek között megtiltanák az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat.

A néhol 30 fokos hőséget hozó hétvégén újabb melegrekord dőlt meg, Körösszakálon mérték a legmagasabb minimumhőmérsékletet.

HAZAFIAS NEVELÉS

Nem a történelemtankönyvekből fogjuk megérteni a 20. századot: megnéztük, hogy dolgozza fel a nyolcadikos történelemtankönyv az elmúlt száz év világtörténelmét, és kiderült, hogy Bibó Istvánt a NER egyik legfőbb ideológusa cáfolja, Mao után már Kína már nem annyira fenyegető, és Tajvanról az 1950-es évekig esik szól, Afrika meg szinte szót sem érdemel.

photo_camera Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

A BME függetlenségéért demonstráltak az egyetem oktatói, indoklás nélkül lerángatták a molinójukat: a BME egyike az öt állami tulajdonú egyetemnek, de az alapítványi fenntartásra való átállásról már nyáron elkezdődtek az egyeztetések. Az oktatók azt kérik, őket is vonják be ezekbe.

IZRAEL

Az izraeli hadsereg korlátozott számban elkezdett szárazföldi támadásokat végrehajtani a Gázai övezetben, húsz segélyszállító teherautó vitte be a rakományát a Gázai övezet déli részébe.

Rishi Sunak azt mondta, a brit hírszerzés szerint valószínűleg Gázából indított rakéta csapódott az Al-Ahli kórházba.

Izraeli csapások után fekete füst száll fel Gázából az izraeli Szderót városából nézve 2023. október 14-én.
photo_camera Izraeli csapások után fekete füst száll fel Gázából az izraeli Szderót városából nézve 2023. október 14-én. Fotó: Thomas Coex/AFP

KÜLFÖLD

Nem a baloldaliakat szarnak nevező, a pápát is gyalázó Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztás első fordulóját, de bejutott a második körbe: toronymagas esélyesnek tűnt a láncfűrészes, dollárszórós kampányrendezvényeket tartó Milei, de egyelőre a második helyre szorult.

Javier Milei láncfűrészt lóbál egy kampányrendezvényen
photo_camera Javier Milei láncfűrészt lóbál egy kampányrendezvényen

Szavazni fog a török parlament a Svédország NATO-csatlakozásáról: Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke nemrég azt mondta, a törökök előtt ratifikálni fogjuk a svéd NATO-csatlakozást.

Jogtalanul szabhattak kit több ezer bírságot uniós autósokra Londonban, a Brexit miatt ugyanis a végrehajtó nem férhetett volna hozzá az uniós állampolgárok adataihoz.

TÖMEGSPORT

A Felcsút edzője szerint azért megy nekik jobban idegenben, mert ott vannak nézők a stadionban: élvezetesebb egy meccs, ha vannak nézők – utalt Hornyák Zsolt arra, hogy Felcsúton nincsenek.

Mészáros Lőrinc és Hornyák Zsolt a Puskás Akadémia kispadján.
photo_camera Mészáros Lőrinc és Hornyák Zsolt a Puskás Akadémia kispadján. Fotó: pfla.hu

Letelt az egyéves szünet, már kínai színekben nyert Világkupa-aranyat Liu Shaoang, aki áradozva beszélt arról, milyen fantasztikus körülmények között készülhetnek Kínában.