Káosz, rendeletek, kutyák meg sportolók

járvány
2020 november 11., 17:06
  • Száz felett a napi halálozás, a kormány az alaptörvény-módosítással és a választási szabályokkal van elfoglalva.
  • Késő este jelentek meg az éjféltől hatályos szigorítások részletei.
  • Kásler nyugtat: nincsenek bergamói állapotok. A szakszervezet vezetője másképp látja.
  • Még aznap eladta a részvényeit a Pfizer vezérigazgatója, amikor kiderült, a vártnál hatékonyabb lehet a BioNTech-hel közösen fejlesztett vakcina.
  • Járványügyi összefoglaló.

Miközben a kormány alaptörvény-módosítással és törvényjavaslatok garmadájával lepte meg a parlamentet („az anya nő, az apa férfi”, egyedülállók ne fogadhassanak örökbe, választási szabályok átírása és hasonlók), megint 101 koronavírus-fertőzött halt meg Magyarországon, köztük egy 31 éves, cukorbeteg nő. Az elmúlt hét napban 634 áldozatról tudunk.

A hétnapos mozgóátlag alapján (ahol a napi halálozási adatok a megelőző hét nap átlagát mutatják) még mindig csak Csehországban és Belgiumban számottevően rosszabb a helyzet az uniós országok közül. Nagyjából Spanyolországgal, Franciaországgal, Szlovéniával és Bulgáriával vagyunk egy szinten.

Fokozódik a kórházak terhelése is: 6352 beteg, 473-an lélegeztetőgépen.

Orbán: 50 százalék, hogy az egészségügyi rendszer kitart
Ezzel indokolta a hétfőn bejelentett szigorításokat, amiket hetek-hónapok óta követeltek a szakértők. Egyelőre nem tudni, ezek mennyivel javítják a 30-32 ezer kórházi betegről szóló decemberi előrejelzést. Utóbbiról Orbán két hónapja még azt mondta: a legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabb, de ha bekövetkezik, bírnia kell a rendszernek.

Ritkán kattintják ennyien a Magyar Közlönyt
Az éjféltől hatályba lépő szigorítások részleteire egészen este fél 11-ig kellett várniuk az állampolgároknak, pedig Orbán órákkal korábban aláírta. Végül kiderült, hogy a polgármesterek kötelezővé tehetik a maszkviselést közterületen, másnap sokan éltek is vele. Új fejlemény az is, hogy szerdától ingyenes a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak.

Kásler: Szó sincs bergamói állapotokról
A miniszter szerint a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke politikai nyilatkozatot tett, amikor siralmas képet festett a kórházak állapotáról.

Karácsony: Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti
A főpolgármester szerint annak, amit a kormány kedden este csinált, semmi köze a kormányzáshoz, csak az alávalósághoz. Az ellenzéki pártok a javaslatok visszavonását követelik.

Falus: Az utolsó utáni pillanatban jöttek a szigorítások
A volt tisztifőorvos szerint a november 3-án bejelentett laza korlátozások nemzetkatasztrófához vezettek volna. A kormány kapkod: „Este nyolc és hajnali öt között senki sem mehet ki, aztán rájövök, hogy kutyát azért mégiscsak lehet sétáltatni.”

Kutyások meg igazolt sportolók
Ők szeghetik meg az este nyolckor kezdődő kijárási tilalmat, előbbiek csak a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül.

Szijjártó: Nagyon durván változnak a tünetek
A külügyminiszter továbbra sincs jól. A thai közegészségügyi hatóság szerint egy bangkoki magyar diplomata is elkapta tőle a koronavírust. Menczer államtitkár úgy látja, ez nem állítható megalapozottan. Kambodzsában a miniszter 900 kontaktját kutatták fel.

Szeptember végén még nevettek a fideszes képviselők az ingyenes tesztelésen
Akkor az ellenzék követelte, most a kormány ígéri a tanárok, egészségügyi és szociális dolgozók rendszeres szűrését.

További intézkedéseket követel a Pedagógusok Szakszervezete
Ötödik évfolyamtól hibrid oktatást, minden oktatásban dolgozó tesztelését és a krónikus beteg tanárok felmentését.

Marco Rossi focikapitány, három szegedi és négy győri kézilabdázó is koronavírusos
A válogatott edzőjéről este lesz bővebb tájékoztatás. Csütörtökön pedig meccs, végül nézők nélkül.

Mégse állnak le a focibajnokságok
Úgy volt, hogy csak az első- és másodosztály csapatai játszhatnak, de kiderült, hogy az alsóbb osztályok is. Szintén zárt kapuk mögött.

Jó vakcina, sok pénz

A szakértők azt remélik, az eddigi legígéretesebb vakcina 90 százalékos hatékonysága a szkeptikusokat is meggyőzheti a védőoltás fontosságáról.

A háttérsztorija mindenesetre izgalmas: a német BioNTech céget egy török származású német házaspár alapította. Mindketten az onkológia és az immunterápiás módszerek elismert szakértői, ráadásul a vakcinaprojektben használt technológia alapjait egy magyar biológus, Karikó Katalin tette le. Évtizedek óta nem él Magyarországon, létszámleépítés miatt távozott, most a BioNTechnél dolgozik.

photo_camera A BioNTech alapítói, Ugur Sahin és Özlem Tureci Fotó: biontech.de

A projektben részt vesz az amerikai Pfizer óriáscég is, melynek vezérigazgatója még aznap eladta részvényei 62 százalékát, hogy bejelentették a klinikai vizsgálatok eredményeit. Összesen 5,6 millió dollárt keresett.

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte a vakcina beszerzését, akár 300 millió adag is érkezhet.

Az Egyesült Államokban arra számítanak, december-január környékén már beolthatják a veszélyeztetett csoportokat, és március-áprilisban férhetnek hozzá többen.

A hónap végéig a Moderna is előáll az általa fejlesztett vakcina klinikai vizsgálatának első eredményeivel. A BioNTech-Pfizer pároshoz hasonlóan mRNS-technológiát használnak.

A helyzet máshol

Év végéig meghosszabbítaná az októberben kihirdetett vészhelyzetet a szlovák kormány.

Egy nap alatt 261 fertőzött halt meg Németországban, amire április óta nem volt példa. A kormány szerint a korlátozások nélkül sokkal gyorsabb lenne a növekedés.

Csütörtökön felülvizsgálják a franciaországi lezárást, de aligha fognak lazítani rajta. Közel ötezer embert ápolnak intenzív osztályon, lassan szükség lesz a Macron elnök által ígért kapacitásbővítésre.

November 23-tól negatív tesztet kérnek mindenkitől, aki Spanyolországba utazik.

Három medikus is megfertőződött a szibériai Altaj körzetben, akik megkapták a koronavírus ellen Oroszországban fejlesztett oltást. Közben rekordot döntött a napi halálozások száma: 432.