Ha van valami, ami példaértékű Orbán futballmániájában, az a foci iránti hűsége

„Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen”mesélte sok éve Orbán Viktorról a felesége. A miniszterelnök az évek során nagy utat tett meg, volt már liberális, konzervatív és populista is, de egyvalami sosem változott: megszállottan, adófizetői szemmel nézve szinte félelmetesen imádja a futballt. Nem is igazán egyes csapatokat – bár vannak kedvencei –, hanem magát a labdarúgást.

De felmerül a kérdés: egy ekkora szurkolónak mennyi öröme lehet ebben a sportban, éppen Magyarországon? Ahogy Nick Hornby a Focilázban szépen leírta, az egész nem csak játék és mese, sokszor évtizedekig tartó szenvedés válhat a szurkolásból, ha az ember kölyökkorban megszeretett csapata végül mindig kikap.

Hogy kiderüljön, mennyire tudja befújni a labdát a hálóba, megnéztük, az elmúlt öt évben hogyan alakultak azok a mérkőzések, amiken Orbán dokumentáltan, jellemzően vállaltan jelen volt. Persze a felsoroltaknál valószínűleg több meccsről lehet szó, de nem lehet minden miniszterelnök mellé rendőrt állítani, aki a háza mellé stadiont építettet a saját focicsapatának.

9 Győzelem

Orbán Viktor kezet fog (Balog Zoltán pedig megpróbál kezet fogni) Csányi Sándorral az Ausztria elleni mérkőzés egyik gólja után.

9 Döntetlen

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Magyar Kupa döntőjén, ahol a felcsúti futballklub kikapott az Újpest FC-től 2018. május 23-án.Fotó: Botos Tamás/444

15 Vereség

Arra Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan sajnos nem válaszolt, hogy a miniszterelnök az izraeli látogatása alkalmával megtekintette-e a Ferencváros Maccabi Tel Aviv FC elleni vereségét, de ha igen, az arány még rosszabb lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A tanulság: Orbán Viktor igen kitartó szurkoló, mert az épp aktuális favoritja csak az esetek 27 százalékában szokott nyerni.