Óriási ötlet, hogy olyan miniszterek állítják fel a korrupcióellenes hatóságot, akik testközelből ismerik a korrupciót

POLITIKA
2022 szeptember 06., 14:12

A hétfő esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány létrehozna egy független hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Navracsics Tibor korábban jelezte, a rendelettel a kormány kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására decemberig úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Hatalmas szerencse, hogy az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Navracsics, a területfejlesztésért és az EU-s források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter mellett olyan szaktekintélyeknek kell előkészíteniük az OECD „és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal. (Utóbbi kettő eddig is felelt a korrupcióüldözésért.)

Az ő nevük garancia arra, hogy a korrupcióellenes harc a korrupciót testközelből ismerő miniszterek értő kezébe kerül.

Pintér Sándor

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.