Önsorsrontó autokrácia

reggel 4
2023 november 30., 05:15

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, ahogy szoktuk, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Önsorsrontó autokrácia

photo_camera Fotó: botost/444

Az ukrajnai háború kitörése óta a magyar kormány külpolitikailag egyre jobban elszigetelődött, Orbán mégis kitart az oroszbarátság és a Nyugat-ellenes szólamok mellett. Most is európai jobboldali trendfordulóban reménykedik, amire van esély ugyan, de már többször csalódnia kellett, miközben az EU-ban és NATO-ban bizonyos területeken már perifériára szorult Magyarország, egyes szektorokban „megvalósult a szoft-Huxit”. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a kormány külpolitikai manővereiről beszélgetett Uj Péterrel.

A mindent látó állam

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Rogán óriási digitalizációs programot jelentett be, a magyar állampolgárok minden fontosabb irata és adata egy állami felhőbe kerülhetne. Szerdai cikkünkben részletesen írtunk a felmerülő kételyekről, amik még Kövér Lászlót is zavarják, és hogy a csúcsminiszter nem segít eloszlatni az aggályokat.

A hatalom arcai

A független médiát csak az olvasói tarthatják életben. Csak az előfizetés (illetve az olvasói támogatás) lehet biztos és független gazdasági alap – főszerkesztőnk, Uj Péter írása (+ VIDEO) arról, hogy miért fontos és miért érdemes támogatni a megmaradt független sajtót.

Az élet itthon és a pokoli Nyugaton

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ott voltunk Bécsben, ahol a CÖF a Nyugatra ment magyaroknak igyekezett elmagyarázni, mi a baj a Nyugattal. Az eseményt az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete székházában rendezték meg nagyjából húsz-huszonöt, nagy többségében idősebb korú néző előtt. Ők elvileg mind Ausztriában élő magyarok, de azért találkozhattunk olyannal is, aki Zalaegerszegről keveredett ide. Egyikük azt is elmondta, hogy azért költözött Bécsbe, mert már unta "a demokráciának hazudott diktatúrát", és itt megfizetik a munkáját, de mégiscsak elege van abból, hogy magyar bevándorlóként muszlim bevándorlók között kell élnie, szóval magától értetődő, hogy elment az eseményre.

Budapesti hír volt, hogy határozatban tiltakozott a Fővárosi Közgyűlés a választási rendszer várható átírása ellen: a Fidesz ugyanis pár hónappal a választás előtt a kormánypárnak amúgy gyanúsan remekül jövő mihazánkos javaslattal szabhatja a maga számára kedvezőbbé a választási szabályokat. Hogy milyen hatással járhat a tervezett változtatás, arról a Vox Populi blogon jelent meg részletes elemzés. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos hír volt, hogy a Momentum egyetlen vidéki polgármestere egy DK-s rendezvényen nevezte hülyeségnek, amit Donáth Anna csinál, és kapcsolódik a fővároshoz az a hír is, hogy a DK arra kérte Karácsonyt, hogy Budapest vendégmunkások helyett magyarokat alkalmazzon, illetve hogy vizsgálat indult a Katona József Színházban a DK-s kedvezmények miatt.

Szerdán kiderült az is, hogy a Politico szokásos éves összesítése szerint Orbán már csak a harmadik legnagyobb kerékkötő Európában, hogy az EU-ban egyedül nálunk csökkent az eladott új autók száma, és írtunk arról, hogy Balásy Gyula is százmilliókat keresett az alig haladó Paks II beruházáson. Valamint kiderült, amit már hetek-hónapok óta találgattak a gazdasági sajtóban: tényleg francia segítséggel vásárolná meg a repteret a magyar állam.

Ezek mellett írtunk arról is, hogy

és beszámoltunk arról is, hogy Noár megkérdezte Krúbitól, hogyan ne legyen cringe.

Vonat

A szabadkai vasútállomás
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nyolc év szünet után újraindult a személyszállítás Szeged és Szabadka között. Leteszteltük a vasútvonalat, amely már pár órával azután hazugságba hajszolta a MÁV-ot, hogy Lázár János felavatta. És írtunk arról is, hogy régóta dédelgetett kötöttpályás álmokat valósítana meg a kormány a rákosrendezői mini-Dubaj keretében.

Jövőképek

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Szegedet Szabadkával összekötő, kedden átadott régi-új vasútvonal után most egy ellenzéki kampánygyűlés kedvéért látogattunk az egykor magyar többségű városba. Aleksandar Vučić államelnök megemelte a december 17-i előrehozott parlamenti választás tétjét, mivel azt ígérte: lemond, ha a Szerb Haladó Párt veszít. A kilenc párt alkotta koalíció biztos befutó helyén van egy szerb polgári, liberális, antinacionalista párt tagja, Öreg Anna. A civilben sikeres állatorvos-vállalkozó úgy érezte, nem akarja megvárni, amíg valaki így vagy úgy, de elüldözi saját hazájából, inkább tesz érte, hogy Szerbia és a soknemzetiségű Vajdaság jobb hellyé váljon.

A világ

Kfir Bibas nagynénje mutatja a 10 hónapos gyermek fotóját novemberben
photo_camera Kfir Bibas nagynénje mutatja a 10 hónapos gyermek fotóját novemberben Fotó: PIERRE ALBOUY/AFP

Szerdán a Hamász bejelentette, hogy meghalt legfiatalabb, 10 hónapos túsza.
Kfir Bibas négy éves bátyjával és édesanyjával együtt vesztette életét, a Hamász állítása szerint egy izraeli bombázás végzett velük a Gázai övezetben.

Közben Törökország állítólag már csak hetekre van a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásától, ami érdekes helyzetbe hozhatja majd a magyar kormányt is. És írtunk arról is, hogy aknára lépve halhatott meg egy orosz tábornok, valamint hogy csak azt engednék be Oroszországba, aki megígéri, hogy nem szidja Putyint és a rendszert, továbbá hogy őrizetbe vettek egy orosz nőt, aki 14 kiló kaviárral ült ki a Vörös térre.

És írtunk arról is, hogy

Tudományok

Tüntetés az MTA kutatóhálózatának átalakítása ellen 2019. június 2-án, Budapesten
photo_camera Tüntetés az MTA kutatóhálózatának átalakítása ellen 2019. június 2-án, Budapesten Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kiszámíthatatlan finanszírozás, hatalomkoncentrációra való törekvés, a kutatói munka teljes félreértése – így ír az MTA-tól elvett kutatóhálózat újabb átszervezéséről Péter László, az Akadémiai Dolgozók Fórumának elnöke, akinek cikkét a Qubit közölte.

És szintén a Qubit írt arról, hogy óriási dilemma elé állították az EU-t a kínai elektromos autók. És ebben a bizonytalan helyzetben Magyarország elköteleződése a kínai gyártók iránt nemcsak gazdaságilag és környezetvédelmileg megkérdőjelezhető lépés, de politikai hazardírozásnak is tűnik.