Brutális idők: hó, háború, Taylor Swift

reggel 4
2023 december 07., 00:32

Jó reggelt kívánok! December 7. van, a Mikulás már tegnap megjött a fideszeseknek, mostanra pedig a hó is mindenkinek.

Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt nap legfőbb híreivel, mindenek előtt pedig 4 kiemelt anyaggal:

RENDSZER

Pardavi Márta szerint kormányzás címszó alatt állampolgárokat riogatnak. Civilekre, újságírókra, bárkire vonatkozhat a szuverenitásvédelmi törvény, aki közügyekkel foglalkozik, a kormány azt üzeni: foglalkozz valami mással, vagy rád szállunk – mondja a Helsinki Bizottság társelnöke.

Pardavi Márta
photo_camera Pardavi Márta Fotó: Németh Dániel/444

Az Állami Számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat, de fejenként félmilliárd is lehet a vége: egyenlő arányban osztották el a büntetést a hat párt között, az egész működésük veszélybe kerülhet, a kampányolási képességükről nem is beszélve – akár már az EP- és önkormányzati választások előtt. A Jobbik máris azt mondja: Karácsony és Márki-Zay „pénzezgettek”.

A Fideszt máris megihlette a Mi Hazánk választási javaslata, itt-ott javítgattak rajta technikailag, de Novák Elődék javaslata jó úton halad a megszavazás felé.

Szijjártó Péter szerint David Pressmannal ellentétben mi a jó amerikai-magyar kapcsolatban vagyunk érdekeltek, ezért a külügyminiszter önuralmat gyakorol, és nem kommentálja az amerikai nagykövet kirohanásait.

Egy kutatás szerint száz fiatal közül csak hat képzeli el biztosan a jövőjét Magyarországon, és minden második fiatal nem érzi jól magát.

GAZDASÁG

Egy év alatt 60 jó budapesti étteremből egy zárt be, és az sem a gazdasági válság miatt. Fővárosi étterem-tulajdonosokkal beszéltünk arról, miért tudtak talpon maradni, és mit hozhat a jövő. Amiben egyetértenek: egyre kevesebb alkohol fogy, és nem a fine dining évei jönnek.

Az Üllői úti Badacsony étterem 1961-ben
photo_camera Az Üllői úti Badacsony étterem 1961-ben Fotó: Bauer Sándor/Fortepan

A MÁV már vonathelyettesítő autóbuszokat is megszüntet, egyre kevesebb az esély, hogy a nyáron bezárt 10 vasúti mellékvonalon valaha visszaáll a vasúti közlekedés.

  • Varga Mihály helyett Nagy Márton kapta meg az eddiginél szélesebb hatáskörű gazdasági kabinet vezetését.

JOG

Fabiny Tamás evangélikus püspök Karsai Dánielről és az eutanáziáról azt mondta: az evangélikus teológiai gondolkodás lehetővé teszi, hogy egyes helyzetekre alkalmazzuk Isten igéjét, fontos, hogy ilyenkor „hús-vér embereket magunk előtt látva, rájuk tekintettel hozzunk adott esetben döntést”.

A hatósági vizsgálat több jogsértést is feltárt a recski bányával kapcsolatban, többek között azt, hogy a növényzet letakarítása lényegesen meghaladta az engedélyezett mértéket.

A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya
photo_camera A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya Fotó: Németh Dániel/444
  • Miután Több mint három évig a periratokat sem vette át, ellenkérelmet nyújtott be a 3-as metró kocsijait felújító orosz cég a BKV perében.

HÁBORÚ

A Fidesz a parlamenttel mondatná ki, hogy Ukrajna nem áll készen az EU-s csatlakozásra, Orbán Viktor ezt a határozatot lobogtathatná a következő EU-s csúcson. Az EU-ban Orbán a bot a küllők között, Amerikában a republikánusok kötnék össze az ukránok támogatását a migrációs szigorítással, de Kijev szerint az újabb támogatás nélkül elveszíthetik a háborút.

Volodimir Zelenszkij
photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: AFP

Az ukrán elnöki hivatal vezetője felhívta Szijjártót, hogy előkészítsék Orbán és Zelenszkij találkozóját, de a magyar külügyminiszter szerint ennek csak akkor van értelme, ha a találkozó pozitív eredménnyel zárul.

SPORTÉRTÉK

Taylor Swift lett az év embere a Time magazinnál, többek között The Eras elnevezésű turnéjának köszönhetően.

Taylor Swift inglewoodi koncertje augusztus 7-én.
photo_camera Taylor Swift inglewoodi koncertje augusztus 7-én. Fotó: Michael Tran/AFP
  • Szoboszlai Dominik megszerezte a második gólját a Premier League-ben.
  • A türkmén volt elnök alapított egy focicsapatot, ami az első szezonjában bajnok lett.
  • A nemzetközi sakkszövetség új indexet vezetett be a nemi egyenlőség mérésére, a neve: G.E.C.I.
  • Irán állatokat lőtt fel az űrbe.
  • Hódmezővásárhelyen bukkantak rá az év talajára.

VILÁG

Ez lesz a történelem legmelegebb éve: zsinórban a hatodik hónapban dőltek meg a melegrekodrok.

A venezuelai megszállástól tartó Guyana segítséget kért az ENSZ-től, miután Nicolas Maduro kinézte magának a szomszéd ország olajban gazdag területét.

Nicolas Maduro
photo_camera Nicolas Maduro Fotó: ZURIMAR CAMPOS/AFP

Olaszország kilép az Egy övezet, egy út kezdeményezésből, Giorgia Meloni már korábban is hibának tartotta, hogy csatlakoztak a kínai programhoz.

Boris Johnson vállalta a felelősséget a járványkezelés alatt meghozott döntéseiért, bár a meghallgatáson azt nem tudta felsorolni, mit csinálhatott volna másképp.

Robert Fico kormánya enyhébben büntetné a korrupciót, és felszámolná a kényes ügyekkel foglalkozó speciális ügyészséget.