Orbán ajándékai

ünnep
június 08., 06:06

„A legnagyobb ajándék, ha az ősök példáját követve, a régi hagyományokat megelevenítve, meghittem ünnepelhetünk hittestvéreink és családtagjaink közében.”
(Orbán Viktor)

„A legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk, ha beoltatjuk magunkat!”
(Orbán Viktor)

„Az elpuhulás pedig a legnagyobb ajándék, amit ellenségeinknek adhatunk.”
(Orbán Viktor)

Bár nyilvánosan szerényen nem vallja be, az örökös miniszterelnök az állami vagyonból az elmúlt másfél évtizedben bőségesen megjutalmazta hű alattvalóit, egyébiránt pedig öt év alatt 1000 milliárdnyi vagyont ajándékozott az állam alapítványi, egyházi, kisebb részben önkormányzati tulajdonba.

De rendszeresen előfordul az is, hogy Orbán Viktor protokolláris eseményeken hivatalos ajándékkal kedveskedik egy-egy vendégének, vagy apró kedvességgel örvendezteti meg valamelyik szolgáját. Ezek között vannak a nem túl jól ismert rokonoknak járó tipikus ajándékok (bor, könyv), de a Fidesz elnökének vannak egészen meglepő, testreszabott választásai is.

Jobb adni.

Orbán tavaly a Budapestre látogató török elnöknek adott egy lovat. Recep Tayyip Erdoğan szintén közlekedési eszközt ajándékozott a magyar vezetőnek: egy Togg márkájú török elektromos autót. (Jobb is, hogy nem lovat, azon még sosem láttuk a miniszterelnököt.)

Orbán Viktor (háttal) a Mezőhegyesi Ménesbirtok Főúr nevű nóniusz ménjét ajándékozza a török elnöknek a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án.
photo_camera Orbán Viktor (háttal) a Mezőhegyesi Ménesbirtok Főúr nevű nóniusz ménjét ajándékozza a török elnöknek a Karmelitánál 2023. december 18-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Levél

A Budapestre látogató Ferenc pápának IV. Béla egykori magyar király IV. Ince pápának írott levelének másolatát adta ajándékba.

Gyermekpáncél

2020 karácsonyán rendelkezett arról Orbán Viktor, hogy a magyar állam nevében odaajándékozza a Lengyel Köztársaságnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját.

Orbán Viktor beszédet mond II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én.
photo_camera Orbán Viktor beszédet mond II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Zászló

A 2018-as kétharmad után Orbán első útja a Fradiba vezetett, ahol köszönetet mondott az agyonszponzorált klubnak a Fidesz támogatásáért, és hálából egy milleniumi zászlóval kedveskedett.

Puli

A miniszterelnök és a felesége 2016-ban egy 2 hónapos, törzskönyvezett kan pulival kedveskedett a 90. születésnapját ünneplő Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató-népzenegyűjtőnek.

link Forrás

Kólásdoboz

Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan 2012-ben a HVG-nek mesélt arról, hogy „a miniszterelnök mindig tud meglepetést okozni – mármint jó értelemben”. Havasi például „tréfás tárgyi emlékként” őriz egy összegyűrt kólásdobozt, amiről azt mesélte: „Ebből ivott a miniszterelnök a dunaharaszti Coca-Cola-üzem avatásán. Elkértem tőle a dobozt, amit azóta többször is megmentettem: egy kolléganőm – nem tudván, hogy ereklyéről van szó – összegyűrte. A takarítónők is mindig szemétnek nézik, ezért tettem ki ezt a cetlit, hogy »műtárgy, ne dobd ki«.”

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Ócskavas

2014-ben Győr közelében vesztegelt egy Il-18-as repülőgép, amit Orbán adott ajándékba a 80 éves Rudolf Schusternek, Szlovákia korábbi államfőjének, mivel a szlovákok nem tudták elvinni az utasszállítót. Az évtizedek óta Abda határában álló, egykor szórakozóhelyként szolgáló gép, amit kölcsönbe kapott az egykori közjogi méltóság, illetve a kassai repülőmúzeum, túl nagy volt ahhoz, hogy az eredetileg tervezett darabolással szállítsa el a feladatot vállaló szlovák fél.

Reklámhátizsák

Orbán évekig hordta a 2006-os focivébé reklámhátizsákját, aztán – amikor 2014-ben lecserélte az akkori vébéhátizsákra –, az elnyűtt darabot odaajándékozta a Nemzeti Múzeumnak.

Orbán Viktor régi íróasztala a legendás, 2006-os vébéhátizsákkal.
photo_camera Orbán Viktor régi íróasztala a legendás, 2006-os vébéhátizsákkal.

Karácsonyi ajándékok

Orbán 2012-ben ellátogatott a nyírteleki Kedvesházba, ahol hátrányos helyzetű gyerekeket zárkóztatnak fel. A kormányfő lubickolt az ajándékokat hozó politikus szerepében, szerényen fogadta, hogy a helyi pedagógus elárulta neki, minden vágya volt vele pár szót beszélni, majd amikor el kellet ugrani két gyerekért már kiáltott is Jánosnak, a sofőrjének, hogy menjen el értük „a miniszterelnöki autóval”. És beleevett a pörköltalapba.

link Forrás

Labdák

Gyereknapon Orbán gyakran simán csak egyszerű labdákkal örvendezteti meg a politikai reklámjában statisztáló kölyköket, mint gyereknapon a dádi és EP-kamányban a jándi gyerekeket.

Mátyás király-emlékérem

Orbán Viktor 1998-ban a családjával Székelyudvarhelyre látogatott, ahol Szász Jenő polgármester köszöntötte a vendégeket mondva, hogy ez az első alkalom, amikor miniszterelnök látogatja meg a várost. „A helyi elöljárók egy-egy festménnyel kedveskedtek a vendégeknek, majd viszonzásképpen Orbán Viktor a Mátyás király-emlékérmet adományozta Szász Jenőnek” – számolt be anno az Udvarhelyi Híradó.

Udvarhelyi Híradó, 1998. június 28.
photo_camera Udvarhelyi Híradó, 1998. június 28. Forrás: Arcanum

Bor

Érdekes, hogy Vlagyimir Putyin orosz diktátor mellett a legkedvesebb szövetségese, Hszi Csin-ping kínai diktátor nemrég egy megúszós ajándéknak örülhetett: egy palack 1949-es évjáratú, muzeális tokaji aszút és egy 6 palackos, egyedi tokaji borválogatást kapott. De Orbán az egykori horvát focistának, Davor Šukernek is egy tokaji furmintot küldetett az 50. születésnapjára.

Hálamaszk

2020 őszén Orbán Viktor borítékban vitt kisebb ajándékot Müller Cecíliának: az országos tisztifőorvos az Idősek Tanácsa ülésén vehette át a meglepetést, amiben egy fekete maszk volt, olyan, amit a kormányfő is hordott.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Erzsébet-utalvány

2016-ban a nyugdíjasok 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kaptak karácsonyra a miniszterelnöktől, később ezt felváltotta a nyugdíjprémium.

Saját idézetei

A fideszesek a párt 33. születésnapjára Orbán Viktortól megkapták a miniszterelnök idézeteivel ellátott fémtáblácskát.

photo_camera Fotó: Németh Szilárd/Facebook

Plüss mangalica

2014 májusán Orbán egy a 001-es számot viselő plüss mangalicát adott ajándékba egy Japánból érkezett képregényrajzolónak, az akkor 27 éves Torimo Macumotónak, aki pár évvel korábban a göndör szőrű magyar mangalicáról mintázta egy képregényhősét.

Állateledel

2021 telén a miniszterelnök ellátogatott az Ürömi Állatotthonba, ahová fél tonna állateledelt vitt magával.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

¼ kolbász

A Fidesz elnöke valaha volt egyik legjobb kampányklipjében Menczer Tamással, a párt kommunikációs igazgatójával látogat el a Garancsi-tó partján állomásozó Üvegtigris büfékocsihoz. A miniszterelnök itt kikér egy sült kolbászt, lemeózza, természetesen készpénzzel fizet, majd miután Menczer amolyan jó tanulós hanglejtéssel bátorkodik megkérdezni, tényleg megkaphatja-e a kormányfő kolbászának negyedét, Orbán válaszul elnéz a válla fölött, kikerüli a tekintetét, majd odaveti, hogy: „Meg vagy hívva.”

link Forrás

De kapni is jó.

Itt egy rövid ízelítő abból, miféle ajándékokkal kedveskedtek szolgái, barátai, szövetségesei és ellenségei a miniszterelnöknek.

A zalaegerszegi fideszes, Vigh „Teszpálya” László 2019-ben ajándékkosárral köszöntötte főnökét.

„A mai eseménydús nap után, az Egerszegi Estékben tett miniszterelnöki interjú befejeztével személyes ajándékkal köszöntem el Orbán Viktor miniszterelnöktől.”
photo_camera „A mai eseménydús nap után, az Egerszegi Estékben tett miniszterelnöki interjú befejeztével személyes ajándékkal köszöntem el Orbán Viktor miniszterelnöktől.” Fotó: Vigh László/Facebook

De Orbán kapott még többek között:

De a legszebb ajándéka talán az volt, amit 2015-ben Tállai Andrástól kapott Mezőkövesden:

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

Dávid Ibolya ellenben 2004-ben különös ajándékkal gúnyolta Orbánt: a Népszabadság akkori tudósítása szerint az akkori MDF-elnök A stílusos férfi című könyvet, egy tulipános nyakkendőt és egy MDF-kampánykockát ajándékozta a Fidesz elnökének.

photo_camera Forrás: Arcanum

Végül említést érdemel a cinizmus ereklyéje, vagyis az a használt csokipapír, amit 2015 elején 251 234 forintért árvereztek el. A csokira, amit a parlamenti képviselőknek adtak oda az ülésteremben, az volt ráírva, hogy: „Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!” Orbán a csomagolást foggal tépte fel, majd a helyettesével, Semjén Zsolttal együtt nevetve kiette belőle a csokoládét, amikor igennel szavazott a törvényre. (Ez a falatozás ütközik a házirenddel, de a miniszterelnököt régi jó harcostársa, a mindenért bírságoló Kövér László házelnök nem büntette meg.)

Illusztráció: Kiss Bence.