Fura mozgások és az elképzelhető legnagyobb hír

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Kedves olvasónk és/vagy támogatónk!

Ez a 444 megújult reggeli hírlevele. Azt szeretném, azt szeretnénk, hogy ezt átfutva/végigolvasva/végigkattintva, mindent megtudj, amit ma reggel tudni érdemes. Sőt, kell. És nem csak ma, hanem ezentúl minden hétköznap. Itt tudsz feliratkozni, és ha tetszik, küldd tovább!

Az elképzelhető legnagyobb hír

2020-nak már a harmadik napján ott tartottunk, hogy kitörhet a harmadik világháború. Azóta is történt egy és más, gondolom nem csak velem jöttek szembe olyan mérsékelten vicces poénok az utóbbi hónapokban, hogy már tényleg csak az hiányzik, hogy megérkezzenek a földönkívüliek. Nos, hát az a helyzet, hogy...

Hétfő délután amerikai és brit kutatók szenzációs bejelentést tettek: földi teleszkópok segítségével viszonylag nagy mennyiségű foszfint, azaz szervetlen foszformolekulát azonosítottak a Vénusz légkörében. A foszfint a csillagászok potenciális életre utaló kémiai jelként tartják számon. Ahogy a Qubit szakértő szerzője fogalmaz „a bejelentésre nem a földön kívüli élet felfedezéseként kell tekinteni, hanem mint egy nagyon hosszú tudományos folyamat kezdetére, amelynek a végén talán csak egy izgalmas kémiai vagy geokémiai folyamat felfedezése áll.” Talán. De hát 2020 van.

Három fájdalmas idézet

Lukasenka és Putyin hétfőn SzocsibanFotó: HANDOUT/AFP

„Soha nem hoztam olyan döntést, amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve.” – Szijjártó Péter, aki újból megpróbálta elmagyarázni, miért nem probléma miniszterként az ország egyik leggazdagabb emberének jachtján nyaralni.

„Azt gondolom, hogy Attilának is nagyon szomorú és kellemetlen lesz az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott. Hogy megosztotta a színésztársadalmat. ... ott volt a Kaposvári Egyetem, egy lehetőség volt, hogy kiderüljön, az ott tanuló diákok 15-ször képzettebbek, minden színház kapkod értük.”Mucsi Zoltán hétfő este az ATV-n Vidnyánszky Attiláról.

„Egyszer megkérdeztem Orbán Viktor barátomat, hogy zajlik az együttműködés más országokkal, főleg az EU-ban.” – Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor, aki az augusztusban elcsalt választás óta először utazott külföldre, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozhasson. Az orosz elnök 1,5 milliárd dolláros kölcsönt ajánlott fel Belarusznak ugyanazon a napon, amikor a visegrádi országok egyfajta fehérorosz Marshall-tervet javasoltak, azzal a feltétellel, hogy előbb új, szabad és tisztességes elnökválasztást rendezzenek Fehéroroszországban. 

Két nagy sztori

Tegnap két olyan nagyobb anyagunk is volt a 444-en, aminek elolvasását nyomatékosan ajánlanám mindenkinek, annyira fontos dolgokat mesélnek el Magyarországról.

Az egyiket Fődi Kitti írta, akinek egy most 60 éves egykori élsportoló, Zarnóczay Klára mesélte el, hogyan zaklatta szexuálisan az edzője a hetvenes években. Talán az benne a legerősebb mondat: „Már testi kapcsolat volt köztünk, de közben meg csókolommal meg jó napottal kellett köszönnöm neki még akkor is, amikor csak kettesben találkoztunk.” 

A másikat pedig Haszán Zoltán írta, aki most már hónapok óta dolgozik azon, hogy egyszer talán megtudhassuk, mi a jó égnek vettünk ennyi lélegeztetőgépet ilyen sok pénzért. Most azt derítette ki hogy a 300 milliárd forintért vett gépek jó része még meg sem érkezett Magyarországra.

Egy nagy szám

10 421.

Ma ennyien várnak Magyarországon szürkehályog-műtétre. Júniusban ez a szám mindössze 259 volt. Nagyon úgy tűnik, hogy a járvány tavaszi fázisa óta felhalmozott hatalmas lemaradást nem tudta ledolgozni a magyar egészségügyi rendszre, és így megnőtt a különféle műtétekre várók

Rossz idők

Oregoni férfi leégett otthona romjai köztFotó: ROBYN BECK/AFP

A koronavírus árnyékában a klímaváltozás messze nem kap akkora figyelmet, mint 2019-ben. Pedig a helyzet egyáltalán nem javult, csak elkezdtünk megszokni. Plankó Gergő nagy cikkben mutatta meg, hogy a klímaválság nem olyan, mint az influenszerek: attól még, hogy épp nem lájkolják, nem vonult vissza. A helyzet most különösen Amerika nyugati partvidékén súlyos, ahol a pusztítást úgy kell elképzelni, mintha leégett volna Magyarország közepe Budapesttől Kecskemétig, a Balatontól Gyöngyösig. Trump professzor szerint viszont nincs min aggódni: hamarosan hűvösebb lesz.

Valahanyadik hullám

  • Ha minden a lehető legjobban alakul, akkor is évekig stagnálni fog Európa és a világ gazdasága a járvány hatásai miatt, könnyen jöhet egy recesszió is. Egyes szektorokat felpörgetett a koronavírus, máshol viszont örökre elvesztek a munkahelyek, ami évekkel a járvány után is kísérteni fog.
  • Heteken belül romlani fog a járványhelyzet, figyelmeztetett a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója szerint októberben, novemberben egészen biztosan sok lesz a halálos áldozat.
  • Magyarországon június óta először fordult elő, hogy a héten minden nap volt halálos áldozata a járványnak.
  • Harminc fertőzött van a Lauder Javne iskolában, Annyi a fertőzött, hogy bezárt a soltvadkerti bölcsőde. Kocsiról fertőtlenítik az egész falut Kübekházán, mert koronavírusos lett egy óvónő. Karanténba került a teljes szegedi kézicsapat. És Szegeden már a mintákat vizsgáló laborban is terjed a koronavírus.
  • Új eljárásrendeket dolgozott ki és tett közzé hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány második hullámára. Köhögő emberek ne menjenek tömegbe, és további megfontolandó ajánlások. Budapesten pedig ezentúl moziban és színházban is kötelező lesz a maszk, és mától leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól.
  • Hétfőn engem is teszteltek. Azt hittem, hogy az orrváladék mintavétele a jó mélyre dugott pálcikával kellemetlenebb lesz, de tényleg semmiség. És negatív lett.

Amitől felrobbant a fejem

Járda, bicikliút, gyalogosfolyósó, bódé

Neuberger Eszter írta meg részletesen, de én lettem a szerkesztőségben a legidegesebb attól, hogy a járdára viszik a kerékpársávot a Nagykörút több pontján, hogy az autósok két sávja feltétlenül megmaradjon. Amióta betiltották a dohányzást a szórakozóhelyeken, nem volt döntés, ami annyit emelt volna az életminőségemen, és annyival kényelmesebben élhető várossá tette volna Budapestet, mint ezek a bringasávok. Erre tessék, miután tettünk három lépést előre, muszáj egyet hátra is. Ahogy Taylor Swift énekelte: This Is Why We Can’t Have Nice Things.

Ha nincs ez a 444-et ünneplő nigériai mobiltelefonreklám, talán soha nem nyugszom le.

Valami fura mozgás

A Magyar Közlönyben ritkán találni olyan meglepetést, mint a hétfőiben:

A nemzetbiztonsági szolgálatok közt is kiemelten fontos Alkotmányvédelmi Hivatal minden nyilvános előjel nélküli lefejezése egészen rendkívüli lépés. Remélem minél hamarabb meg tudjuk írni, hogy miért kellett távoznia Kiss Zoltánnak.

Azt is érdemes lesz figyelni, hogy miként alakul Christoph Metzelder ügye. A Real Madrid és a német válogatott egykori hátvédje bevallotta az őt gyanúsító hatóságoknak, hogy pedofil tartalmakat birtokolt.

Egy cikk, amit nem mi írtunk

How Big Oil Misled The Public Into Believing Plastic Would Be Recycled – Az amerikai közrádió több hónapos munkával kinyomozta, hogy hitették el a nagy olajcégek a közvéleménnyel, hogy a műanyagszemetet igenis reciklálni fogják.